Coplata de 2 lei la medicul de familie
Legea care va introduce coplata la serviciile medicale nu reuseste sa treaca de stadiul de proiect. Prevederile sunt modificate mereu, iar data intrarii in vigoare a actului normativ se tot amâna. Mai nou, s-a redus cuantumul tarifelor, astfel incât pentru o consultatie la medicul de familie, bolnavul va da 2 lei. Chiar si asa, doctorii spun ca unii dintre pacienti nu isi pot permite sa plateasca nici macar atât.
In urma negocierilor cu reprezentantii diferitelor categorii de pacienti si cu cei ai furnizorilor de servicii medicale, Ministerul Sanatatii a modificat proiectul de lege prin care urmareste introducerea coplatii in cabinetele medicale, laboratoarele de analize si spitale. Astfel, tarifele au fost reduse chiar si cu 50 la suta, in unele cazuri fiind doar simbolice. Este cazul coplatii din cabinetele medicilor de familie. Daca proiectul actual va deveni lege, fiecare asigurat va plati, chiar daca este asigurat, 2 lei pentru o consultatie la medicul de familie. Suma poate parea ridicola, insa, din cauza saraciei crunte in care traieste o parte a populatiei, este prea mare pentru unii bolnavi. „Am pacienti, aici, la Stanisesti, care nu-si permit sa dea nici macar acesti 2 lei, ne-a declarat dr. Catalin Andriescu, presedintele Asociatiei medicilor de familie Bacau. Masura ar fi pozitiva, daca oamenii ar avea si bani. Ce faci, ca medic, daca iti vine un pacient care nu are cei 2 lei? Esti obligat prin lege sa percepi coplata si sa-i dai chitanta când inregistrezi consultatia. Daca nu are bani, trebuie sa-i pui tu, medic, din buzunar.”
Exista si exceptii
Coplata se percepe de la persoanele asigurate medical (neasiguratii platesc integral consultatiile si celelalte servicii medicale) atunci când solicita asistenta medicala in cabinetele medicilor de familie, cabinetele din ambulatoriile de specialitate (policlinici), laboratoarele de analize medicale si spitalele aflate in relatie contractuala cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate. Lista serviciilor medicale pentru care se va percepe coplata este foarte vasta, dar s-au prevazut si exceptii, cum ar fi consultatiile si alte servicii medicale pentru urgente medico-chirurgicale, pentru serviciile acordate in spitale in compartimentele de ingrijiri paleative, pentru internarile obligatorii in cazul bolnavilor cu afectiuni psihice, precum si pentru internarile de foarte lunga durata. Mai sunt scutiti de la plata pacientii inclusi in programe nationale de sanatate, pensionarii cu venitul lunar mai mic de 740 de lei, elevii, studentii si ucenicii care nu realizeaza venituri, dar si gravidele si lauzele. Nu se va suporta coplata nici pentru copii. Nivelul coplatii difera si in functie de gradul profesional al medicului. De exemplu, un pacient va plati pentru o consultatie la un medic specialist din policlinica 3 lei, iar daca medicul are gradul primar, suma se va ridica la 4 lei.
RMN si CT, cele mai scumpe
Cele mai scumpe ramân, in specialitatile paraclinice, investigatiile de inalta performanta: RMN, CT, angiografii si scintigrafii. Chiar daca pacientul reuseste sa beneficieze de compensare de la Casa de Asigurari de Sanatate, tot va scoate din buzunar intre 25 si 70 de lei. Mai exact, pentru o angiografie, pacientul va suporta o coplata de 25 de lei, pentru scintigrafie, de 30 de lei, la fel ca pentru un CT nativ. Pentru un CT cu substanta de contrast sau pentru un RMN nativ se vor plati 50 de lei, iar pentru un RMN cu substanta de contrast, 75 de lei. La spitale, coplata a fost stabilita in functie de gradul de clasificare al acestora. Pentru spitalizarea de zi, tariful este intre 10 si 30 de lei. In cazul spitalizarii continue, in spitalele de categoria a V-a, de cea mai scazuta competenta, coplata va fi de 20 de lei, iar pentru spitalele de categoria I, de 40 de lei.