8 noiembrie 2024

Saracia ii lasa fara catedre

Situatie fara precedent in liceele bacauane

Criza economica, simtita mai ales in mediul rural, saracia, scaderea populatiei scolare, lipsa unor perspective de viitor sunt doar câteva din cauzele care au dus la o situatie fara precedent in liceele bacauane. Multe dintre ele au ramas cu zeci de locuri libere si clase necompletate, conform planificarii. In unele cazuri s-a ajuns chiar la restrângeri de activitate a cadrelor didactice.



Dupa cele doua etape de repartizare computerizata si a cazurilor speciale a elevilor absolventi de gimnaziu catre liceu, multe unitati de invatamânt au ramas cu zeci de clase neocupate. In Bacau, colegii precum "N.V. Karpen", "Letea", Economic "Ion Ghica", "Anghel Saligny", "Grigore Antipa", "Henri Coanda" si "Dumitru Mangeron" au sute de locuri libere. "Este pentru prima data când ne confruntam cu o astfel de situatie, ne-a declarat prof. Viorel Coseraru, directorul Colegiului Tehnic «Letea». Din trei clase de a IX-a câte aveam stabilite in planul de scolarizare, abia am completat una. Anul trecut am avut tot trei clase de a IX-a, dar le-am completat pe toate. Acum nu ne ramâne altceva de facut decât sa organizam o ampla campanie de cautare a elevilor ramasi nerepartizati pentru a-i convinge sa vina la noi pe cele trei specializari pe care le avem – industrie alimentara, alimentatie publica si electronist – electric. In total mai sunt 57 de locuri."

134 la „N.V. Karpen”

Alte 134 de locuri libere sunt la Colegiul Tehnic de Comunicatii "N.V. Karpen" (27 pe specializarea Economic, 97 la Electronica automatizari si 10 la Electric). Asta inseamna 4 clase neocupate. Sperantele mai ramân in ultima etapa de repartizare, care are loc la inceputul lunii septembrie, in special a celor aproape 500 de elevi corigenti. "S-au aprobat mai multe locuri in comparatie cu total elevi inscrisi in clasele a VIII-a, in ideea de competitie, dar si pentru a lasa posibilitatea copiilor de a alege. In plus, sunt destule situatii, mai ales in mediul rural, in care copiii chiar au abandonat scoala si au refuzat sa-si continue studiile, macar pe cele 10 clase obligatorii. Am avut aprobate 13 clase la admiterea din anul acesta si am facut numai 9. Ar mai fi si explicatia ca multi nu mai au nici perspective de viitor, atunci când vor sa se angajeze la finalul cursurilor liceale", a explicat si prof. Remus Cazacu, directorul colegiului.

La „Saligny” deja se fac reduceri de activitate

Tot din cauza numarului mic de elevi pe clasele a IX-a, la Colegiul Tehnic "Anghel Saligny" deja se lucreaza pe restrângeri de activitate. "Nu avem ce face. Asteptam si ultima sesiune de inscrieri a elevilor nerepartizati, iar daca nu se completeaza clasele deja credem ca vom renunta la o catedra de Limba si literatura româna. Iar aici vorbim numai de profesori titulari", a aratat prof. Adrian Fuioaga, director. La acest colegiu sunt necompletate 166 de locuri – 16 la Matematica informatica, 46 la Mecanica, 86 la Constructii, instalatii si lucrari publice, 14 la Prelucrarea lemnului si 4 a Industrie textila si pielarie.

Mecanica, Electric sau Industrie alimentara – specializari fara cautare

Alte 62 de locuri sunt libere la Colegiul Economic "Ion Ghica" pe specializarile Matematica – informatica (22), Economic (33), Turism si alimentatie (5) si Comert (2). 16 locuri neocupate sunt si la Grupul Scolar "Petru Rares" pe Mecanica, Turism si alimentatie, alte 4 (instructor sportiv) la Liceul cu Program Sportiv, 67 la Colegiul "Henri Coanda" (specializarile Matematica informatica, Stiintele naturii, Filologie, Stiinte Sociale), 72 – la Colegiul "Gricore Antipa" pe Protectia mediului, Industrie alimentara si Turism/alimentatie, iar alte 142 la Colegiul Tehnic "Dumitru Mangeron" pe Economic, Electric si Mecanica.

Si in judet sunt probleme

Si liceele/colegiile din judet au probleme din acest punct de vedere. In Onesti nu sunt ocupate toate locurile la CT "Gh. Asachi" (73), Colegiul Sportiv "N. Comaneci" (51), Liceul Teologic "Fericitul Ieremia" (13), CT "Petru Poni" (86), Colegiul National "D. Cantemir" (36) si Liceul Tehnologic (15). In Buhusi, elevii pot opta inca pentru cele 21 de locuri de la CT "Ion Borcea", la Moinesti pentru cele 27 de locuri de la CT "G. Cobalcescu", in Comanesti la CT "D. Ghika" – 52, in Tg. Ocna pentru cele 44 de locuri de la CN "Costache Negri" si 8 de la Liceul Tehnologic, in Ghimes Faget la Grupul Scolar de Agroturism (20), in Parincea la Grup Scolar "G.J. Cancicov" – 6, in Hemeius la Grupul Scolar Agricol – 15, in Darmanesti la Grup Scolar Industrial Constructii de Masini – 28, in Rachitoasa la Liceul Tehnologic – 6 si in Sascut la Liceul Tehnologic – 31.

In total au fost disponibile aproape 6.600 locuri in toate liceele, din care peste 2.600 pe filiera teoretica, circa 3.700 – filiera tehnologica si restul pe filiera vocationala. Alte 230 de locuri au fost rezervate separat pentru elevii de etnie rroma. Neocupate sunt in prezent 1.260 de locuri.
Roxana Neagu




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014