Scandal pe marginea liberalizării pieței medicamentelor de uz veterinar

    Colegiul Medicilor Veterinari din România ia atitudine față de intențiile guvernanților de a modifica legislația privitoare la organizarea și exercitarea profesiunii de medic veterinar. Mai exact, potrivit unui proiect legislativ, se intenționează modificarea și completarea Legii nr.160/1998, noile prevederi afectând exercitarea profesiei de medic veterinar și sănătatea publică.

    Potrivit Colegiului Medicilor Veterinari, dacă va intra în vigoare, legea, în forma sa modificată, va duce, printre altele, la liberalizarea comerțului cu produse de uz veterinar, inclusiv produse biologice (vaccinuri), punându-se, astfel, în pericol sănătatea animalelor și a oamenilor.

    În plus, se va permite înființarea de farmacii veterinare de către orice persoană neavizată, oferind, totodată, posibilitatea ca tehnicienii și asistenții veterinari să poată utiliza și administra produse stupefiante și psihotrope (fapt interzis, în prezent, de Legea 339/2005).



    uz veterinar
    dr Alin Moscu

    „Vaccinarea animalelor de companie sau de fermă este un act medical. Or, este inadmisil să credem că un medic veterinar va emite o rețetă unui proprietar de animale, pentru ca, apoi, acesta să meargă să cumpere vaccinul de la farmacie. Vă imaginați un crescător de animale care să meargă cu rețeta și termosul la farmacia veterinară să cumpere un vaccin și să-l transporte în condiții optime de temperatură, apoi să-l păstreze în frigider, să cheme medicul veterinar pentru administrare?”, întreabă retoric dr. Costel Busuioc, președintele Colegiului Medicilor Veterinari – Filiala Bacău.

    Potrivit veterinarilor, România a devenit singura țară din UE în care se poate realiza comercializarea cu amănuntul a produselor biologice, fapt ce poate duce la creșterea riscului expunerii proprietarilor de animale la efectele secundare, creșterea ratei de ineficiență a acestora prin nerespectarea condițiilor de păstrare și utilizare (păstrarea obligatorie la 2-8 grade Celsius) și, nu în ultimul rând, la diminuarea veniturilor unităților de asistența medical veterinară.

    „Cred că se dorește o liberalizare a acestei piețe a medicamentelor de uz veterinar. După legea cea nouă, oricine se va putea duce la farmacie să cumpere vaccinuri, să cumpere antibiotice sau orice altceva vrea el. Iar, riscurile sunt enorme, pentru că, atenție!, vorbim inclusiv despre acele produse care, acum, sunt strict vehiculate de medicul veterinar, ținute într-un registru special etc.”
    dr. Alin Moscu, medic veterinar

    Interes economic al companiilor din domeniu?!

    Din păcate, proiectul de lege a fost adoptat de către comisiile pentru agricultură și sănătate sesizate în fond, urmând a fi transmis pentru dezbatere și aprobare în plenul Camerei Deputaților. Există voci tot mai numeroase care susțin că, la mijloc, ar fi un interes economic din partea unor companii din domeniu care vor să crească vânzările pe anumite segmente, odată cu liberalizarea pieței. Cert este că forma legii ce urmează a fi transmisă plenului va elimina dreptul exclusiv al medicului veterinar de a comercializa cu amănuntul și de a utiliza produsele medicinale veterinare, precum și dreptul exclusiv al medicului veterinar de a înființa farmacii veterinare și puncte farmaceutice veterinare.

    Astfel, orice persoană, indiferent de calificare, poate înființa farmacii și puncte farmaceutice veterinare. Totodată, noua lege va elimina și obligativitatea ca medicul veterinar să fie prezent în farmacie sau punctul farmaceutic veterinar, dar și interdicția de a comercializa prin farmaciile veterinare produsele biologice. În plus, se va crea posibilitatea ca farmaciile și punctele farmaceutice veterinare să vândă orice produs medicinal veterinar autorizat, deoarece prin lege nu este interzis nimic.




    Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

    Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.