Exploatarea sexuala si prin munca face din ce in ce mai multe victime si in Bacau. Desi acestea sunt consiliate de specialisti, majoritatea lor se intoarce imediat la vechile obiceiuri. Politistii spun ca acest fenomen infractional este aproape imposibil de eradicat.
De la inceputul acestui an 39 de bacauani, femei si barbati, se afla pe listele de consiliere a Agentiei Nationale Importiva Traficului de Persoane – Centrul Regional Bacau. Dintre acestia, 22 sunt femei, din care 8 minore, si 11 barbati. Femeile fac parte din retelele de prostitutie, iar barbatii sunt supusi unor munci grele si umilitoare. Majoritatea victimelor provine din mediul rural (25), iar din urban sunt 14. Prin diferite mijloace, persoanele exploatate sexual si prin munca sunt convinse sa fie folosite atat in afara tarii, dar si in interiorul acesteia, in judetele din sud unde saracia este dusa la extrem.
Profilul psihologic al victimelor
Specialistii au creat si un profil psihologic al victimelor. „Fetele exploatate sexual sunt tinere, au varste cuprinse intre 15 – 25 de ani, sunt necasatorite, cu studii medii, constitutie atletica, aflate in abandon scolar, cu o educatie precara si cu dorinta de a se imbogati peste noapte, explica subcomisar Ioan Munteanu, seful Centrului Regional Bacau. De regula, acestea sunt cel mai usor de pacalit”. La randul lor, barbatii care beneficiaza de consiliere fac parte din categoria persoanelor exploatate prin munca. Acestia sunt intre 16 si 45 de ani, cu studii medii, situatie familiala grea in care s-au nascut unul sau chiar doi copii, nu au loc de munca sau au salarii foarte mici care nu ajung sa isi intretina familia, sunt dispusi sa faca din orice bani. Ei sunt folositi la munca necalificata, mai ales din constructii.
Consiliere gratuita si loc de munca
Prostituatele minore au parte de mai multa atentie, acestea provenind din familii dezorganizate in care exista si violenta, din familii in care parintii sunt plecati la munca in strainatate, iar saracia este dusa la extrem. Ele sunt exploatate de catre proxeneti, in retele de carne vie bine organizate, in tari ca Marea Britanie, Italia sau Spania. „Odata intrate in programul de consiliere, persoanele exploatate sexual sau prin munca beneficiaza de consiliere psihologica si juridica gratuita, li se ofera sansa de a-si continua studiile, au parte si de asistenta sociala, iar in functie de pregatirea pe care o au, li se gaseste si un loc de munca, mai adauga subcomisarul Munteanu. Peste 70 la suta dintre aceste persoane accepta consilierea. In plus, pe timpul cercetarilor si judecarii cazului in care sunt implicate, victimelor li se asigura si protectie”. Cu toate acestea, mai mult de o treime dintre ele recidiveaza, in ciuda eforturilor specialistilor de a-i ajuta.
Scris de Roxana Neagu
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.