Săptămâna Europeană împotriva cancerului (European Week Against Cancer – EWAC) are loc în fiecare an, între 25 și 31 mai și se încheie pe 31 mai cu Ziua Mondială fără Tutun.
Cu această ocazie este adusă în atenția opiniei publice necesitatea intesificării acțiunilor de prevenție primară a cancerului, de a asigura servicii de depistare precoce, diagnostic si tratament și de a oferi suport pacienților și supraviețuitorilor de cancer.
Cancerul rămâne a doua cauză de deces în Uniunea Europeană, iar estimările arată că până în anul 2035, numărul de îmbolnăviri de cancer va crește cu 24%, astfel că această boală va deveni principala cauză de deces.
Principalii factori de risc ai cancerului sunt factorii comportamentali (fumatul, consumul de alcool, supraponderabilitatea și obezitatea) și factorii de mediu. Prevalența majorității factorilor de risc de cancer este încă ridicată, ceea ce indică necesitatea intensificării eforturilor de prevenție primară.
Cancerul este o boală cu multe implicații în viețile tuturor. Fiecare cunoaște pe cineva care a avut sau are un diagnostic de cancer. Este una dintre provocările pentru sănătate ale vremurilor noastre și ne afectează pe toți. De aceea combaterea și controlul cancerului rămâne una dintre cele mai discutate probleme de sănătate publică.
Creșterea speranței de viață la nivel european, progresele științifice care au reușit să transforme anumite tipuri de cancer dintr-o boală fatală într-o boală cronică, nevoile de sprijin suplimentar pentru pacienți, supraviețuitori și familiile acestora, ridică provocări complexe.
Pentru a putea răspunde acestor provocări, România trebuie să asigure o creștere a accesului și a calității serviciilor medicale de diagnostic și tratament, dar și să intensifice dezvoltarea și implementarea de programe de prevenție primară și screening pentru cancer. De aceea, direcționarea resurselor, atât cele financiare, cât și cele umane trebuie să se îndrepte către acele intervenții care și-au dovedit eficacitatea și cost-eficiența, pentru a obține un maximum de beneficii, cu minimum de riscuri.
România a dezvoltat și implementat programe pilot de screening pentru cancerul de col uterin, cancerul de sân și cancerul colorectal, care vizează prioritar populațiile vulnerabile. De asemenea, prin Programul Sănătate 2021-2027, finanțat din fonduri structurale a alocat importante resurse financiare pentru dezvoltarea infrastructurii de diagnostic și tratament al cancerului.