Pana la sfarsitul lui martie, furnizorii de servicii medicale vor primi bani cu lingurita, in portii lunare. Contractul-cadru de acordare a asistentei medicale se va modifica, iar termenul stabilit pentru aceasta este 31 martie 2006. Pana atunci se prelungeste valabilitatea contractului din 2005 intre casele de asigurari si furnizorii de servicii medicale,
la care se incheie acte aditionale.
Zilele acestea, la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) s-a facut impartirea bugetului pe luna ianuarie, care este o medie a celor 12 luni ale anului 2005. Sanatatea bacauana trebuie sa se descurce in aceasta luna cu 135 ,8 miliarde lei. „Acum incheiem actele aditionale, dar furnizorii au fost informati ca vor primi un buget care este o medie a celor primite in decursul anului trecut, ne-a declarat Dan Stoica, director adjunct al CJAS. Ca noutate, bugetul vine impartit pe capitole, subcapitole si paragrafe, iar noi am stabilit niste prioritati”.
Salvarea si protezele au prioritate la impartirea banilor
Primele pe lista de prioritati la repartizarea bugetului sunt cererile pentru proteze, pe care conducerea CJAS a promis ca le va rezolva in luna ianuarie. S-au alocat in acest sens 1,2 miliarde lei, iar tinta stabilita pentru tot anul este 14 miliarde lei. Luna aceasta vor fi achitate toate protezele restante din 2004 si o parte din cele de pe listele de asteptare din 2005. Sute de pensionari spera sa le vina randul si sa primeasca proteza de care au nevoie.
Si Serviciul Judetean de Ambulanta a primit o suma suplimentara pentru luna ianuarie. Daca media bugetului lunar din 2005 a fost de 5,5 miliarde lei, in ianuarie Ambulanta va dispune de 6 miliarde lei. Suma este, incontestabil, mai mare decat cea primita pana acum, dar clar insuficienta. Abia se vor acoperi cheltuielile salariale si cele generate de scumpirea combustibilului. De investitii in masini, aparatura si sedii nici nu poate fi vorba. De altfel, conducerea CJAS spune ca nu finanteaza investitii, ci plateste niste servicii. Pentru dotare, SJA trebuie sa se adreseze Ministerului Sanatatii. Se va dubla, in aceasta luna, bugetul pentru programele de sanatate derulate prin Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate. Astfel, programele pentru boli ca talasemia si hemofilia sau pentru endoproteze (o noutate in judetul Bacau) primesc 400 milioane lei pe luna. Tot dubla este si suma pentru ingrijirile la domiciliu: 50 de milioane in luna ianuarie.
Cresteri mici si stagnari
O crestere, dar de numai 25 la suta, se observa si la bugetul alocat cabinetelor stomatologice aflate in contractcu CJAS. „Sumele pentru stomatologie au scazut an de an, spune Dan Stoica. Incercam o suplimentare, sperand ca mai multi copii sa aiba acces la servicii stomatologice gratuite. Si pentru serviciile medicale oferite in policlinica a crescut bugetul lunar cu 20 la suta, ajungand la 6,8 miliarde lei pentru ianuarie.
Spitalele publice bacauane trebuie sa se incadreze intr-un buget de 68 de miliarde lei, dar au mai multa libertate in cheltuirea banilor, nemaifiind ingradite prin impartirea acestora pe capitole bugetare. Pentru analize gratuite in laboratoarele private CJAS a repartizat 24,5 miliarde lei, fara nici o suplimentare, iar pentru medicamente gratuite si compensate suma alocata este de 29,5 miliarde lei, o medie lunara a anului 2005 care este mai mica decat bugetul din decembrie. Directorul adjunct al CJAS da asigurari ca bugetul acesta de 135,8 miliarde lei este corespunzator nevoilor si ca nu se vor crea situatii de criza in sanatatea bacauana.Scris de Doina MINCU
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.