Viata in ambulanta, alaturi de medici si asistenti
Ei sunt salvatorii nostri. Ei sunt cei care, in fiecare clipa, salveaza vieti. Sunt medicii si asistentele de la Serviciul Judetean de Ambulanta Bacau, ajutati indeaproape si de ambulantieri, care nu doar conduc o masina, ci sunt calificati si in acordarea primului ajutor.
Putini stiu ce inseamna acest Serviciu. Putin cunosc activitatea salvatorilor nostri. Nimeni nu isi inchipuie, macar si pentru o secunda, ce inseamna lupta asta continua cu supravietuirea, cât de mult conteaza secunda, miimea de secunda, in aceasta activitate. Noi am stat lânga ei câteva ore, sâmbata. Doua schimburi, de dimineata si de noapte. Si am aflat ce inseamna daruirea.
Statia de Ambulanta Bacau este cea mai solicitata din intreg judetul. Aici lucreaza noua medici operativi, 35 de asistenti si 40 de ambulantieri. Sunt intr-o miscare permanenta, contra cronometru. Unul vine, altul pleaca. Se manânca pe fuga, se alimenteaza masini, se completeaza trusa medicala, se intervine, se raporteaza, se stabilesc diagnostice.
Ei sunt primii la fata locului, atunci când viata oamenilor atârna de un fir de ata. Opresc hemoragii, panseaza rani, imobilizeaza oase, resusciteaza, consulta, ajuta, ori de câte ori se suna la 112. Se lucreaza in echipa. Pe fiecare garda, sunt prezente 6 echipaje, cu asistent si ambulantier, si un echipaj cu medic (noaptea si in week-end) sau cu doi medici, in timpul zilei.
„Prioritate au solicitarile de cod rosu, urgenta maxima, adica chemari in strada, accidente cu victime, cazurile in care sunt implicati copiii pâna intr-un an, cazurile grave”, explica dr. Carmen Ciobanu, care lucreaza in acest serviciu de 5 ani, desi specializarea o are in medicina de familie.
Apelurile abuzive, o mare problema
Odata primita informatia pe 112, echipajul are la dispozitie 90 de secunde sa porneasca la drum. „Conteaza mult si ce primim ca detalii pe apelul de urgenta.
Apelurile abuzive ne creeaza probleme, atunci când se exagereaza cu simptomatologia sau cu urmarile unui accident”, ne-a spus si asistentul Adrian Suvac (care facea echipa cu ambulantierul Cristinel Nechita), in timp ce se pregatea sa intervina la o solicitare in Sascut, pentru o femeie insarcinata. L-a completat colega sa, asist. Cristina Majoru, care abia revenise de la un alt caz.
„Aici noi trebuie sa controlam totul. Timpul de reactie este cel mai important.”
Accidentele care … dor
Asist. Cristina Majoru are 21 de ani de Urgenta. Sâmbata facea echipa cu Marcel Ciubotariu, ambulantier. Medicul coordonator de zi a fost dr. Adrian Colibaba, director medical.
„Lucram foarte bine si cu serviciul de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta. In functie de gravitatea solicitarii vin si TIM-urile, masinile de Terapie si Interventie Mobila. Cele mai mari probleme pe care le intâmpinam sunt cele din trafic.
Nu doar soferii nu ne cedeaza trecerea, ci si pietonii care traverseaza strada chiar daca vad ca avem girofarul aprins”, ne-a mai spus asist. Majoru. Cel mai greu le este, insa, atunci când nu reusesc sa ajunga la timp la fata locului si sunt nevoiti doar sa constate decesul victimelor. Când lupta cu viata este pierduta.
Dar când sunt accidente grave in care sunt implicati si copii? „Alea… dor”, vine raspunsul sincer, in timp ce se mai primeste un apel, pentru o urgenta in Margineni. Satisfactii? „Da, enorme”, ne-a spus si asist. Marcel Pavel, „desi numarul de echipaje este mereu insuficient fata de solicitari. Si aici trebuie sa luptam. Mai ales ca nu echipajul asteapa urgenta, ci invers.”
Satisfactia meseriei
Adrian Ciobanasu este asistent la Salvare de numai doi ani. Dar are experienta. A mai lucrat cinci ani in Seviciul de Urgenta de la spital, mai intâi ca voluntar, apoi brancardier. „De mic mi-am dorit sa lucrez in Urgente. Altceva nu ma vad sa fac.
Bucuriile sunt imense, implinirile, la fel, mai ales atunci când ajungi la locul solicitarii si reusesti sa salvezi oameni”, ne-a marturisit ferm, in timp ce pregatea masina si trusa medicala pentru o noua interventie.
In jurul orei 20.00, a ajuns in statie si dr. Adrian Colibaba, de la o interventie majora in Corbasca, pe o hemoragie digestiva superioara, la un pacient de 56 de ani. Dimineata a fost si pe un transfer in Iasi, la o bolnava cu afectiune cardiovasculara.
„Au fost si câte 13 interventii pe garda. Nu e usor, dar e provocator”, ne-a declarat, la coborârea din ambulanta. Este medic din 2006, iar din 2008 si director pe partea medicala.
„Sunt si foarte multe riscuri pentru ca lucram pe teritoriul pacientului, unde este greu sa-ti impui propriile reguli. Munca noastra de prespital este mult mai disciplinata, pentru ca mereu colaboram cu Politia, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, SMURD, Jandarmi. Satisfactia este mare, dar bineinteles ca sunt si nemultumiri, si neputinte, si frustari. Insa, niciodata emotii care sa ne afecteze calitatea muncii.”
dr. Adrian Colibaba, director medical
Cu toate greutatile, salvatorii nostri nu renunta la specialitatea pe care si-au ales-o si continua zilnic sa ajute bolnavi. Câteva minute de liniste – o alta chemare.
In jur de ora 23.00, o persoana in vârsta, din Bacau, de pe strada Miron Costin isi rupe piciorul in baie. Se ajunge imediat la adresa indicata, se stabileste diagnosticul, se administreaza si un calmant, iar dupa nici 30 de minute, ambulanta e pe rampa de la Urgentele spitalului, unde barbatul este preluat de specialist. Solicitarile continua.
Urmeaza alti si alti pacienti, cu alte dureri. In total, in cele doua garzi, in 24 de ore, au fost 141 de interventii, cu 128 de victime transportate la unitatile sanitare. Viata celor de la Salvare e mai mult la serviciu. Dar nu se plâng. Sunt mereu in permanenta. Garda e de 12 ore, dupa care urmeaza o zi libera, apoi, o iau la capat. Pentru a salva vieti. Si a darui.