Se implinesc, pe 24 aprilie 2014, 99 de ani de la genocidul armenilor din 1915. Este un moment tragic in istoria unei natiuni, este un puct de cotitura in destinul unui popor.
Guvernul Junilor Turci, aflat la conducerea Turciei, in preajma Primului Razboi Mondial, a executat in jur de 300 de nationalisti armeni, acuzati de colaborare cu Imperiul Rus, si au deportat o buna parte a populatiei armenesti din Anatolia, unde traiau de milenii, spre deserturile Siriei si Mesopotamiei. Ca urmare a supliciului la care au fost supusi, au murit de foame, boli si extenuare peste 1,5 milioane de persoane.
Ca in fiecare an, Filiala Bacau a Uniunii Armenilor din România, in colaborare cu ISJ, Filiala Bacau a Comunitatii Tinerilor Armeni, Filiala Bacau a USR, Societatea Culturala “Vasile Alecsandri”, Colegiile Nationale “Gh.Vrânceanu” si “G.Apostu”, organizeaza, in perioada 24 – 30 aprilie, diverse actiuni de comemorare si marcare a acestui moment tragic din viata natiunii armene.
Cele mai importante sunt adunarea organizata pe 25 aprilie, ora 14, in Piata Tricolorului, unde vor sustine prelegeri deputatul Varujan Pambuccian si scriitorul Mircea Bostan, iar pe 30 aprilie, ora 16, la Sala ATENEU, se va desfasura Simpozionul “Pe urmele culturii si civilizatiei poporului armean”, la care va participa si Varujan Vosganian, presedintele Uniunii Armenilor din România, vicepresedinte al USR, scriitori, istorici, reprezentanti ai comunitatii locale.
Tot cu aceeasi ocazie, la sediul UAR, Filiala Bacau, vor mai fi organizate simpozioane, expozitii de carte, manuscrise, fotografii, costume populare, sesiuni de referate si comunicari. Parteneri ai UAR sunt Ambasada Armeniei la Bucuresti, Prefectura si Consiliul Judetean Bacau, Filarmonica “Mihail Jora”, Colegiile Nationale “Stefan cel Mare”, “Ion Ghica” si Scoala cu clasele I-VIII “Spiru Haret”.
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.