Organizația Salvați Copiii România solicită reconsiderarea dispozițiilor Codului Penal din România referitoare la actul sexual cu un minor sub 16 ani. Principalele puncte de preocupare ale organizației se referă la prevederea care consideră actul sexual cu un minor viol doar în cazul în care diferența de vârstă depășește cinci ani, impunerea cauzei de impunitate și lipsa de protecție a minorilor între 16 și 18 ani în cazul relațiilor sexuale consensuale cu membri de familie sau persoane care conviețuiesc cu minorii. Aceste aspecte au fost introduse ca parte a modificărilor recente ale Codului Penal.
Organizația Salvați Copiii argumentează că extinderea diferenței de vârstă de la 3 la 5 ani nu ține cont de variația maturității emoționale și psihologice a minorilor și poate crea condiții pentru abuzuri și exploatare sexuală. De exemplu, o diferență de 5 ani între un copil de 11 ani și un adolescent de 16 ani poate duce la relații considerate abuzive din punct de vedere etic și psihologic, chiar dacă sunt „permise” de lege.
În plus, noile prevederi permit relații sexuale între copiii cu vârsta între 13 și 16 ani și majorii de 18-21 de ani, ceea ce anterior era interzis și sancționat. Aceasta ridică îngrijorări cu privire la siguranța minorilor și la necesitatea protecției acestora împotriva abuzurilor sexuale.
De asemenea, organizația subliniază lipsa de protecție pentru minorii între 16 și 18 ani în cazul relațiilor sexuale consensuale comise de membri de familie sau persoane care conviețuiesc cu minorii și în cazul unor fapte grave, cum ar fi producerea de materiale pornografice sau vătămarea corporală.
Salvați Copiii România propune o serie de modificări ale Codului Penal, inclusiv restabilirea diferenței maxime de vârstă de la 5 ani la 3 ani în cazul relațiilor sexuale între minori, eliminarea cauzei de impunitate în cazul unui partener major și reechilibrarea sancțiunilor penale pentru diferite infracțiuni sexuale împotriva minorilor.
Organizația solicită Guvernului României, Președinției și Parlamentului să demareze un proces urgent de reconsiderare și modificare a dispozițiilor Codului Penal pentru a asigura protecția adecvată a copiilor împotriva abuzurilor sexuale.
Contextul general al acestei declarații include implicarea Salvați Copiii România în îmbunătățirea legislației penale privind protecția copiilor împotriva abuzului sexual și investigațiile jurnalistice care au relevat probleme în cadrul sistemului judiciar românesc în ceea ce privește tratamentul infracțiunilor sexuale împotriva minorilor.
De asemenea, se menționează modificările recente ale Codului Penal, care au introdus noi infracțiuni și sancțiuni pentru infracțiunile sexuale împotriva minorilor. Aceste modificări au fost aduse în urma propunerilor Salvați Copiii și a preocupării pentru protecția copiilor în fața agresiunilor sexuale.