În perioada 22-26 mai a.c, Poliția Română a desfășurat, la nivel național, Săptămâna Prevenirii Criminalității. Evenimentul a cuprins activități de prevenire realizate de polițiști pentru sensibilizarea cetățenilor, în legătură cu diferite subiecte. Astfel, ziua de luni a fost dedicată siguranței copiilor, marți – siguranței on-line, miercuri au fost desfășurate activități de prevenire a infracțiunilor contra patrimoniului, joi au fost în centrul discuțiilor disparițiile de minori și plecările voluntare, iar în final, vineri, s-au desfășurat activități pentru prevenirea violenței domestice.
Polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bacău au vizat în aceste zile mai multe locații și întâlniri, purtând discuții cu persoane de toate vârstele.
Ziua dedicată siguranței copiilor a fost celebrată alături de copiii care frecventează „Clubul cu Lipici” din Podu Turcului al Fundației de Sprijin Comunitar. Polițiștii de prevenire și de siguranță școlară au purtat cu aceștia discuții referitoare la siguranța lor pe stradă, făcând o trecere în revistă a regulilor de circulație, precum și la școală sau pe internet. Polițiștii au dezbătut posibilele riscuri la care aceștia sunt expuși la vârsta lor, în comunitatea în care trăiesc. Elevii au fost încurajați să identifice pericolele care se pot ivi asupra lor și să dea exemple din experiența personală. Copiilor li s-au prezentat materiale video atractive, cu informații adaptate vârstei lor.
În ziua dedicată siguranței online, polițiștii au desfășurat activități de prevenire adresate atât minorilor, cu sprijinul FSC Bacău, cât și cu adulții beneficiari ai DGASPC Bacău. Aceștia au fost sfătuiți să acorde mai multă atenție comportamentului lor în mediul online, să nu se încreadă în persoanele necunoscute care îi abordează pe rețelele de socializare, să fie prudenți în gestionarea datelor personale și atunci când fac cumpărături online.
Pentru prevenirea infracțiunilor contra patrimoniului, polițiștii au fost prezenți în Parcul Catedralei din municipiul Bacău, unde au oferit cetățenilor recomandări și materiale cu informații privind furturile din locuințe și din buzunare.
Cea de-a patra zi a avut drept temă disparițiile de minori și plecările voluntare de acasă, în această zi fiind celebrată, la nivel internațional, Ziua Copilului Dispărut. Totodată, Poliția Română a lansat campania națională de prevenire „Plecatul de acasă nu este o soluție!”, care se va desfășura până în luna iunie 2024. Polițiștii băcăuani au vizitat copiii beneficiari ai programului SOS Satul Copiilor Bacău care au fost informați cu privire la consecințele și riscurile la care se expun în cazul plecărilor voluntare din centru. Au fost abordate și teme precum traficul de persoane, pornografie infantilă, alături de polițiști fiind și reprezentanții Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane.
În ziua dedicată prevenirii violenței domestice, polițiștii au fost alături de comunitățile din Slobozia și Slobozia Nouă, comuna Stănișești. Au discutat cu aceștia atât despre tipurile de violență, efectele violenței asupra victimelor, consecințele legale suportate de agresori și modurile în care pot solicita ajutor, precum și despre implicarea socială și educația oferită copiilor prin exemplul personal.
Activitățile din această săptămână s-au desfășurat cu sprijinul mai multor parteneri, cărora le mulțumim pentru implicare și colaborare. Activitățile de prevenire vor continua în cadrul celor trei programe prioritare (Prevenirea victimizării minorilor, Prevenirea violenței domestice, Prevenirea criminalității informatice) pe tot parcursul anului 2023.