20 decembrie 2024
HomeActualitateSatul-fantoma: Miliarde îngropate în vârful dealului Rotunda

Satul-fantoma: Miliarde îngropate în vârful dealului Rotunda

Peste două sute de case sunt presărate pe dealul Rotunda, în apropiere de Onești. Aici ar fi trebuit să locuiască familiile de rromi strămutate din comuna Gura Văii după inundațiile din 2005. S-au cheltuit în jur de o sută de miliarde de lei vechi pentru ridicarea acestei așezări, care a ajuns, în foarte scurt timp, un sat-fantomă. În locul rromilor, chiriași sunt acum oneșteni care și-au dorit aici case de vacanță și două familii care nu au găsit în altă parte un acoperiș.

Inundațiile din 2005 au alungat sute de familii de rromi din vatra lor, de pe malul apei, așa că s-au aciuat în apropiere, pe ulițele din Gura Văii, ba chiar și prin curțile sătenilor. Disperați din cauza intrușilor, oamenii au cerut ajutor autorităților. Soluția găsită la acea vreme a fost construirea unui sat special pentru rromi, în vârful dealului Rotunda, unde să nu deranjeze pe nimeni. Nemulțumiți de izolare, de lipsa apei și de crivățul care i-a bătut o iarnă întreagă, rromii au părăsit Rotunda. Au luat cu ei tot ce s-a putut demonta din casele noi. În urma lor au rămas 200 de ruine și o mulțime de probleme pentru Primăria Gura Văii. „Situația lor se vede, ne-a declarat Valerică Mihalcea, primarul comunei. Este dezastruoasă! E păcat că au ajuns așa. Era bine dacă se păstrau măcar așa cum arătau când au fost date în folosință.”



Bucuroși că au un acoperiș

După un timp, aici și-au găsit adăpost două familii care aveau urgentă nevoie de o locuință. Sunt singurii locuitori permanenți de la Rotunda. Chiar dacă iernile sunt aspre, iar apa trebuie cărată de departe, de la un izvor, s-au obișnuit să trăiască aici și nu vor să se mute. „Am stat cu părinții, au apărut discuții și am decis că este mai bine să stăm singuri și ne-am mutat aici, ne-a declarat Cristina Anastasiu, o tânără de 25 de ani. E greu, fiindcă nu-i apă, dar în rest nu mă plâng.” La început o supăra singurătatea, dar cu timpul s-a obișnuit. Soțul îi muncește în construcții și ajunge acasă târziu, dar se ia toată ziua cu treaba și cu cei doi copii pe care îi crește. Are o fetiță de 5 ani și o soră de numai 4 ani, rămasă orfană de mamă. „Nu mi-e frică și nu mi-e urât. Va fi mai greu cu școala. Am vrut să le dau la cămin, dar mi-a fost milă să le chinuiesc să facă drumul până în Onești.” Denisa și mătușa ei, mai mică doar cu un an, se joacă toată ziua printre casele părăsite. Sunt fericite, ca orice copil care nu a cunoscut un trai mai bun sau grija zilei de mâine.

Chirii neplătite de 4 ani

În zonă apar și alți oameni doar în weekend, când chiriașii care au venit în locul rromilor părăsesc orașul pentru aer curat și un grătar. Din cele 205 case, 196 sunt închiriate. Primăria Gura Văii nu a scăpat, însă, de griji, fiindcă are de recuperat de la chiriașii restanțieri la plată peste 200.000 de lei. „Nu au plătit chiria de 4 ani”, explică primarul. „Este vorba de 500 de lei pe an, dar nu i-au achitat. Nici nu s-au trimis somații până acum, nu s-a făcut nimic pentru recuperarea sumelor.” Potrivit contractului de închiriere, chiriașii ar fi putut să-și deducă o parte din cheltuielile cu reabilitarea locuințelor, dar nici măcar cei care au realizat lucrări, cum este și familia Anastasiu, nu au profitat de această oportunitate.

Primăria riscă blocarea conturilor

Datoriile chiriașilor nu sunt singura problemă a primăriei la Rotunda. Un control efectuat în acte a dus la declanșarea unei anchete cu privire la utilizarea fondurilor alocate din Fondul „Solidaritatea” după inundațiile din 2005. „Nereguli sunt cu drumul care a costat peste 20 de miliarde de lei vechi (și care este un coșmar pentru șoferi și dezastruos pentru mașini, n.r.)”, a explicat noul primar al comunei. „La timpul respectiv trebuia să se facă urgent strămutarea rromilor. Toate lucrările s-au făcut înainte de a se întocmi documentația pentru ele. Factorii de decizie știau despre această situație, dar toată lumea se grăbea.” Noul edil al comunei se teme că, dacă banii nu vor putea fi recuperați de la cei responsabili de cheltuirea lor, primăria se va trezi cu fondurile blocate. Suma nu este de neglijat, fiind vorba de peste 20 de miliarde de lei vechi, adică bugetul comunei pe un an.

Prefectura a protejat investiția de la Rotunda

Dorian Pocovnicu, subprefectul județului, arată că toate casele se află în patrimoniul Consiliului Local (CL) Gura Văii. „Acest lucru era prevăzut, de altfel, în contractul încheiat cu beneficiarii. În cazul în care sunt distruse de sinistrați, așa cum s-a întâmplat la Rotunda, casele construite pentru ei trec în proprietatea autorităților locale. În prezent, sunt concesionate către persoane fizice din zona Onești, care le-au reabilitat și le-au transformat în case de vacanță sau în locuințe permanente”, arată Dorian Pocovnicu. Legat de „cazul Rotunda”, de-a lungul timpului, „Prefectura Bacău s-a implicat în găsirea unor soluții pentru a proteja această investiție făcută din bani publici și a sprijinit autoritățile locale în rezolvarea problemelor.” (Silvia P.)



Alte titluri
Alte titluri

Pantofi statement: Cum să alegi perechea potrivită pentru a-ți completa ținuta

Pantofii statement sunt mai mult decât un simplu accesoriu...

Servicii stomatologice complete: tot ce trebuie să știi despre ortodonție

Cum poți obține un zâmbet frumos și sănătos? Acesta...

VIDEO: De acum se circulă pe autostradă între Buzău și Focșani!

  Autostrada Moldovei aduce Moldova mai aproape de dezvoltare Astăzi a...

Ultimele știri

spot_img