Serbarile de sfârsit de an ale copiilor de pretutindeni sunt in toi. Nici copiii de la Valea Seaca nu au facut exceptie. Astfel, joi, 17 decembrie, de la ora 12.00, cei 50 de copii asistati ai „Centrului de Servicii Integrate pentru Copiii in Dificultate” din comuna au sustinut alaturi de parintii si profesorii lor un program artistic inchinat sarbatorilor de iarna. Cei mici au cântat colinde, au recitat poezii, iar la final au stat cu totii la masa. O masa imbelsugata de pe care nu au lipsit sarmalutele, piftia, salata de boeuf si evident multe prajituri. Atât prichindeii cât si parintii lor au fost incântati de aceasta serbare si, in general, sunt foarte multumiti de toate activitatile pe care le desfasoara in Centrul Fundatiei „Star of hope”. „Ne-am gândit ca ar fi frumos ca la sfârsit de an si in preajma sarbatorilor sa organizam o serbare cu copiii pe care-i avem la centru. I-am invatat colinde, am incercat sa-i organizam sa iasa ceva frumos. Una din viziunile fundatiei «Star of hope» este sa-i aduca pe oameni la un loc. Iar prin aceasta actiune am vrut sa-i aducem impreuna pe copii, pe parinti si alte personalitati ale comunitatii noastre”, a declarat Daniel Matanie, coordonatorul proiectului din Valea Seaca.
„In total am 8 copii, dar aici la Centru vin numai doi si sunt foarte multumita de toate activitatile pe care le desfasoara profesorii cu ei. Si noi parintii ne implicam, facem voluntariat, pentru ca suntem constienti ca e spre binele copiilor nostri”, ne-a povestit Maria Radu, prezenta la eveniment.
„Star of hope”, o raza de speranta
Fundatia „Star of hope” România, infiintata in urma cu 25 de ani, desfasoara din 1 octombrie 2015 un proiect in colaborare cu Primaria Valea Seaca, proiect intitulat „Centrul de Servicii Integrate pentru Copiii in Dificultate”. Acest centru se adreseaza familiilor nevoiase, cu dificultati, in care copiii sunt in prag de abandon scolar sau fac parte din familii dezorganizate. In program sunt cuprinsi 40 de copii, pe lânga care mai vin 10, cei din Centru neputând ramâne impasibili la nevoile lor. Conditia esentiala pentru ca cei mici sa fie primiti in acest program este ca ei sa mearga la scoala. Dupa terminarea orelor de la scoala, copiii vin in Centru unde se spala, primesc o masa calda dupa care incep sa-si faca temele. Fiecare copil este asistat, iar dupa terminarea lectiilor se trece la activitati extrascolare. De supravegherea copiilor se ocupa doua invatatoare calificate dar exista si un parteneriat cu parintii prin care acestia fac voluntariat. „Centrul de Servicii Integrate pentru Copiii in Dificultate” al Fundatiei „Star of hope” România este singurul de acest fel in judetul Bacau, fundatia dezvoltând opt astfel de proiecte in tara. Sediul central „Star of hope” România este la Iasi si este condus de Aurora Vatamaniuc, iar presedintele Organizatiei „Star of hope” (Norvegia, Suedia si România) este Lenard Erickson.
„Eu am 8 ani si sunt in clasa a II-a. Imi place foarte mult sa vin aici la Centru. Cel mai mult imi place ca invat sa scriu si sa citesc. Imi mai place si matematica. Vin aici in fiecare zi dupa ce termin orele de la scoala.”
Adi Becali Radu