Pretul gazelor pentru consumatorii industriali a inceput sa se majoreze treptat, cu 30%, de la 260 de dolari pe mia de metri cubi, cât este in prezent, la 360 de dolari. De la sfârsitul anului viitor, pretul gazului pentru industrie se va alinia la preturile externe.
Cresterea de 100 de dolari se va face pâna la sfârsitul anului viitor, potrivit calendarului de liberalizare convenit cu FMI, dar legea permite amânarea cu înca un an. Deja pretul platit de industrie pentru gaze este mult mai mare decât cel platit de populatie. Socotind doar pretul de vânzare al gazelor, fara transport, taxe si accize, industria plateste 260 de dolari pe mia de metri cubi, în timp ce gospodariile platesc doar 160 de dolari.
Faptul ca pretul gazelor pentru fabrici a urcat cu zeci de procente în ultimii doi ani a provocat mari probleme combinatelor chimice, cei mai mari consumatori de gaze din tara. Este si cazul combinatului chimic din Bacau, care si-a restrâns la minim activitatea si a trimis in somaj 430 dintre cei aproape 700 de angajati, carora inca nu li s-au achitat nici restantele salariale din lunile anterioare. In acest context, sansele ca Amurco sa revina la linia de plutire, adica sa beneficieze de gaze ieftine ca sa fie competitiv pe pietele de ingrasaminte chimice, par tot mai mici.
Ioan Niculae, patronul Interagro, grup din care face parte si Amurco, a solicitat in repetate rânduri facilitati la pretul gazelor, iar managerul combinatului a spus ca oamenii ar putea fi chemati din somaj in luna septembrie, daca productia se va relansa. Aceste perspective par insa tot mai indepartate.
Un respiro pentru populatie
În prezent, pretul gazului din import este pe un trend descendent pronuntat. Daca în urma cu un an si jumatate aceasta costa 590 de dolari mia de metri cubi, acum pretul lui a coborât la 390 de dolari mia de metri cubi. Amestecul de gaze intern-import este de circa 80-20%. La consumatorii casnici, importurile aproape ca nu exista, amestecul continând o componenta de import de doar 4%.
Populatia mai benefiziaza inca de un oarecare respiro, chiar daca, din acest an, a început liberalizarea pietei de gaze pentru gospodarii. La inceputul anului gazul s-a scumpit cu 3%, apoi cu 5% din 1 iulie. La 1 septembrie se va mai efectua o scumpire cu 2-3%. Pragurile de scumpire pe urmatorii patru ani exista în calendarul convenit cu FMI.
Combinatul chimic din Bacau si-a restrâns la minim activitatea si a trimis in somaj 430 dintre cei aproape 700 de angajati. Nici celor plecati, nici celor ramasi inca nu li s-au achitat restantele salariale din lunile anterioare.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.