15 noiembrie 2024

Scandal in invatamânt: Colegiul Tehnic „Letea”, inghitit de Colegiul „Mangeron”

O noua modificare importanta a aparut in reteaua scolara din invatamântul bacauan. Aprobata deja de Consiliul Local Bacau, noua structura, ce va functiona din anul scolar viitor, aduce schimbari si la nivel liceal: Colegiul Tehnic „Letea” isi pierde personalitatea juridica si devine doar parte din Colegiul Tehnic „Dumitru Mangeron”.

Reorganizarea retelei scolare pe municipiul Bacau aduce schimbari majore la nivelul invatamântului liceal. Din anul scolar viitor, Colegiul Tehnic „Letea” va deveni doar o structura a Colegiului Tehnic „Dumitru Mangeron”, care va avea si personalitate juridica intregita. Pe lânga liceul „Letea”, „Mangeron” va inghiti si celelalte unitati care erau in subordinea colegiului, respectiv Scoala Gimnaziala „Ion Luca”, Gradinita cu program prelungit „Letea” si Gradinita cu program normal nr. 20, de pe strada Alecu Russo. Prin aceste decizii, Colegiul Tehnic „Letea” isi pierde si personalitatea juridica actuala, ceea ce va duce la o serie de desfiintari de functii si chiar de catedre.



Inspectoratul Scolar vorbeste de o strategie pe termen lung

Toate aceste modificari au fost luate de Consiliul Local Bacau urmare a consultarilor cu Inspectoratul Scolar Judetean. „S-a urmarit eficientizarea resurselor economice. In plus, Colegiul Tehnic «Letea», ca locatie, este si foarte izolat, iar in ultimii ani elevii nici nu mai alegeau acest liceu pentru a-si continua studiile. Este o strategie pe termen lung, pentru a face ca si liceele tehnice sa fie atractive. Se va mari oferta educationala pe tot ce inseamna unitate cu personalitate juridica. Oricum ar fi pe viitor, e mai bine ca acum. Este o strategie pe care noi am gândit-o in folosul elevilor”, a spus transant prof. Ion Balcan, inspector scolar general adjunct.

In locul liceului, un seminar ortodox…

Pe adresa redactiei noastre a venit insa si o sesizare, in numele mai multor profesori de la CT „Letea”, nemultumiti de toate aceste modificari. Mai mult, acestia au avut curajul sa vorbeasca si despre adevaratul motiv pentru care s-a luat aceasta decizie: Colegiul „Letea” va disparea in timp, ca institutie, iar in acea locatie va functiona… un Seminar Ortodox. „Aceasta preluare este impotriva logicii si a legalitatii.

Colegiul Letea este acreditat ARACIP, a accesat fonduri UE pentru dezvoltarea bazei materiale si pentru pregatirea resurselor umane exclusiv pentru domeniul tehnic. Dumitru Mangeron nu are experienta necesara pentru a manageria peste 1.200 de elevi, alaturi de personal didactic, si nici experienta in gestionarea gradinitelor si scolii gimnaziale. Care este interesul, ce se ascunde in spatele acestei decizii nenaturale?

Raspunsul este urmatorul: Seminarul Ortodox de la Roman, care va prelua cladirile Colegiului Tehnic Letea”, se arata in sesizare. Profesorii liceului mai sustin ca aceasta schimbare a Inspectoratului Scolar s-a facut fara consultarea in prealabil a Consiliului de Administratie al Colegiului „Letea”. Revolta lor insa se va duce pâna in instanta. „Deja am initiat demersurile pentru a face plângere la Oficiul European de Lupta Antifrauda (OLAF) si DNA”, au mai sustinut acestia.

„Orice decizie radicala nemultumeste. Da, ii inteleg pe colegii mei profesori, dar repet, vorbim de o strategie pe termen lung. In ceea ce priveste destinatia liceului, intr-adevar, este o idee sa se gaseasca o intrebuintare mai buna a acelei locatii. Dar astfel de decizii nu se vor lua de pe o zi pe alta, ci in timp”
inspectorul scolar general adjunct Ion Balcan.

Deocamdata nu se vorbeste de schimbare radicala. Nu se vor schimba specializarile niciunui liceu din cele doua, iar scoala profesionala de la Colegiul „Letea” – pe calificarile de tehnician transport intern/international si tehnician nutritionist – ramâne, dar vor aparea probleme pe partea de restrângeri de activitate. Deja se vorbeste despre desfiintarea a doua catedre pe limba româna, dar si de câte o catedra pe disciplinele istorie, matematica si biologie. Insa sunt date garantii ca transferurile se vor face pe orizontala, adica in cadrul structurilor din intreaga unitate cu personalitate juridica.

„E o decizie pe care trebuie sa o respectam. A fost o fundamentare strict economica, pentru reducerea cheltuielilor. Vom ramâne, deocamdata, in aceeasi locatie. Nu am fost consultati atunci când s-au luat aceste decizii, dar elevii nu vor avea deloc de suferit. Se pierd, intr-adevar, niste functii si niste locatii, in termeni relativi. Incadrarea personalului se va face pe noua structura si, poate, vor fi situatii in care cadrele didactice vor fi nevoite, pentru completari de norma, sa isi mai caute ore si la alte scoli.”
prof. Viorel Coseraru, director Colegiul Tehnic „Letea”

„Oficial, eu nu stiu nimic. Nu este o decizie luata de noi. Nici nu am fost consultati, ci doar pusi in fata faptului implinit. Argumentele sunt la altii, nu la noi. Acum lucram la un plan de scolarizare comun. Noi avem peste 500 de elevi, Colegiul Tehnic «Letea» are in jur de 400, iar daca adaugam si celelalte structuri – o scoala si doua gradinite, ajungem la peste 50 de clase in total. Asta inseamna ca va fi un singur director general, alaturi de doi adjuncti. Restul va mai fi rezolvat in timp.”
prof. Mihai Guramulta, director Colegiul Tehnic „Dumitru Mangeron”

Tot din anul scolar viitor, 2014 – 2015, si Scoala „G.M.Cancicov” isi pierde statutul de personalitate juridica si trece in structura Scolii „Mihai Dragan” Bacau. Astfel, „Dragan” va deveni cea mai mare unitate scolara din oras, si chiar din judet, având in subordine gradinitele 11, 4, 29, 9 si „Raza de Soare”, alaturi de scolile gimnaziale „Mihai Dragan”, „G.M.Canciov” si Scoala nr. 9.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Alte titluri

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014