22 decembrie 2024

Sat sarac, sat bogat

Nevoiasii au fost triati fara mila

In judetul Bacau, peste 7000 de familii sunt atat de sarace, incat le tine pe linia de plutire doar ajutorul social acordat prin Legea venitului minim garantat. Cele mai multe se afla in mediul rural. In unele comune sunt chiar sute de familii beneficiare, in altele, la o aruncatura de bat, pare ca a fost eradicata saracia.

Fata de anul trecut numarul dosarelor de ajutor social a scazut considerabil. In 2010, lunar, au fost in medie 11.000 de dosare, ceea ce a insemnat tot atatea familii beneficiare. In 2011, ca urmare a inaspririi criteriilor de acordare a acestei prestatii sociale numarul familiilor indreptatite a tot scazut. Initial au fost aprobate de catre primarii 11.257 de dosare de ajutoare sociale. Multe dintre acestea, insa, pe parcurs au fost scoase din plata pentru ca familiile in cauza nu se mai incadrau in conditiile prevazute de lege. In aprilie, de exemplu, s-a ajuns la 8.000 de dosare. Dar chiar si asa, in luna mai, judetul Bacau se plasa pe locul 4 in tara in ce priveste numarul de beneficiari de ajutor. Acum, insa, numarul celor care au dosar aprobat pentru plata ajutorului este si mai mic. Verificarea riguroasa a dosarelor de catre Agentia Judeteana de Prestatii Sociale si controalele intreprinse la primarii de catre inspectorii sociali au facut ca aceste doua institutii sa descopere ca in multe cazuri nu sunt respectate conditiile prevazute de lege. Astfel, plata dreptului a fost suspendata ori anulata. Au ramas acum 7.125 de familii beneficiare. Cu numarul cel mai mare de dosare aflate in plata sunt comunele Stanisesti cu 327 beneficiari, Lipova-290, Pirjol-285, Blagesti-275, Cotofanesti-244 si Rachitoasa cu 240. La polul opus sunt comunele Dealu Morii cu niciun beneficiar, Gaiceana, la fel, iar Prajesti are numai 2 si multe alte localitati, pana in 10.

„Se vor intoarce la plug!”



"In vremurile astea, saracia-i peste tot", arata primarul Valentin Mirzac, dar parca la Colonesti e mai rau ca in alta parte: "Acum nu mai avem multe dosare la Legea 416, am ramas cu 83 de beneficiari din 290, dar asta pentru ca nu indeplinesc conditiile, nu ca le-ar fi crescut veniturile." Si de unde bani daca, in zona, nu sunt nici macar ferme? Agricultura, daca se face primitiv, cu sapa si plugul, abia daca hraneste familia. "Nu exista in comuna un tractor care sa aiba mai putin de 40 de ani si nicio combina, sustine primarul. Nu a venit nimeni sa investeasca aici. Anul viitor va fi si mai rau. Cei care au pierdut ajutorul social nu-si vor permite sa dea 3 – 4 milioane lei/ha pentru arat. Se vor intoarce la plug. Nu se ierbicideaza, nu se ingrasa pamantul, nu mai avem vii si livezi… Cand am fost ales primar, in 2004, erau 200 de hectare cultivate cu grau, acum sunt 20."

Biata comuna Secuieni!

Comuna Colonesti e cea mai saraca din zona din cauza ca are un relief abrupt si e lipsita de resurse. "Motoseni are iazuri, baze de receptie, vinalcool, Glavanesti are traditia oieritului, in Rachitoasa, tinerii au plecat devreme in strainatate si s-au intors mai informati si cu bani, Iz. Berheciului e la intersectie, a avut CUASC, ferma experimentala PALAS, statiune de mecanizare puternica, pentru utilaje grele, iazuri de peste la Antohesti, acum are o fabricuta de tabla ondulata, boltari si pavele… Noi nu avem nimic!" Se pune intrebarea "De ce?" "Suntem departe de oras, nu priveste nimeni spre zona asta, nici nu s-au nascut aici oameni destepti si importanti, care sa se intoarca acasa si sa investeasca, explica edilul. Si acum avem CAP-ul pe inventar si nu reusim sa-l dam. Gratis am vrut sa-l dam unei societati care sa produca ceva, dar nu vine nimeni aici." Margareta Luncanu vorbeste despre "biata comuna Secuieni", in care s-au taiat ajutoarele sociale, "au ramas 40 din 126 si l-am auzit pe Lazaroiul ca le desfiinteaza si pe astea. Nu a venit niciun ban pentru baza sportiva, iar asta tot saracie se cheama. Ce sa va mai spun?" Locuitorii din Secuieni ar putea face naveta in Bacau, dar primarita sustine ca nu se gasesc locuri de munca: "Cei de la AJOFM i-au trimis la Hemeiusi, la sera, si cand au ajuns acolo li s-a spus sa plece acasa ca nu sunt locuri vacante." In Secuieni, cauza saraciei e legata de politica, sustine Margareta Luncanu. "Cand era PSD la putere, comuna nu era saraca! Nu erau ciuntite salariile, nu erau taiate ajutoarele, nu se impozitau pensiile… Sa stiti ca oamenii sunt foarte suparati, nu vad pe unde merg de atatea griji!"

„Nu le place sa intinda mana”

Comuna Gaiceana nu are niciun beneficiar de venit minim garantat. "Sunt zero dosare la Legea 416 pentru ca oamenii nu-si fac acele ore de munca obligatorii, arata primarul Stefanel Abdula. Ei ar vrea sa primeasca bani chiar degeaba! Am mai avut cate unul-doi, oameni batrani, singuri, dar acum nu mai avem niciun beneficiar." Pe de alta parte, nici nu au fost depuse solicitari. Desi nimeni nu presteaza ore in contul venitului minim, comuna e curata, copacii sunt varuiti, santurile ingrijite…. Si gradinile arata ca aici se munceste. "Sunt putine terenuri parloaga si acelea apartin unor cetateni care sunt plecati din sat sau mostenitorilor acestora", arata Stefanel Abdula. Edilul sustine ca oamenii sunt harnici si prefera sa lucreze cu ziua in loc sa-si faca dosar: "Nu le place sa intinda mana. Mi-au reprosat ca ajutorul e 120 de lei, iar ei primesc 40 de lei pe zi, la camp. In zece zile, castiga 400 de lei, adica 4 milioane de lei vechi."

Fiecare cu norocul lui

Ardeoani si Solont sunt comune apropiate, dar numai geografic. Standardul de viata este mult mai ridicat in localitatea aflata mai proape de Moinesti si de-a lungul unei artere rutiere circulate intens fata de cel din comuna vecina, ocolita de intreprinzatori mai ales din cauza drumurilor stricate. „La noi oamenii au unde munci, ne-a declarat Marina Fodor, asistent social la Primaria Ardeoani. Unii oameni fac naveta la Moinesti, altii s-au angajat in comuna. Avem o fabrica de prelucrare a lemnului. Chiar si femeile au intrat aici, desi trebuie sa lucreze in conditii grele, cu busteni si in aburi.” Ardeoani are 2510 locuitori si doar 16 familii primesc ajutor social. Vecinii din Solont, chiar si dupa trierea la sange a beneficiarilor Legii 416, au 70 de dosare aprobate. Primarul spune ca zona este „moarta”, fara pic de economie: doar buticurile si un asezamant pentru batrani aduc bani din impozite. Alte comune nu au nici atat.
Elena Tintaru
Silvia Patrascanu
Doina Mincu



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img