corelarea lucrarilor de decolmatare cu moderizarea Insulei de Agrement intâmpina multe dificultati * pâna acum, s-a executat o zecime din decolmatare si s-a alocat o zecime din finantarea necesara * decolmatarea ar fi decurs mai rapid, daca santierul nu ar fi fost mutat de colo-colo prin albia Bistritei
Decolmatarea lacului de la Insula este una dintre cele doua conditii esentiale, alaturi de modernizarea Insulei, pentru ca bacauanii sa se bucure, vara viitoare, de un spatiu de agrement modern. Daca lucrarile de modernizare decurg bine, ceva mai prost merge cu decolmatarea, fiindca, cel putin aparent, se lucreaza incet.
Practic, cele doua lucrari ar trebui sa decurga in corelare. Modernizarea este gestionata de Primarie si executata de o asociere de firme unde lider este Conbac. Decolmatarea este gestionata de Directia Apelor Siret si executata de o alta firma bacauana, Rom-Gan Construct.
Bete in roate
Initial, decolmatarea a inceput in preajma podului de la Serbanesti. Rom-Gan nu a primit insa autorizatie sa transporte materialul excavat din albie pe pod, inspre locul de depozitare de la Buhoci. Prin urmare, firma a trebuit sa amenajeze cai de acces prin albie. „Intâmpinam o serie de probleme, care nu ne-au lasat sa lucram intr-un ritm sustinut. In primul rând, s-a pierdut timp cu aceste cai de acces, cu amenajarile de santier.
In al doilea rând, a fost vorba de mâl, care ne-a dat mult de furca. De altfel, un excavator s-a impotmolit la un moment dat si a trebuit sa lucram doua zile sa il tragem afara. Apoi, Primaria vrea sa urgenteze lucrarile de pe Insula si astfel, impreuna cu cei de la Apele Române, ne-au mutat de colo-colo prin albie, ba sa lucram la podul Serbanesti, ba la podul de acces pe Insula, ba in zona barajului din aval, inainte ca sa finalizam lucrarea in vreunul din aceste locuri. Toate acestea au presupus amenajarea de cai de acces si alte probleme, care au necesitat timp”, a explicat Laurentiu Ganea, actionar unic al societatii Rom-Gan Construct.
Reprezentantii Administratiei Bazinale Siret spun ca nu a fost vorba despre mutarea santierului de la o zi la alta, fiindca in cadrul întâlnirilor avute cu constructorul s-au stabilit zonele prioritare pentru corelarea lucrarilor de decolmatare cu cele de modernizare a Insulei. O astfel de sedinta de lucru a avut loc si saptamâna trecuta.
“Executantul lucrarii de decolmatare are termen pâna la 1 august sa ajunga la zi cu lucrarile pe zonele stabilite cu constructorul de la Insula de Agrement. Pâna în prezent au fost executate lucrari pregatitoare (rampe, drum de acces prin cuveta lacului) si lucrari de sondare a nivelului de umiditate din sol. Mentionam faptul ca este nevoie de timp pentru ca nivelul din freatic sa scada astfel încât sa se poata asigura accesul în cuveta lacului si transportul materialului excavat”, spune Emil Vamanu, directorul Administratiei Bazinale.
Bani putini, lucrari putine
Termenul de 1 august il mira insa pe Lauentiu Ganea, care spune ca nu a stiut de o asemenea scadenta. Contractul prevede ca perioada de executie este de 11 luni de la emiterea ordinului de începere a lucrarilor (21 mai 2015). Valoarea totala a lucrarilor de decolmatare este de peste 9,4 milioane lei, din care circa 8,6 milioane lei pentru constructii si montaj. Din aceasta valoare, pâna în prezent s-a alocat suma de 1.018.000 lei, din care 950.000 lei pentru constructii si montaj.
“Pâna acum, am excavat circa 22.000 mc, din totalul contractat, de 250.000 mc. Iar banii alocati ar ajunge, poate, pentru luna aceasta, dar dupa aceea ce facem, stam si ne uitam unii la altii?”, se intreaba Laurentiu Ganea. El este insa increzator ca se vor gasi solutii la toate problemele, iar lucrarile vor ajunge la bun sfârsit in termenul prevazut. Amintim si faptul ca Primaria si-a propus sa termine modernizarea Insulei pâna la sfârsitul anului, fiindca altfel pierde finantarea europeana, iar cheltuielile ce ar ramâne de facut s-ar acoperi din bugetul local, lucru nedorit de autoritati.