Școala Gimnazială „Octavian Voicu” Bacău a inițiat anul acesta Proiectul educațional „Cartea, prietena mea”, Ediția a II-a, din dorința de a apropia mai mult copiii de citit, de carte, de bibliotecă, dar și cu visul unirii creațiilor literare ale copiilor din Moldova cu cele ale copiilor din Muntenia și Transilvania într-o carte electronică.
52 de instituții școlare participă la acest proiect, 32 sunt din județul Bacău, iar 20 din Bistrița Năsăud, Botoșani, Brăila, Gorj, Hunedoara, Iași, Ilfov, Maramureș, Neamț, Olt, Prahova, Suceava, Vaslui, Vâlcea, Vrancea și Timiș.
Marți, 13 noiembrie 2018, ora 10.00, s-a desfășurat în Biblioteca „Constantin Țacu” prima activitate a acestui proiect dedicată împlinirii celor 100 de ani de la Marea Unire din 1 Decembrie 1918.
Grupa mare B „Raza de soare” coordonată de educatoarele Lucica Baciu și Nicoleta-Luminița Gora au organizat și desfășurat un program artistic în care poezia și cântecul patriotic au fost îmbinate cu jocul tradițional și bucuria/mândria de a purta costumul popular românesc.
Copiii au fost însoțiți la acest ceas de sărbătoare de cel puțin unul dintre părinți îmbrăcați și ei în ie tradițională românească. O elevă din clasa a V-a și prof. Luiza Andrei au întregit momentul micuților recitând.
Două momente de emoție frumoasă au ofost oferite de citirea unei poezii patriotice de către tatăl lui Alexandru-Mihai, Alexandru Croitoru și de interpretarea cântecului „Acasă-i România” de Maria-Rebeca împreună cu mama ei, Alina Mădălina Savin! Hora Unirii dansată de toți cei prezenți a fost bucuria de a fi împreună de ziua țării noastre! Copiii au primit drept răsplată ecusoane personalizate, steagul României și dulciuri.
Consilierul școlar, prof. Laura Bușilă și informaticianul școlii, prof. Gabriel Nastase au rezonat pozitiv cu toți cei prezenți la această activitate. Invitați la această activitate au fost Brîndușa Elena Manea de la Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău și părintele Silviu Beșa de la Biserica „Sfântul Dimitrie” Bacău, care au vorbit despre Marea Unire.
Apoi, bibliotecarul școlii, prof. Popazu Gabriela, a scos în evidență aportul cărturarilor din acea vreme. Și directorul, prof. Tarasă Eugen Ionel a relatat importanța regelui Ferdinand I al României, Întregitorul sau Ferdinand cel loial în actul de unire din 1 Decembrie 1918. Îndemnul de a purta cu mândrie la ceas de sărbătoare ia românească a venit din partea directorului adjunct, prof. Dumitrașcu Coca.
Prof. înv. preșcolar, Nicoleta-Luminița Gora
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.