5 noiembrie 2024

Sărbătoarea Unirii şi a cărţii, la Solonţ

Sub genericul „Conexiuni Culturale”, la Solonţ au avut loc, vineri, 30 noiembrie, de la ora 11.00, o impresionantă activitate cultural-literară, constituită din mai multe episoade, bine gândite şi structurate. A fost momentul oficial, de primire a oaspeţilor, senatorul Miron Smarandache, Silviu Pravăţ – vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, primari din comunele învecinate, Balcani, Măgireşti, Pârjol, reprezentanţi ai Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bacău, partener al sărbătorii ocazionată de marcarea Centenarului Marii Uniri de la 1918. Un sobor de preoţi au oficiat o slujbă religioasă în memoria eroilor din comuna Solonţ căzuţi la datorie pe câmpurile de bătălie, care au culminat cu înfăptuirea, la 1 Decembrie 1918, a visului de veacuri – Unirea cea Mare. În cuvântul lor, senatorul Smarandache şi vicepreşedintele Pravăţ au iterat sacrificiul poporului român pentru ca ţara să-şi aducă în graniţele istorice toate provinciile, pentru ca noi, cei de astăzi, să ne bucurăm de libertate, de o ţară întreagă, ale cărei idealuri suntem chemaţi să le ducem mai departe. Despre contribuţia României la Primul Război Mondial, a jertfelor militarilor proveniţi din Judeţul Bacău pentru înfăptuirea Marii Uniri a vorbit Feodosia Rotaru, cercetător la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bacău.

A fost însă şi sărbătoarea cărţii, prof. Vasile Rotaru, fiu al satului, a lansat Monografia “Comuna Solonţ, periplu istoric”, o carte de suflet, dăruită comunei, locuitorilor care trăiesc, se bucură şi muncesc în aceste locuri pline de poveşti, frumuseţi, bogăţii şi cu oameni vrednici. De altfel, profesorul Vasile Rotaru nu este la prima ispravă, sub semnătura sa au mai apărut “Istoricul localităţilor din comuna Solonţ”, monografiile şcolilor din comuna natală, Solonţ, Sarata şi Cucuieţi. “Elementele de istorie locală contribuie într-o măsură importantă la stimularea interesului elevilor pentru istorie, dându-le posibilitatea să cunoască direct trecutul şi fenomenele social-politice caracteristice epocii respective. Contactul direct cu faptele trecutului, prezentate realist şi explicate raţional, întăreşte convingerea şi conferă durabilitate stărilor emoţionale”, precizează autorul în Introducere.



Structurată pe cinci capitole, Monografia oferă cititorului informaţii utile de istorie locală, geografice, economice, din învăţământ, scrise cu obiectivitatea istoricului, dar şi cu dragostea omului născut, crescut şi educat pe băncile şcolii din sat, atent însă şi la vocile străbunilor, lăsând loc şi pentru alte completări şi adăugiri în anii ce vin.


O a doua contribuţie remarcabilă la cunoşterea istoriei locurilor este şi Monografia satului Cucuieţi, aparţinător comunei Solonţ, rod al cercetării şi transpunerii în pagină a dascălilor satului, Angelica şi Mihai Rotaru, sub coordonarea fiicei lor Angela Dumitrescu Rotaru, prof. dr. în ştiinţe istorice, director, în prezent, al Colegiului Tehnic Timişoara. La început a fost doar o lucrare pentru obţinerea gr.I didactic, după care, continuând cercetările şi la îndemnul fiicei lor, au reuşit o frumoasă monografie, care poate sta alături de alte lucrări de acest gen, fapt remarcat şi de conf.univ.dr. Ioan Dănilă, care a avut cuvinte de apreciere pentru cele două monografii, care vor îmbogăţi patrimoniul cultural al comunei şi zestrea bibliotecii din Solonţ, refăcută, modernizată, sfinţită cu aceeaşi ocazie şi redată circuitului educaţional şi spiritual al comunei. De altfel, biblioteca s-a îmbogăţit şi ca urmare a unei generoase donaţii, de peste 500 de volume, din partea unui alt fiu al satului. “Donez aceste cărţi Bibliotecii Comunale Solonţ pentru a fi de ajutor, de sprijin celor împătimiţi de lectură, de literatură, de cunoaştere în general, fie că sunt copii sau maturi. Cu plecăciune, cu dragoste, în memoria părinţilor mei, dascălilor Constantin Cucu şi Cicerone Postolescu, care m-au îndrumat în anii de şcoală şi mi-au insuflat dragostea pentru carte, pentru citit, cu îndemnul pentru copiii din sat de a nu ocoli cartea, ca izvor de cultură, cu rugămintea către dascălii şcolii de a le îndruma paşii către bibliotecă, către universul nemărginit al literaturii naţionale şi universale”, scrie în Actul de donaţie al celui care, după cum afirmă, a fost elev al Şcolii Solonţ, între anii 1957 – 1965.

Elevii Şcolii Gimnaziale Solonţ au oferit un frumos spectacol de cântece patriotice şi dansuri populare.

În încheierea manifestărilor, au fost depuse coroane de flori la Monumentul Eroilor din centrul satului, din partea Senatului României, Consiliului Judeţean, Primăriei Solonţ, Şcolii Gimnaziale Solonţ, primăriilor Măgireşti, Pârjol şi Balcani, Spitalului de Urgenţă Moineşti.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri