20 decembrie 2024

Sărituri în apă: Costa Popovici, campion și globe-trotter

În weekend, sportivul antrenat de Adrian Gavriliu la CSM Bacău va participa, în Brasilia (Brazilia), la cea de-a doua Cupă Mondială din acest an, care este considerată drept o restanță din perioada pandemiei. „CSMeul” a câștigat precedentele două ediții: cea din 2023, la Fort Lauderdale (SUA) și cea din 2024, derulată luna trecută, la Manama, în Bahrain. De notat că săritorul în vârstă de 36 de ani a parcurs în actualul sezon peste 130.000 de kilometri pentru a concura la Campionatul Mondial, Cupa Mondială și etapele din Red Bull Cliff Diving World Series!

Săritorul care ar triumfa și în proba de maraton



Mereu cu bagajele pregătite. Și mereu în top. Pentru săritorul CSM Bacău Constantin Popovici nu există timp de respiro. De-abia revenit de la o competiție, sportivul în vârstă de 36 de ani pleacă la alta. Și, în ciuda distanțelor masacrante și a oboselii, a schimbărilor de fus orar și a condițiilor meteo, a accidentărilor și a presiunii, Costa reușește să rămână mereu sus. Sus în vârf. Pe platforma de 27 de metri. Și pe podiumul de premiere. Cum reușește să domine un astfel de maraton? O explicație a dat-o Rihanan Iffland, legenda feminină ultimelor ediții a Red Bull World Series Cliff Diving, care, anul trecut, la Polignano a Mare, în Italia, declara: „Constantin Popovici este foarte talentat, dar asta cred că o știe toată lumea. Ce nu știu însă toți este că el are o forță mentală fantastică, pe care i-o invidiez”. Iată însă ce spune Costa: „Mă ambiționez mereu și îmi doresc în permanență să câștig, motiv pentru care mă pregătesc foarte bine, trecând peste orice obstacol. Sunt și momente când nu reușesc să obțin ce mi-am propus, dar, de cele mai multe ori, îmi ating obiectivele. Și asta pentru că dau atenție totală tuturor detaliilor”. O spune omul a cărui siesta de după-amiază durează fix 27 de minute! Niciun minut în plus, niciunul în minus.

Adversarii se schimbă, Costa rămâne. Pe locul 1

Următorul obiectiv pentru Constantin Popovici este chiar în acest weekend. Hăăt departe, în America de Sud. La Brasilia, în capitala Braziliei, acolo unde se va derula o nouă Cupă Mondială, a doua a anului. În fapt, întrecerea din Brazilia este considerată drept o ediție restantă din perioada pandemiei. Costa se prezintă în „Țara cafelei” cu statutul de câștigător al ultimelor două ediții ale „High Diving World Cup”. În primăvara lui 2023, sportivul antrenat de Adrian Gavriliu la CSM Bacău a triumfat la Fort Lauderdale, în Statele Unite. Anul acesta, în septembrie, Costa a luat din nou aurul Cupei Mondiale, la Manama, în Bahrain. Continente diferite, același câștigător. Din Bacău, România. Și pentru că schimbările de adversari vin deseori la pachet cu schimbările meteo și de fus orar, să notăm că în 2023, la Fort Lauderdale, Popovici îi avea în dreapta și stânga sa, pe podium, pe spaniolul Carlos Gimeno și pe francezul Gary Hunt. Luna trecută, când s-a impus la Manama, Costa era urmat în clasamentul general de nord-americanul James Liechtenstein și de britanicul Aidan Heslop. Adversarii se schimbă, campionul rămâne același. Mereu același: Constantin Popovici.

O acccidentare care l-a făcut și mai puternic

2024 nu a adus doar satisfacții pentru săritorul CSM Bacău. Campion al lumii în 2023, în Japonia, Costa Popovici nu a reușit să-și păstreze titlul suprem în acest an, la Doha. În egală măsură, băcăuanul a ratat calificarea la Jocurile Olimpice de la Paris, în condițiile în care, fiind conectat în permanență la rigorile impuse de săriturile de la mare înălțime (27 metri), atât la nivel de antrenamente cât și de competiții, el nu a reușit să aibă randament maxim și în privința probei olimpice. Cea mai grea lovitură primită de Costa în acest an a fost însă accidentarea la genunchi suferită la începutul verii, la cea de-a doua etapă a Red Bull Cliff Diving World Series, de la Boston. O accidentare care risca nu doar să compromită actualul sezon competițional pentru Costa, ci și să-i pună punct carierei! Forța mentală fantastică, de care pomenea și pe care o invidia Rihanan Iffland i-au permis însă elevului lui Adi Gavriliu să revină. Iar come-back-ul a fost unul în forță, dovadă că Popovici și-a adjudecat cea de-a treia etapă a Red Bull Cliff Diving, derulată la finalul lui iunie, la Polignano a Mare.

Antrenamente în cârje și în ghips

Come-back-ul lui Costa nu este însă de mirare. Până la urmă vorbim despre campionul care, după ce a suferit, în urmă cu opt ani, o dublă fractură de tibie și peroneu în urma unei căzături în gol la Cirque de Soleil, continua să meargă la antrenamente deși se afla în ghips și în cârje! În plus, nu avem de-a face doar cu un campion, ci și cu un adevărat globe-trotter, statut ce necesită tenacitate, rezistență mentală și fizică și o capacitate de adaptare impresionantă. În acest an, Costa Popovici a concurat pe patru continente. Și-a început seria la Auckland, în Noua Zeelansă, acolo unde a devenit primul român din istorie câștigător al prestigiosului Trofeu King Kahekili, cu care este recompensat învingătorul uneia dintre cele mai spectaculoase și urmărite competiții: Red Bull Cliff Diving World Series. Au urmat, apoi, Doha (Qatar), Atena (Grecia), Boston (Statele Unite), Bari (Italia), Causeway Coast (Irlanda de Nord), Oslo (Norvegia), Montreal (Canada), Manama (Bahrain), Antalya (Turcia). Și pentru a nu exista discuții iscate de cârcotașii (puțini, din fericire), care privesc chiorâș reușitele celui mai performant sportiv al Bacălui, să precizăm că toate, dar absolut toate deplasările lui Constantin Popovici la competiții au fost și sunt suportate financiar nu de CSM Bacău, ci de Federație și, după caz, Red Bull.

Ar fi putut înconjura pâmântul de cel puțin trei ori!

Calculele- de data aceasta nu cele de ordin economice- ne arată că, în 2024, Constantin Popovici a parcurs peste 130.000 de kilometri. Altfel spus, înconjurul Pământului de cel puțin trei ori. Iar „kilometrajul” nu se oprește aici, în noiembrie, Costa având de bifat o nouă deplasare XXL: cea de la Sydney, în Australia, pentru ultima etapă din Red Bull Cluff Diving. Prin urmare, alți vreo 30.000 de kilometri. Până atunci însă, așa cum aminteam, Costa va fi unicul reprezentant al României la Cupa Mondială programată în acest final de săptămână, la Brasilia. „CSMeul” a avut de străbătut 14.000 kilometri pe traseul Bacău- București- Frankfurt- Sao Paolo- Brasilia, parcurși în peste 20 de ore atât cu avionul, cât și cu mașina. Un nou tur de forță, o nouă probă de rezistență, un nou continent, al cincilea în acest an. Și, sperăm noi, o nouă prezență pe podium. Altfel spus, încă o medalie menită să-și facă loc într-un bagaj care nu apucă bine să fie despachetat, că imediat este pregătit pentru o nouă destinație.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img