Forumul Democrat German (FDG) din Bacău a organizat, vineri, 13 decembrie, Sărbătoarea de Advent 2024. Această sărbătoare este specifică perioadei de patru săptămâni înainte de Crăciun la catolici și se ține în fiecare din cele patru duminici care preced Sărbătoarea Nașterii Domnului. Sărbătoarea religioasă Advent are rădăcini în secolul al XIX-lea în Germania. Cele patru duminici de Advent sunt marcate prin patru lumânări prinse într-o coroniță de brad. Coronița este semnul speranței și al vieții veșnice, iar lumânările reprezintă săptămânile care se scurg în timpul Adventului în așteptarea Nașterii Domnului.
La evenimentul organizat de FDG Bacău au venit membri ai acestei organizații din Bacău și din Onești. Au fost, de asemenea, prezenți consilierul municipal Ilie Bîrzu, președintele Filialei Bacău Cultul Eroilor – Dănuț Voicu și președinții sucursalelor și filialelor băcăuane ale Asociațiilor comunităților armeană, a evreilor, a italienilor și a Asociației Partida Romilor „Pro Europa” din Bacău – Vasile Agop, Hainrich Brif, Silviu Niță și Marieta Hârțescu.
Și germanii din țara noastră știu să organizeze astfel de evenimente și să se distreze pe cinste, alături de prietenii lor din comunitatea în care se află. O fac cu atât mai mult la final de an, în întâmpinarea unei sărbători precum cea a Nașterii Domnului. Așa s-a și de această dată.
Mai întâi, un copil, împreună cu președinta FDG Bacău – Mihaela Brunhuber, au aprins cele patru lumânări de pe Coronița Speranței și a Vieții Veșnice, apoi s-a dat tonul colindelor tradiționale românești – interpretate suav și cu mult talent de folkista Doina Boană și cunoscutelor colinde germane pe care le-a cântat Mihai Marinel Todașcă, acompaniat la clape de maestrul Doru Sascău. Participanții au primit și ei partituri cu versurile colindelor și au fredonat, astfel, bucuroși, melodiile împreună cu soliștii. Însă au venit la microfon și doi copii cuminți, pentru a-și manifesta tot prin colindat bucuria de a fi alături de cei mari la sărbătoarea de Advent.
Nu a lipsit din program nici momentul liric și chiar romantic propus și oferit de unul dintre venerabilii membri ai comunității FDG, Iosef Bialy, care a citit versuri din cel mai recent volum pe care l-a tipărit, în acest an, la Editura „Sfântul Ierarh Nicolae” din Brăila. După care autorul a împărțit noua sa carte celor prezenți și a oferit, evident, autografe.
Iar la final, președinta Mihaela Brunhuber a oferit diplome celor care au avut contribuții la desfășurarea evenimentului de Advent 2024, între care și autoarea sugestivului desen de pe afișul manifestării – Ilinca Godoci, elevă la Colegiul Național de Artă din Bacău.
La final, consilierul municipal Ilie Bârzu a transmis un salut comunității FDG, după care s-au mai interpretat melodii de voie bună și s-a socializat la masa de Advent.
La plecarea spre casă, participanții au primit și câte un frumos Calendar de perete 2025, realizat cu splendide fotografii ale artistului Dr. Klaus Fabritius, calendar intitulat „Jenseits der Karpaten” (Dincolo de Carpați) și editat de Forumul Democrat al Germanilor din România – Regiunea Extracarpatică.
Originea cuvântului advent este în limba latină, unde avea înțelesul de „sosire”. Prima duminică din Advent este, totodată, începutul anului liturgic romano-catolic. Timpul adventului începe întotdeauna cu o duminică și durează între 22 și 28 de zile, în funcție de ziua de 25 decembrie în care cade Crăciunul.
Perioada Adventului nu este una de post, de tristețe, ci una de profundă așteptare a venirii Mântuitorului. Pregătirea spirituală pentru această venire implică reflecția și metanoia (remușcarea, regretul, pocăința și ispășirea, dar termenii „convertire” și „reformare” pot aproxima cel mai bine conotația sa), așa încât culoarea liturgică este culoarea violet (cu excepția celei de-a treia duminici din Advent, numită Gaudete („bucurați-vă”), când bucuria trecerii primei jumătăți a timpului de așteptare transformă violetul în roz. Gaudete este, în fapt, un colind sacru de Crăciun. Alt cântec de bucurie, aleluia (numele prescurtat al lui Dumnezeu, Jahwe, în Biblia ebraică), se cântă în Advent, spre deosebire de Postul Paștelui, când nu se cântă.