Vineri, 16 august, debuteaza in Parcul Magura din Târgu Ocna cea de-a XIII a editie a “Zilelor orasului”. Talentele locale de la Clubul Elevilor, dar si interpretii de folclor Doina Rusu, Adrian Unguru, Doina Ionet, Alexandru Salaru si Mihaela Gurau precum si Ansamblul de dansuri traditionale bulgaresti din comuna Ceamurlia de Jos (jud. Tulcea), vor deschide aceasta noua editie a “Zilelor orasului” Târgu Ocna.
Sâmbata 17 august, la sediul Primariei localitatii va avea loc o sedinta extraordinara a Consiliului Local la care participa delegatii din orasele Cricova (Republica Moldova) si Avangard – Cetatea Alba (Ucraina). De la ora 17, in Parcul Magura va avea loc lansarea cartii “Târgul anilor romantici”, care il are ca autor pe profesorul Corneliu Stoica.
De asemenea, vor fi premiati sportivii internationali ai orasului (la atletism si la judo) si unitatile turistice din localitate. Programul artistic va fi sustinut de formatia de muzica etno “Autentic” si de alte formatii de muzica pop, iar la ora 22 un frumos foc de artificii va brazda cerul statiunii turistice de sub Magura.
Duminica, 18 august, vor fi premiate familiile târg–ocnene ce au implinit 50 de ani de casnicie, iar publicului spectator se va putea bucura de un frumos spectacol folcloric sustinut de Ansamblul “Busuiocul” din Bacau si Ansamblul “Caraselul” din Gaiceana. Locuitorii orasului Tg. Ocna vor avea si bucuria lansarii de lampioane. Inedit este faptul ca in zilele de 17 – 18 august, in Parcul Magura va fi deschisa o expozitie cu tablouri si carti postale ilustrate a colectionarului bacauan Mihai Ceuca. De asemenea, la “Zilele orasului” Târgu Ocna vor urca pe scena si alte talente locale, vor avea loc demonstratii sportive si se vor desfasura meciuri de fotbal in campionatul orasenesc.
Sarbatoare si la Casin
Traditia “Iarmarocului da Stamarie” va fi reânviata la Casin vineri, 16 august. Pe terenul de fotbal al localitatii sunt asteptati târgoveti din comuna, din Onesti si din localitatile invecinate, care vor fi putea sa cumpere produse traditionale, obiecte decorative ce fac tot farmecul iarmarocului, dar si animale din cele mai alese. Cei care vor poposi la “reânvierea iarmarocului” de la Casin (cunoscut peste hotarele judetului in perioada interbelica), se vor putea minuna si de berbecii pregatiti “la protap” de catre ospitalierele gazde.
Tot vineri, la Caminul Cultural va fi deschisa o expozitie de costume populare, unelte de prelucrare a lemnului si obiecte specifice oieritului din zona, iar centrul satului va rasuna la ceas de seara pâna noaptea târziu de muzica lautarilor din Casin. Sâmbata, 17 august, va fi strigat catalogul la Scoala Gimnaziala Casin, la intâlnirea absolventilor din urma cu 40 de ani, la acest eveniment fiind invitati dascalii pensionari ai comunei.
Un moment mult asteptat este cel al defilarii carutelor cu coviltir, reamintind traditia de „vestiti carutasi” a casunenilor. Duminica 18 august, dupa savârsirea Sfintei Liturghii la renumita „Biserica Dân Jos” („Sfântul Mare Mucenic Dumitru” – Casin), in parcul din apropierea acesteia va fi lansat albumul „Portile satului, portile sufletului”, realizat de Constantin Tudose, un vajnic „iscoditor” al traditiilor si comorilor locale. Tot duminica va avea loc un frumos spectacol artistic cu desemnarea câstigatoarei Concursului „Miss Casin”, ce va fi urmat de Hora satului.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.