15 noiembrie 2024

Sămânţa cuvântului lui Dumnezeu

Ştim că adesea Isus vorbea în parabole, adică folosind scurte istorisiri, pentru a spune ceva ce ascultătorii trebuiau să înţeleagă singuri. Era o modalitate de a învăţa care îi provoca pe ascultători să nu rămână pasivi, ci să devină personal interesaţi în a se întreba asupra sensului lucrurilor şi cuvintelor, şi să caute activ adevărul lucrurilor.

Pentru a înţelege parabola semănătorului pe care liturgia Bisericii ne-o propune în cea de-a XV-a duminică de peste an, trebuie să ţinem cont de momentul istoric în care însuşi Isus a relatat-o. După primele entuziasme trezite de predica şi minunile sale din Galileea, Isus a început să întâlnească opoziţie, neînţelegere şi multă indiferenţă. În comparaţie cu aşteptările triumfaliste ale multora, misiunea lui Isus părea să se termine cu un faliment.



În schimb, prin parabola semănătorului Isus afirma că, în ciuda tuturor obstacolelor şi insucceselor, sămânţa împărăţiei lui Dumnezeu răspândită de el însuşi, cu siguranţă că va încolţi şi va aduce rod.
Atunci când Evanghelia după sfântul Matei a fost scrisă în mod definitiv, trecuseră deja câţiva ani de la moartea şi învierea lui Isus. Predicarea credinţei făcuse deja ceva paşi, întâlnind la rândul său indiferenţă, opoziţie sau primire pozitivă. Parabola lui Isus a fost remeditată pe fundalul experienţei şi situaţiei pe care comunitatea o trăia în acel moment.

Astfel, în explicarea parabolei atenţia se mută de la semănător (Isus) şi de la certitudinea „succesului” misiunii, la diferitele dispoziţii ala acelora cărora le este adresat mesajul împărăţiei lui Dumnezeu şi prin urmare la diferitele reacţii faţă de cuvântul Evangheliei.

Un discurs care se poate aplica la multe nivele, în raportul: Evanghelie – necredinţă – indiferenţă – credinţă… Dar un discurs pe care în tot cazul fiecare dintre noi este chemat să-l aplice la el însuşi: cum am primit noi mesajul Evangheliei în viaţa noastră? Cum primim cuvântul lui Dumnezeu pe care-l ascultăm, de exemplu atunci când venim la sfânta Liturghie? Cu câtă atenţie şi cu câtă disponibilitate?
Poate că ne-am obişnuit prea mult să auzim expresii cum ar fi „cuvântul lui Dumnezeu”, „cuvântul Domnului”. Realitatea este că nu ne prea mai emoţionăm; toate acestea nu ne determină „să ne ciulim urechile”, ca şi când am auzi vorbindu-se despre ceva care ne interesează îndeaproape; sau ca şi când în sfârşit auzim glasul cuiva pe care-l iubim şi pe care-l aşteptam de mult.

Cuvântul lui Dumnezeu riscă să cadă asupra noastră ca pe un teren arid şi dur, în care nu poate încolţi; sau ca într-un ogor plin de buruieni şi spini (multe cuvinte zadarnice, gânduri şi preocupări chinuitoare) unde nu mai este loc pentru ca el să poată încolţi, dezvolta şi aduce rod.

Dumnezeu a semănat în lume cuvântul său. Acest cuvânt este Isus însuşi, „Cuvântul” făcut trup: o sămânţă plină de promisiuni şi speranţe pentru întreaga omenire; sămânţă înghiţită de pământ în Vinerea Sfântă, dar care a încolţit şi răsărit miraculos în dimineaţa Paştelui; sămânţă zdrobită de greutatea întregului rău din lume, dar devenită rodnică, prin puterea Duhului, în toţi aceia care cred în logica iubirii.

Pr. Gabriel-Iulian Robu, vicar la Parohia Romano-Catolică „Sf. Nicolae” Bacău




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014