15 noiembrie 2024

Scandal cu iz penal la Asociația de proprietari nr. 35

De trei săptămâni, locatarii blocurilor care aparțin de Asociația de Proprietari nr. 35 trec prin calvarul zilnic de a nu avea apă la robinete. Și asta deși, mulți dintre proprietari au plătite la zi cheltuielile cu apa.

Compania Regională de Apă Bacău (CRAB) a decis să debranșeze de la rețea anumite scări de bloc care țin de această asociație. Motivul debranșării sunt datoriile imense la consumul de apă, datând încă din timpul pandemiei. Oamenii, însă, sunt revoltați de decizie, reclamând o serie de bizarerii. „Nu avem apă de 17 zile. Azi (ieri n.r.) e a 18-a. Noi ținem de Asociația nr. 35 care înțeleg că nu a mai plătit datoriile către CRAB din 2020. Iar, dintr-un motiv necunoscut, s-a sistat apa doar la trei blocuri: Mărășești 110, Castanilor 4 și Carpați 25. Ciudat este că, cel puțin pe strada Mărășești, nicio scară nu are datorii, în schimb, scara A, de pe Castanilor, are datorii imense și, cu toate acestea, are apă, nu și scara B. Nu e posibil ca, în 2022, să nu avem apă atâtea zile, la rând, în condițiile în care, de exemplu, eu am plătit, lunar, totul, la zi”, aflăm de la Petruț Hagimă, unul dintre sutele de proprietari afectați de lipsa apei.



Oprirea alimentării, la indicația expresă a Asociației de proprietari

Reprezentanții furnizorului de apă spun că măsura debranșării a fost luată la indicația făcută de conducerea asociației. „Noi avem contract cu Asociația de proprietari, iar când am transmis notificarea pentru debranșare, am cerut administratorului să ni se furnizeze scările cu datoriile cele mai mari, astfel încât să nu deconectăm de la rețea toate blocurile. Or, scările care acum nu primesc apă ne-au fost indicate punctual de către Asociație. Nu avem cum să stabilim noi pe cine debranșăm. Pentru că noi emitem facturile la nivel de asociație. Administratorul este cel care ține evidența exactă a datoriilor fiecărui locatar”, a precizat Gabriela Gherasim, directorul economic al CRAB. Cert este că, în urma înțelegerilor făcute, în primăvară, între cele două părți, s-a stabilit ca Asociația de proprietari să achite eșalonat datoriile restante la consumul de apă. Potrivit CRAB, restanțele din prezent ale asociației sunt de circa 147.000 de lei, plus factura pe luna august, care se cifrează în jurul a 23.000 de lei, cu scadență pe 9 septembrie. „Din restanța de circa 277.000 de lei, au reușit să achite eșalonările pe mai, iunie și, parțial, iulie. Atât. În plus, mai au și datoriile curente”, au subliniat reprezentanții CRAB.

Penal sau nu

De reținut că Asociația nr. 35, la fel ca și Asociația nr. 24, ambele având sediul comun pe strada Mărășești nr. 116, scara A, este implicată într-un scandal penal, reprezentanții asociației fiind cercetați pentru … delapidare. IPJ a confirmat că, la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice Bacău, a fost identificat un dosar penal – 2802/P/2022 – privind comiterea infracțiunii de abuz în servciu, urmând ca, după finalizarea cercetărilor, să se înainteze propunerea legală către unitatea de parchet.

Ce este de făcut

Lucrurile trenează de ceva timp, iar soluțiile de ieșire din criză nu sunt prea multe. Se pare că datoriile imense acumulate de asociație  aparțin, în mare parte, locatarilor din blocurile cu confort redus, care au venituri mici, erodate și mai mult de criza energetică. Există, însă, și locatari care deși dispun de venituri peste medie, refuză să-și achite la timp cheltuielile cu întreținerea. Prin urmare, și cei buni platnici sunt nevoiți să suporte consecințele. „Eu îmi achit lunar cheltuielile, prin transfer bancar, direct în contul asociației. Nici nu dau pe la asociație. Și totuși, iată!, sunt în aceeași oală cu restul. Cred că o soluție să scap de belea ar fi să-mi fac un contract de furnizare direct cu compania de apă. Numai că și asta durează. Plus că mi s-a spus că trebuie ca și asociația să fie de acord cu plecarea mea din sistem. Cum o dai, tot nu e bine”, spune un proprietar din Asociația 35. O altă soluție de compromis ar mai fi ca proprietarii să își aleagă un nou comitet executiv care să transmită companiei de apă o nouă eșalonare a datoriilor, pe care să o și respecte. „Noi am primit o înștiințare de la poliție prin care suntem notificați că există un dosar de cecetare penală pe numele vechii conduceri. Nu știu ce pot face membrii asociației. Probabil că proprietarii trebuie să se mobilizeze, în adunare generală, și să-și numească o altă conducere, interimară, întrucât fostul comitet nu mai este credibil. Eu nu pot da curs solicitărilor făcute de cei care acum sunt cercetați penal! După ce vom primi noua eșalonare a datoriilor, putem discuta despre rebranșare”, spun reprezentanții CRAB.

 




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Alte titluri

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014