26 octombrie 2024
ActualitateSatenii din Brusturoasa isi vor padurile: S-a facut pace pe Valea Muntelui

Satenii din Brusturoasa isi vor padurile: S-a facut pace pe Valea Muntelui

Prefectul Claudiu Serban s-a intalnit, ieri, cu reprezentantii satenilor din Brusturoasa pentru a media conflictul dintre acestia si reprezentantii Ocolului Silvic si ai DS. Au mai fost prezenti subprefectii, primarul din Brusturoasa si sefii ITRSV, OCPI, IPJ si IJJ.

Conflictul e unul mai vechi, dar s-a reaprins, violent, luni. Peste o suta de oameni s-au adunat in fata cantonului din Camenca si au protestat. „Satenii au mai multe motive de nemultumire, a explicat Sorin Atonoaie, primarul din Brusturoasa. In primul rand sunt revoltati ca Directia Silvica a scos la exploatare pentru agentii economici 16.000 metri cubi de material lemnos. Oamenii vor ca sa fie scoase partizi spre exploatare si pentru populatie, pentru ca alta sursa de existenta in zona nu mai exista”. Edilul sustine ca din noiembrie si pana in prezent s-au depus la primarie inca 50 de dosare pentru ajutor social. „Acum sunt 120 de localnici care ar trebui sa primeasca sprijin financiar pentru a se descurca. Partea proasta este ca nici noi nu avem bani la buget, pentru ca nu avem de unde. Pe teritoriul comunei nu sunt agenti economici, care sa plateasca impozit. Situatia este cu adevarat grava”, mai spune primarul Atonoaie.



„Nu fac protectie sociala!”

Protestatarii au solicitat si retrocedarea loturilor de padure pentru care au acte de proprietate. „Este vorba de 1.387 de hectare care ar trebui sa ajunga la 362 de persoane. Oamenii se judeca de cativa ani cu Directia Silvica si au avut castig de cauza la Judecatoria Moinesti si la Tribunalul Bacau. Insa tot nu au intrat in posesia padurii”, declara primarul din Brusturoasa. Oficialii de la Directia Silvica spun exista o directiva din 2006, aflata inca in vigoare, prin care toate retrocedarile de padure de pe Valea Muntelui sunt blocate. „In ce priveste cealalta doleanta, eu nu am cadrul legal sa fac protectie sociala. Potrivit legii, intreaga cantitate de masa lemnoasa este destinata agentilor economici, care castiga acest drept prin participarea la licitatii. Acestia hotarasc, apoi, ce fac cu lemnul”, ne spune Gheorghe Savu, directorul Directiei Silvice Bacau.

Fara padure, la sapte ani de la validare

Gheorghe Hura, subprefect al judetului, arata ca e vorba de acele dosare ablocate, in mai 2005, de o nota de control a Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), care a fost inaintata Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie”. Protestatarii din Brusturoasa sunt urmasii taranilor improprietariti de catre statul roman prin Legea 187/1945, pe baza de tabele. Ei nua au apucat sa intre efectiv in posesia „terenului forestier” deoarece imediat s-a schimbat legea, fiind nationalizate toate padurile. In acte, insa, ei au fost proprietari. Dupa 1989, locuitorii de pe Valea Muntelui au depus cereri de restituire, procedura de retrocedare a fost demarata, dosarele au fost validate in 2002 si oprite in 2005. Controlul MAPDR s-a incheiat demult, insa retrocedarile nu au fost deblocate. Taranii din Brusturoasa s-au adresat instantei si au castigat, insa DS nu a aplicat sentinta. Ieri, Dupa o discutie de trei ore, membriia comisiei locale au inteles ca identificarea terenurilor trebuie sa se faca individual, asa cum cere HG 890, nu in bloc, deoarece protestatarii nu erau pusi in posesie in momentul aparitiei Legii 247. De azi se trece la treaba: comisia locala va identifica parcelele si, impreuna cu DS, daca sunt libere de sarcina, va trimite documentatia comisiei judetene, pentru validarea amplasamentelor.

Lili Adochitei
Silvia Patrascanu



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img