Asociatia Invatatorilor din judetul Bacau a organizat vineri, pe 7 noiembrie, o sarbatoare a dascalilor din invatamântul primar, cu ocazia implinirii unui secol de la infiintarea acestei institutii. Au spus prezent zeci de cadre didactice din Bacau, dar si invitatii din tara si de peste hotare (reprezentanti ai asociatiilor invatatorilor din judetele Vrancea, Neamt, Vaslui si Harghita, dar si din Republica Moldova), alaturi de reprezentanti ai Universitatii „Vasile Alecsandri”, dar si de la Inspectoratul Scolar Judetean Bacau, prin prof. Theodora Sotcan, inspector scolar general.
Deschiderea oficiala a evenimentului, care s-a intitulat sugestiv „Invatatorul bacauan – traditie si continuitate”, a avut loc in Amfiteatrul „Dumitru Alistar” a universitatii bacauane de stat, iar apoi lucrarile au continuat in Amfiteatrul „Spiru Haret” al Colegiului National Pedagogic „Stefan cel Mare”, unde oaspetii au participat si la un moment artistic pregatit de invatatorii si profesorii elevilor din Scoala Gimnaziala Agas, sub genericul „Litere si sunete in lumina”.
A urmat apoi Adunarea generala a Asociatiei Invatatorilor din judetul Bacau, iar dupa orele prânzului s-au organizat ateliere de lucru care au urmarit in principal promovarea si valorificarea activitatilor formative.
S-a vorbit despre Comunicarea in limba româna (conf.univ.dr. Ioan Danila, lect. univ.dr. Petronela Savin si prof. Ioan Surdu), Matematica si explorarea mediului (lect.univ.dr. Costica Lupu, lector univ.dr. Dan Popa, lect.univ. dr. Roxana Voicu), Didactica disciplinelor din invatamântul (pre)scolar (conf. univ.dr. Venera-Mihaela Cojocariu, lector univ.dr. Liliana Mâta, inv.Angela Ciupala), Istoria invatamântului românesc (prof.univ.dr. Sorin Cristea, prof.Vilica Munteanu – directorul Serviciului Judetean Bacau al Arhivelor Nationale, prof. inv.primar Rodica Leonte – presedintele Asociatiei Invatatorilor din judetul Bacau), Dezvoltare personala (prof. univ.dr. Gheorghe Dumitriu, conf.univ.dr. Constanta Dumitriu, asist.univ.dr. Florinela Floria) si Oferte extracurriculare (conf. univ.dr. Diana Csorba, asist.univ.dr. Cosmin Tomozei si prof. dr.Amalia Diaconu).
Tot cu aceasta ocazie l-a lansat si un volum omagial: Anuarul Asociatiei Invatatorilor din judetul Bacau – 2014.
„Este o zi de adevarata sarbatoare in care fiecare trebuie sa inteleaga ca tot orice dascal din invatamântul românesc trebuie, mai intâi de toate, sa fie invatator. Avem datoria, cu totii, sa ii invatam pe copii si suntem obligati sa ne gândim si la ceea ce ne asteapta. Este frumos ce s-a semnalat si in Anuarul lansat cu aceasta ocazie: «Nu exista arta mai frumoasa decât arta educatiei. Pictorul si sculptorul fac doar figuri fara viata, dar educatorul creeaza un chip viu. Uitându-se la el, se bucura si oamenii, se bucura si Dumnezeu» – Ioan Gura de Aur (347 – 407). Cu asta spunem totul.”
conf.univ.dr. Ioan Danila, Facultatea de Litere de la Universitatea „Vasile Alecsandri”
„Fiind aici, in fata a zeci de invatatori si profesori, nu pot sa nu-mi amintesc de propriul meu invatator, cel care mi-a pus in mâna creoinul, m-a invatat sa scriu si sa citesc, care mi-a dat cele mai temeinice sfaturi de conduita in viata. Invatatorul este cel care modeleaza elevul si de aceea va transmit toata admiratia mea. Va asigur de intregul meu respect, alaturi de toate aprecierile si din partea Primariei Bacau, pe care o reprezint la acest eveniment.”
prof. Radu Ababei, viceprimarul municipiului Bacau
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.