raim in cea mai revolutionara era a omenirii, cand cercetarea, tehnica si tehnologia au atins varfuri ce frizeaza imposibilul, iar omul abia se mai vede ca fiinta umana, fiind constrans sa faca fata – paradoxal – chiar creatiilor lui. In acest labirint, in aceasta lume bantuita de boli, razboaie, atacuri directe si indirecte la supravietuire, sunt voci care ne spun – de multi ani – ca singura salvare sunt iubirea, credinta si nadejdea, intr-o formulare mai aproape de sufletul nostru se traduce prin intoarcerea la natura, la binefacerile ei, acolo de unde venim. Omul traieste si o face in simbioza cu natura, nu putem sa ne ignoram cadrul in care oamenii isi duc existenta de mii de ani si nu putem sa ne plasam in afara ei. Orgoliul nemasurat de a supune natura, de a o folosi doar pentru a ne situa alaturi de Creator, vom ajunge la ruina, la degradare fizica, morala, psihica si totul si toate se vor intoarce impotriva noastra. Cresterea populatiei, dezvoltarea standardelor de viata, opulenta, dar si saracia au condus la “impulsionarea” naturii de a produce mai mult, ceea ce nu inseamna ca si mai bun. Am parasit si nu luam in seama ceea ce Hipocrate spunea nu de mult: hrana sa va fie medicament si medicamentul hrana. Orice hrana trebuie sa fie in primul rand medicament, atunci cand ne asezam la masa dimineata, la pranz si seara nu ar trebui sa mancam fara constiinta a ceea ce am pus in farfurie. Mancam nu doar pentru a trai, ci si pentru a fi sanatosi.
Revenirea la echilibru
Salvarea este langa noi, in gradina, pe camp, in padure, la rau. Revenirea la natura nu este doar revenirea din ratacirea de moment, ci inseamna revenirea la echilibru. O discutie pe aceasta tema cu dr.ing. Iuliana Barbu, de la Farmacia Naturii, ne-a convins ca acesta ne este drumul si calea de urmat. De 15 ani s-a pus in slujba naturii si incearca sa ne convinga si pe noi sa o facem. Pilonul demersului ei este planta, banala planta medicinala, pe care o ignoram, si pare ca i-am uitat efectele terapeutice, incomensurabil mai benefice decat medicamentele de sinteza, pe care ne-am obisnuit sa le inghitim fara masura. “In 2001 am deschis Farmacia Naturii, o societate care se ocupa de sanatatea oamenilor. Am inceput cu un Plafar, unde bacauanii sa gaseasca tot ce-si doresc, fiind specialist in plante eu cautam sa ofer acele plante cu efecte pentru majoritatea afectiunilor omului modern. Si inca un lucru important, am transformat vanzatorul de la raft in consultant. Oamenii primesc sfaturi detaliate despre fiecare planta, despre modul de preparare a ceaiului, a decoctului, a cremelor, cum sa le foloseasca intern sau extern. Dupa raft, la Farmacia Naturii, clientii gasesc un specialist in terapia naturista, dispus si capabil sa explice si unui medic dar si unui client cu mai putine cunostinte”, ne spune unul dintre cei mai cunoscuti specialisti in domeniu.
Medicina alternativa
Multi oameni se afla astazi într-o cautare disperata a vindecarii. Cei aflati in suferinte mai grele ajung sa consulte zeci de medici, se interneaza în multe spitale din tara si urmeaza diverse tratamente, însa de cele mai multe ori fara niciun rezultat. Diagnosticele puse de medici variaza de la boli comune pana la boli grave. Fiecare medic da un alt diagnostic si un alt tratament. De obicei se simte o usoara îmbunatatire a starii de sanatate la începutul tratamentului, apoi boala revine la starea initiala. In disperarea lor, continua sa caute un remediu pentru boala, facand apel la practicantii medicinei alternative. De la plantele din culturile intensive, unde – inevitabil – se foloseau metode chimice pentru crestere, s-a trecut la cultura ecologica a plantelor medicinale. Iuliana Barbu cultiva patru hectare de plante in sistem de agricultura ecologica, fiind cooptata de Statiunea de Cercetari Legumicole, unde a inceput un parteneriat in cercetare. Cunoasterea a dus la pretuire, la intelegerea a ceea ce inseamna si presupune legatura stransa dintre om si natura. “Dupa multi ani de cercetare, de practica, nu au fost inca descoperite toate valentele, virtutile si calitatile plantelor medicinale, cu toate ca ele au fost si sunt alaturi de om de la inceputurile noastre pe acest pamant”, ne spune Iuliana Barbu, conducandu-ne prin lanurile de plante sau prin gradina de langa casa, care a devenit un lot experimental si de cercetare. BIO, acesta este conceputul, termenul care defineste intreaga munca din ferma de plante medicinale. De la punerea in sol a semintei si pana ajunge planta in plic, la raft, nu se foloseste nicio substanta chimica, de sinteza chimica, toate lucrarile se executa manual. Toate substantele folosite vin din natura, plantele medicianele sunt tratate tot cu… ceaiuri, cu produse rezultate in urma unor procese naturale. Sunt norme interne si internationale, sunt sigle speciale care identifica aceste produse si potentialii beneficiari pot verifica usor natura produselor pe care le cumpara. Practica, spune Iuliana Barbu, a facut-o pe camp, alaturi de batranii satelor, pe care ii cauta ca pe iarba de leac, peste tot. Ei sunt bibliotecile farmaciei naturii, ei ofera neconditionat, cu dragoste din plinul lor, din stiinta lor. “Stiti care este una din bucuriile mele? Am ajuns sa nu ma supar atunci cand observ, cand vad ca oamenii imi fura din plantele mele, asta inseamna un om mai sanatos, un copil mai vesel si mai voinic. Nu mi-am propus sa ma imbogatesc – nici nu cred ca se poate -, insa mi-am propus, si cred ca am reusit in parte, sa aduc alinare, sa contribui la vindecarea unor oameni de boli asupra carora nici medicii nu se mai apleaca”, continua cu sinceritate destainuirile doamna Barbu.
Plantele ei de la ferma din Motoc, comuna Pancesti, o feerie de culori si miresme, o bogatie pentru sanatate, sunt duse la biserica, puse la icoane, la sanul fetelor si in asternuturile indragostitilor. Simple, in combinatii doar de ea stiute, busuiocul, melisa, cimbrisorul, cimbrul, salvia sau isopul devin tot atatea minuni care infrumuseteaza viata, dau sanatate. Pentru laudabila si benefica intrebuintare, dr.ing. Iuliana Barbu a scris si o carte, un elogiu adus plantelor medicinale si naturii: “Sanatate si arginti prin folosirea si cultivarea a 7 plante binecuvantate”, aparuta la editura Urban lifestyle din Cluj-Napoca, care se deschide cu un Acatist de Multumire Domnului, pe care ni-l recomanda sa-l citim ori de cate ori suntem coplesiti de griji si de tristeti. Frumusetea lui armonizeaza, vindeca sufletul si ne ajuta sa intelegem ROSTUL sederii noarte pe pamant.
Care sunt cele sapte plante miraculoase? De ce ele n-ar trebui sa lipseasca din trusa noastra de prim ajutor, din dulapiorul de la capul patului?
Maica Domnului, marea salvatoare a tuturor bolnavilor
Cimbrul – IARBA FERICIRII – este una dintre mirodeniile mentionate in Biblie, de mai multe ori, in Cantarea Cantarilor. Calugarii nu aveau voie sa o planteze deoarece era considerata o “planta a amorului”. Cimbrul contine ulei volatil in intreaga planta si se foloseste in scopuri medicinale pentru stimularea poftei de mancare, in tratamentul bronsitelor cronice si al depresiilor, precum si ca aromatizant si condiment in industria alimentara. Actioneaza in tulburarile digestive, gastrita hipoacida, balonare, dispepsie, dischinezie biliara, anemoree, frigiditate, crampe stomacale, nevralgii, paralizii etc. Uleiul volatil actioneaza benefic in astm, pneumonie, infectii respiratoii, dand vigoare la copiii anemici. Baile cu cimbru actioneaza benefic in cazul paraliziilor.
Cimbrisorul – Antibioticul saracului – are efect curativ in laringite, traheite, gripa, bronsite, tuberculoza, stimuleaza functiile hepatice, se poate folosi in enterocolite, enterite, meteorism intestinal, hemoragii interne, hemoroizi, reumatism, artrite, sciatica, scleroza in placi, nevroza, stari de oboseala, inflamatii ale sanilor, dureri menstruale, eliminarea viermilor intestinali, rani, furuncule, arsuri, ulceratii tegumentare, alcoolism. Cimbrisorul e eficient în intoxicatiile alcoolice, pentru ca protejeaza ficatul si îl curata de toxine. În plus, îti provoaca repulsie fata de bautura.
O planta care nu trebuie sa lipseasca din casa este Busuiocul – Regele Plantelor -, considerata o planta aducatoare de sanatate si noroc. Este benefic in tratarea bolilor aparatului respirator, tusa convulsiva, guturai, raceli, gripa, bronsita acuta, astm bronsic, colite, enterocolite,diaree, dizenterie, anorexie, intoxicatie cu venin, insuficienta cardiaca, angina pectorala, infectii urinare, rinita si infectii ale ochilor si urechilor, cefalee, astenie, insomnii etc. Crestinii considera busuiocul o planta sacra deoarece a crescut pe locul unde Sfintii Imparati Constantin si Elena au descoperit Sfanta Cruce. Cu ajutorul busuiocului fetele isi pot visa ursitul si au noroc in dragoste. Agheasma se face cu ajutorul busuiocului si se imprastie cu un manunchi de busuioc pentru alungarea raului si sfintirea locurilor. Busuiocul se pune, de asemenea, la sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului la la icoana Sfintei, vin apoi cu buchetelul acasa si il pune la icoana principala din casa, dar se imparte cate o bucatica si membrilor familiei pentru ca sa atraga protectia divina asupra lor. Sunt nenumarate legende si povesti in care eroul principal este regele plantelor – busuiocul.
Salvia – cea care salveaza vieti. “De ce sa mori cand salvia iti creste in gradina”, spune un proverb. Salvia, numita si Palma Maicii Domnului, este folosita in medicina populara de mai bine de 2.500 de ani, fiind, dupa cum ii spune si numele “cea care salveaza”. Legenda spune ca Maica Domnului cu micul Iisus in brate a cautat adapost la mai multe plante ca sa scape de soldatii lui Irod cand acestia o hartuiau. Singura planta care a primit-o, oferindu-i adapost in acele grele momente a fost salvia. La plecare, Maica Domnului a binecuvantat-o menind-o sa aiba puteri vindecatoare. Se foloseste cu succes in afectiuni hepatobiliare, circulatia defectuoasa a sangelui, actioneaza in impotenta, favorizeaza conceptia, combate starile de nervozitate, surmenaj intelectual, are efect anticanceros in stadiile incipiente, dar si in tratarea diabetului zaharat, celulitei, ulceratii ale pielii, afectiuni ale cailor bucale, varice, seboree, matreata.
Menta, planta cu o suta de virtuti: uleiul de menta, infuzia, pulberea au efecte miraculoase in durerile de cap, in sindromul intestinelor iritabile, bronsitelor, durerilor abdominale, tinctura are un efect anestezic asupra terminatiilor nervoase din stomac, a raului de mare, dar cele mai multe informatii puteti afla de la specialistii Farmaciei Naturii sau din prospectele care insotesc ambalajele.
Melisa – leac pentru memorie si reintinerire. Melisa este una dintre cele mai folosite plante medicianele din lume avand multiple proprietati antivirotice, antiseptice, diuretice, colagoge, hipotensive, spasmolitice, analgezice, imbunatatind memoria, tonifica functia celebrala, normalizeaza functia gastrica si menstruala, este un bun fungicid si insecticid. Uleiul de roinita, cum mai este cunoscuta, se utilizeaza in tulburari digestive si stari de voma, spasme, colici, colite cronice, nevroze intestinale. Ea se foloseste si extern sub forma de bai.
Isopul – Iarba Sfanta. Conform Bibliei, isopul era folosit in multe ritualuri de purificare. Favorizeaza eliminarea apei din tesuturi, stimuleaza pofta de mancare, este folosit de secole pentru crizele de isterie. Extern are efecte antiseptic si cicatrizante asupra ranilor. Uleiul esential de isop prezinta actiune antiseptica, antispastica, cicatrizanta, digestiva, tonica, sedatica. Chiar daca nu face parte din cele sapte plante alese de Iuliana Barbu, o planta extrem de cautata si iubita este Levantica. “Este frumoasa prin port, dar si prin mirosul degajat. Este superfolosita in cosmetica si in aromaterapie, are efecte calmante, un bun remediu deosebit in echilibrarea sistemului nervos, in bolile degenerative, eliminarea viermilor la copii, iar extern la impachetari pentru bolile reumatice. La sugestia dumneavoastra, iata, avem opt plante miraculoase”, ne spune interlocutoarea noastra.
Romania – Gradina Maicii Domnului
Am prezentat doar cateva dintre efectele benefice ale celor sapte-opt plante medicinale, fiecare dintre noi le poate descoperi in timp, cu multa rabdare si incredere. Fara incredere nu putem beneficia de virtutile acestor plante.
Mergem la magazinele specializate, insa se recomanda si culegerea lor din mediul natural sau cultivarea lor pe suprafete mici, in fata blocului si chiar in balcon sau in casa. “Busuiocul, menta, isopul, musetelul, cimbrul, melisa (planta stuparilor) nu trebuie sa lipseasca din gradinile noastre, din casa oricarei gospodine. Unele sunt si condimentare sau cu efecte asupra mediului, a atmosferei din casa, iti dau o stare de bine sau sunt folosite impotriva stresului, au actiune repelenta asupra tantarilor, moliilor, mustelor sau gandacilor. Sunt adevarate bombe atomice pentru asemenea musafiri nepoftiti in casele noastre. Mai stie lumea ce efecte are un manunchi de plante aruncat sub pat, in dormitor, sau in dulap, sub perna?”, se intreaba si ne intreaba Iulia Barbu. In 1999, cand Papa Ioan Paul al II-lea a vizitat Romania, a numit tara noastra Gradina Maicii Domnului si asta pentru ca in traditia poporului nostru, cat si in limbajul popular, multe plante cu efect tamaduitor pentru suferintele sufletesti si trupesti poarta numele Maicii Domnului, dar si al altor sfinti.
Plantele influenteaza direct psihicul
Unele plante au proprietati aromatice speciale cu efect direct asupra psihicului, sanatatii sau chiar vietii individului. Gratie proprietatilor intrinseci, uleiurile esentiale penetreaza pielea/plamanii si se difuzeaza în organism cu ajutorul sistemului circulator si limfatic. Uleiurile esentiale, pure sau corect diluate penetreaza rapid în tesuturi. Apoi ele ajung la nivel celular si produc efectele specifice ca de exemplu: participa la distrugerea agentilor patogeni (microbi, ciuperci, virusuri, toxine infectioase), la eliminarea reziduurilor metabolice, la influentarea metabolismului energetic, influenteaza procesele enzimatice, osmotice, amelioreaza confortul psihic.
Traim intre ziduri, traim pe asfalt, ne sufocam in atmosfera poluata, suntem stresati, ne apasa grijile, ce-i de facut? Una dintre solutii este intoarcerea la natura, aduceti natura in casa, sorbiti din elixirul plantelor medicinale. Chiar daca in Bacau nu este o traditie, s-a deschis o asemenea locatie, este vorba de Club Natura, unde puteti degusta o gama variata de ceaiuri, o alternativa benefica la cafea sau alcool. “Nu se inghesuie lumea, insa eu sunt un pionier, am rabdare si sunt convinsa ca si bacauanii vor adopta ceaiul”, ne spune in incheiere doctorul in plante Iuliana Barbu.