Prima ediție din acest an a Săptămânii Prevenirii Criminalității a ajuns la final. Ultimile două zile au fost dedicate de poliţişti, prevenirii violenței și a victimizării prin accidente rutiere.
Joi, 24 mai, polițiștii de prevenire au continuat activitățile în domeniu, tema specifică acestei zile fiind prevenirea infracțiunilor comise cu violență, cu accent pe prevenirea violenței în familie. Demersurile polițienești s-au adresat în special pentru prevenirea victimizării sexuale în rândul femeilor și tinerelor care pot fi afectate de diferitele forme de violență, atât în viața de familie, cât și în afara ei.
Astfel, polițiștii au desfășurat activități specifice la Liceul Tehnologic ”G. J. Cancicov” din comuna Parincea. Scopul a constat în identificarea principalelor probleme din domeniul prevenirii și combaterii violenței împotriva copiilor și a femeilor, sensibilizarea comunității cu privire la protejarea și apărarea drepturilor acestora, a valorilor familiale, dar și identificarea celor mai potrivite metode pentru a preveni violența în familie, victimizarea sexuală și alte genuri de infracțiuni comise cu violență.
La activitate au participat peste 100 de elevi care au urmărit materiale video prezentate de poliţişti și au purtat discuții directe cu aceştia despre multiplele situații în care pot deveni victime, despre faptul că evoluția lumii moderne aduce tot mai multe tentații și pericole pentru tineri.
Vineri, în ultima zi, polițiștii de prevenire, însoțiți de către cei de la Serviciul Rutier, Criminalistic și Serviciul pentru Acțiuni Speciale au desfășurat activități de prevenire a victimizarii prin accidente de rutiere. Ei au fost prezenți dis de dimineață la Grădinița ”Lizuca”, din municipiu, unde cei mai mici, au primit legitimații de polițist pentru că au știut să răspundă corect la întrebările de siguranță rutieră, au explorat autospeciala de poliție, au claxonat și s-au amuzat pornind semnalele acustice și luminoase ale acesteia.
Activitățile au continuat în curtea Școlii ”Alexandru Ioan Cuza” unde elevii, de la mic la mare, au ascultat, învățat și repetat împreună cu polițiștii regulile de circulație, au luat contact cu trusa criminalistică, s-au amprentat și au probat echipamentele din dotarea polițiștilor de la Serviciul pentru Acțiuni Speciale.
La final de activități, polițiștii își doresc, încet dar sigur, să culeagă roadele prevenirii întrucât este mult mai ușor să previi decat să combați.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.