5 noiembrie 2024

Sarbatoare a muzicii populare, la Slanic Moldova

In statiunea Slanic Moldova au rasunat zilele trecute din nou frumoasele cântece si jocuri populare ale plaiurilor bacauane, aici desfasurându-se cea de-a XXIII-a editie a Festivalului Judetean de Folclor. Aceasta prestigioasa manifestare culturala a avut loc in organizarea Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale sub egida Consiliului Judetean Bacau in parteneriat cu Primaria si Consiliul Local Slanic Moldova.

Ea a fost gazduita de terasa cazinoului din frumoasa statiune de la poalele muntilor Nemira si s-a bucurat de prezenta a numerosi iubitori de folclor, la momentul actual aici fiind prezenti foarte multi turisti. In cele doua zile de spectacol au prezentat programe artistice 17 ansambluri traditionale si grupuri folclorice din localitati de pe tot cuprinsul judetului Bacau.



Ansamblul Folcloric din Valea Mare (comuna Faraoani) a deschis acest festival traditional, pe scena urcând si Grupul de dansuri populare “Serpoaica”din Gioseni, formatiile “Doruletul”din Sascut, “Mugurelul” din Pâncesti, “Liliacul” din Hemeiusi. Oituzul a fost prezent pe scena Festivalului Judetean de Folclor prin participarea in spectacol a Corului Mixt Taranesc si a Corului “Ciripel” (ce au ca dirijor pe prof. Gheorghe Oprea) si a formatiei de dansuri populare „Alunelul”. Ansamblul „Florile din Cucuieti” (com. Solont), Grupul folcloric barbatesc „Dor strabun” din Brusturoasa si dansatorii bacauani de la “Ciucurelul” au bucurat sutele de spectatori prezenti la terasa cazinoului din Parcul statiunii Slanic Moldova in prima zi de spectacol a festivalului.

Ansamblul Folcloric “Privighetorile Zeletinului”din Podu Turcului (condus de prof. Nicolae Popa), a deschis cea de-a doua zi a acestui “maraton folcloric” sub semnul unei frumoase aniversari – 40 de ani de la infiintare. Dupa cum a remarcat Florin Zancescu, directorul Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Bacau, “acest ansamblu a fost prezent la numeroase  concursuri si festivaluri din tara si din strainatate, având onoarea de a deschide un festival international desfasurat in Italia, iar acum are in rândurile sale si un grup vocal din comuna Grivita (judetul Vaslui), ce va duce mai departe vestea Festivalului Judetean de Folclor  Bacau ”.

In rândul celor ce au dat o puternica reverberatie artistica manifestarii mentionam evolutia Formatiei de dansuri populare “Caraselul”din Gaiceana (ce il are coordonator pe primarul acestei comune, Stefanel Abdula, prezent pe scena si ca dansator), a celor patru perechi de dansatori in vârsta de peste 70 de ani din comuna Asau, a Grupului Folcloric “Siminocul” din Sanduleni (pregatit de rapsodul popular Marian Lungu, continuator a unei frumoase traditii de a lucra manual costume populare  nationale). La cea de-a XXIII a editie a Festivalului Judetean de Folclor de la Slanic Moldova au mai evoluat ansamblurile “Mugurasii”(Saucesti), “Datina stramoseasca” (Tarhaus – Ghimes Faget), “Saratelul”(Sarata), “Moinesteanca” din Moinesti precum si formatia de dansuri populare din Magura. O alta premiera a acestei editii a festivalului a fost participarea unei tinere soliste de folclor din Comanesti, Iuliana Covaci, ea fiind câstigatoare a mai multor trofee muzicale si o prezenta “constanta “ la zilele culturale  a mai multor orase din Moldova.

Târgul mesterilor populari, ce au adus la Sanic Moldova mestesuguri artistice traditionale (ceramica, impletituri din fibre vegetale, costume populare, oua potcovite,  sculpturi in lemn, etc.) a intregit frumusetea acestei editii a Festivalului Judetean de Folclor, care a fost primit cu multa bucurie in suflet la Slanic Moldova de catre turisti si de iubitorii cântecului si jocului popular românesc. 

 




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri