• proiect educațional județean
Momente de înaltă trăire românească, ieri, 6 decembrie, la șezătoarea organizată de Școala Gimnazială „Emil Brăescu” din comuna Măgura, activitate coordonată de prof. Doinița Vasiloiu, directorul unității de învățământ, în cadrul concursului județean „Comorile neamului românesc oglindite în tradiții”.
Părinți, bunici, autorități locale și județene, cu toții au uitat de griji în momentul în care prof. Doinița Vasiloiu, directorul Școlii Gimnaziale „Emil Brăescu”, le-a transmis cuvântul de bun venit și i-a invitat pe cei prezenți ca, preț de două ore, să se bucure de frumusețea spectacolului.
Grupuri de copii, de la preșcolari până la clasele de gimnaziu, au evoluat impecabil pe scenă. S-a văzut clar că s-a muncit extrem de mult, pentru că prestația micilor artiști populari a lăsat impresia că este una asemănătoare cu a unor profesioniști. Cele nouă ediții anterioare ale șezătorii le-au dat curaj elevilor, drept pentru care emoțiile nu și-au mai găsit loc în timpul spectacolului.
De la țesături, costume populare și până la mâncarea tradițională, totul a fost 100% românesc. Evenimentul, aflat la cea de-a X-a ediție, a fost plin de viață, presărat cu momente artistice susținute de către soliști vocali și ansambluri folclorice, elevi ai școlii gazdă, coordonați de profesorii Vasiloiu Doinița, Toma Mimi-Lenuța, Paiu Daniela, Gavril Anca, Topciu Alina, Sava Laura, Puiu Liliana, Camanaru Cătălina, Erdic Carmen, Pădurescu Liviu, Burbulea Mihai, Mavriche Diana, Popa Anca, Oprișan Oana, Popescu Brîndușa, Ungureanu Oana. Li s-au alăturat elevii școlilor partenere în proiect, respectiv cei de la Școala Gimnazială „Maria Montessori” Bacău, Colegiul Tehnic „N.V.Karpen” Bacău, Școala Primară Enăchești, Școala Gimnazială Nr.1 Roșiori, Școala Gimnazială Horgești și Școala Gimnazială Filipești, sub coordonarea profesorilor Daniela Mariana Burghelea, Leaua Carmen, Turluianu Mariana, Emilia Botezatu, Harțuche Beatrice, Delia Elena Pătrașcu și Ioana Solomon.
Dincolo de toate aceste detalii, costumul popular a fost vedeta. Toți cei care s-au prezentat în fața publicului au venit îmbrăcați în portul popular românesc, ceea ce demonstrează că folclorul este un mod de viață prin care trecutul rămâne prezent în viața noastră, un model care ne oferă educație și prin care putem să devenim mai buni. Se dorește astfel ca și la viitoarele ediții să se reușească, la fel de frumos, să se deschidă tinerei generații fereastra spre trecut pentru a descoperi ceea ce are încă poporul acesta mai frumos: „tradiția”.
„Ca și noutate față de anii anteriori ne-am propus să încurajăm participarea la activitățile proiectului și a elevilor cu cerințe educaționale speciale prin cultivarea respectului, toleranței și cooperării, indiferent de mediile sociale din care aceștia provin. Astfel, prin fiecare activitate pe care o desfăşurăm cu copiii cu cerinţe educative speciale vom urmări un scop precis şi obiective operaţionale, ce ne vor ajuta să atingem obiectivul fundamental şi anume acela de stimulare a creativităţii elevilor din învăţământul special”, a declarat prof. Doinița Vasiloiu, directorul Școlii Gimnaziale „Emil Brăescu”.
În vederea valorificării, îmbogățirii și transmiterii tradiției generațiilor următoare, în rândul invitaților au fost prezente și mai multe bunicuțe care le-au împărtășit copiilor cunoștințe despre obiceiurile și tradițiile poporului român. Acestea au atras atenția prin portul popular pe care l-au îmbrăcat cu mândrie și prin fuioarele care le țineau în mâini.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.