Mentalitate noua la Directia Silvica
In urma cu câtiva ani, judetul Bacau era oaia neagra in domeniul delictelor silvice. Valea Muntelui, in special, era exemplul vesnic pentru relatia defrisari-inundatii. Pare de necrezut, dar taierile ilegale sunt de 20 de ori mai putine azi. In acelasi timp, a crescut cifra de afaceri a DS Bacau. Cauzele? Atasamentul angajatilor si buna colaborare cu institutiile de control.
In padurile care sunt proprietatea statului, taierile ilegale au scazut anul trecut la 1.498 metri cubi, ceea ce inseamna de 10 ori mai putin decât in 2001 si de 20 de ori mai putin decât in 2004. In intervalul respectiv s-a atins apogeul delictelor silvice, taierile ilegale situându-se intre 14.657 si 27.016 mc. Din 2005, taierile ilegale si volumul lemnului nerecuperat de la infractori au cazut constant. Daca in 2009, din padurile administrate de Directia Silvica (DS) Bacau au disparut 2.846 mc de lemn, in 2010 furturile s-au injumatatit. “Sunt doi factori care au contribuit la aceasta situatie, arata Gheorghe Manaila, directorul executiv al DS Bacau. E vorba de protocolul de colaborare cu institutiile deconcentrate abilitate sa efectueze controale, protocol care a functionat foarte bine, si de schimbarea mentalitatii personalului silvic vizavi de locul de munca.” Institutiile cu care s-a cooperat in efectuarea raziilor pe Valea Muntelui si in celelalte zone ale judetului sunt Garda Financiara, Garda de Mediu, Inspectoratul Judetean de Jandarmi, Inspectoratul de Politie al Judetului, ITRS. Cât priveste atasamentul angajatilor ocoalelor silvice fata de obiectivele DS si “constientizarea responsabilitatii pe care si-au asumat-o de bunavoie”, e limpede ca au legatura cu recesiunea.
Exportul “a salvat” cifra de afaceri
Teama ca ar putea ajunge someri intr-o perioada in care e foarte greu sa te reangajezi i-a facut pe salariatii DS Bacau sa fie mai harnici si mai atenti. Harnicia nu este, insa, uniform distribuita. Dintre cele 14 ocoale ale judetului, cel mai bine sta Ocolul Silvic Bacau, in care volumul taierilor ilegale a fost, anul trecut, de 22 metri cubi, din care doar 7 mc au ramas nerecuperati. Urmeaza Mânastirea Casin, cu 43 mc, Caiuti – 53 mc si Sascut – 56 mc. Pe ultimul loc, cu cele mai multe delicte silvice, se afla Ocolul Silvic Traian, cu un volum al taierilor de 445 mc. Din padurile private, s-au taiat ilegal 624 metri cubi de lemn, de asemenea, mai putin decât in 2009. Pe primele locuri sunt Ocoalele Tg. Ocna si Darmanesti, cu doar 15 mc, urmate de Oituz, cu 16. DS Bacau este in progres si la alte capitole: exploatarea lemnului, ingrijirea arborilor tineri, vânatoarea, recoltarea fructelor de padure si a ciupercilor. Astfel, la cifra de afaceri, institutia avea un plan de 54.000.000 lei, dar a realizat 58.235.267 lei, iar profitul trece de 4 milioane de lei. “Anul 2010 a fost un an bun pentru Directia Silvica si putem spune ca in domeniul lemnului nu s-a simtit criza economica, declara Gh. Manaila. S-au exploatat 670.000 mc de catre agentii economici si ocoalele silvice, cu forte proprii. Valorificarea s-a facut la export. Exportul a salvat derularea contractelor, motivat de calitatea masei lemnoase din judetul Bacau.”
Silvia Patrascanu