22 octombrie 2024
ActualitateSanatatea, ultima grija a bacauanilor / Taloanele de analize zac in sertare

Sanatatea, ultima grija a bacauanilor / Taloanele de analize zac in sertare

Programul national de evaluare a starii de sanatate a populatiei se apropie de final. Daca nu se grabesc sa ajunga la cabinetele medicilor de familie, sute de mii de bacauani vor ramane cu taloanele pentru consultatie si analize medicale in sertar. Bolile cele mai amenintatoare sunt diabetul si cancerul. Desi riscul este evidentiat si prin acest program, bolnavii ajung la medicii specialisti tot foarte tarziu.

Ultima zi a Programului national de evaluare a starii de sanatate este 31 decembrie. Persoanele care nu au participat la evaluare nu vor beneficia nici de viitoarele actiuni ale Ministerului Sanatatii Publice. Dupa diabet, cancerul este afectiunea cu cel mai inalt grad de risc in randul populatiei evaluate deja. Astfel, conform datelor furnizate de Autoritatea de Sanatate Publica, peste 3.600 de femei s-ar putea imbolnavi de cancer de col uterin. Cancerul de san ameninta 3.157 de femei, iar cel uterin, 5.851. „Depistarea in stadii precoce a cancerului este elementul poate cel mai important de prognostic favorabil, ne-a declarat dr. Cecilia Lucaci, sef Programe judetene de sanatate la Autoritatea de Sanatate Publica. De aceea, sfatuim populatia sa participe la evaluarea riscului de imbolnavire prin programul de evaluare”.



Prea tarziu la medic

Medicii, si nu numai cei oncologi, sunt evident ingrijorati atat de numarul din ce in ce mai mare de cazuri de cancer cat si de faptul ca bolnavii se prezinta la investigatii in faza avansata a bolii, cand sansele de vindecare sunt aproape inexistente. aDin pacate, peste 80 la suta dintre cazuri vin in stadiul III sau IV al bolii, ne-a spus doctorul Liviu Vasiliu, medic primar oncolog in cadrul Ambulatorului de specialitate al Spitalului Judetean de Urgenta. Stadiile acestea nu mai sunt curabile. Doar putem prelungi viata. Calitatea acesteia depinde de raspunsul fiecarui organism la tratament. Si barbatii, si femeile se adreseaza destul de tarziu medicului. Nu se observa vreo urma de educatie pentru sanatate nici macar la tineri”. Regretabil este insa ca nici unii medici nu fac educatie pentru sanatate cu pacientii lor, ba, mai mult, nu-i indruma spre specialistul oncolog pe cei in cazul carora au vreo suspiciune de cancer. aIn urma Programului de evaluare a starii de sanatate a populatiei, rezultatul a fost ca un numar destul de mare de persoane prezinta risc de a face cancer, mai spune doctorul Liviu Vasiliu. Pana acum insa nu a venit la mine niciun pacient de la medicul de familie cu scrisoare medicala prin care sa recomande investigatii pentru depistarea cancerului. Un program national de sanatate ar trebui sa aiba o finalitate”.

Cifre infioratoare

In primele 9 luni ale acestui an au fost diagnosticate 137 cazuri de cancer de san, fata de 126 in 2007. O crestere a avut loc si in cazul cancerului de col uterin, de la 48 de cazuri in 2007, la 76 in 2008. Cancerul bronho-pulmonar face tot mai multe victime (154 de pacienti noi in acest an, cu 12 mai multi decat anul trecut), iar rata sa de vindecare este printre cele mai scazute. La aproape toate tipurile, rata de vindecare s-a redus fata de anul 2007. In evidenta medicilor specialisti se afla 8298 de pacienti cu cancer, cu peste 300 mai multi decat anul trecut. Promisiunea MSP ca va veni cu programe de screening pentru cele mai violente forme de cancer nu s-a materializat. De mai bine de o luna ar fi trebuit sa inceapa testarea gratuita Papanicolau, pentru depistarea cancerului de col uterin. MSP s-a invaluit in tacere, in ciuda semnalelor de alarma ale medicilor care descopera zilnic forme grave de boala. Doina Mincu / Elena Tintaru



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img