S-a scris foarte mult despre cât este de important să slăbim… La toate aceste informații transmise de-a lungul timpului, eu aș mai adăuga dorința de a pierde în greutate a milioane de femei și bărbați. Așa cum am mai spus, atunci când oamenii încearcă să se schimbe, reacționează foarte asemănător unor persoane dependente de droguri, deoarece noi toți dezvoltăm dependența de propriile stări de a fi. E ca și cum organismul ar avea o minte a lui proprie. Cred că se poate observa cât de mare este pericolul care ne pândește dacă renunțăm la controlul greutății corporale și îl cedăm stimulului automat, adică indiferenței. Vă puteți folosi rațiunea ca să încercați să ieșiți din această stare emoțională dar, în mod invariabil, veți avea sentimentul că nu mai dețineți controlul. Și atunci sfatul meu este: Acceptă ajutorul! Ai nevoie de un îndrumător pentru a reuși, iar primul pas este să-ți recunoști neputința. Odată ce identifici problema și conștientizezi cum îți afectează viața, vei izbuti mai ușor să o rezolvi, dându-i apoi un nume, precum Blocaj Total și acceptând ajutorul de care ai nevoie. Abia atunci vei privi cu mai multă claritate viața. Această intuiție proprie va reprezenta prima ta realizare palpabilă. Fii realist și evaluează cât de bine te-ai descurcat. Uneori va merge totul bine, alteori nu. Recunoaște-ți meritele și învață din greșeli! Această atitudine îți va permite să mergi mai departe, cu toate imperfecțiunile tale, să-ți crești nivelul de competență și de încredere în sine.
„Cred că era nevoie să aduc un pic de echilibru în viața mea, astfel încât eu și ceilalți să ne bucurăm reciproc. Sunt mai liniștită acum, nu mai sunt copleșită de griji…”spune acum fericită Andreea, femeia cu multe responsabilități. De fapt așa i-a rămas numele. De fiecare dată când i se sugera schimbarea, ea avea același răspuns: „Nu acum, sunt foarte ocupată, am multe responsabilități!” Cu timpul, deși acaparată de sarcini, și-a dezvoltat o pricepere fantastică în a-și gestiona timpul și mai mult de atât, controlul greutății corporale. Deci, se poate! Știam eu! Andreea a reacționat abia atunci când a aflat care sunt riscurile obezității. Știa câte ceva, dar nu îndeajuns, astfel încât să se hotărască să intervină. Avea deja probleme lombare și o sensibilitate mare la durere. Mai avea puțin și împlinea 50 de ani. Nu avea timp de pierdut. Aflase că până la 50 de ani, riscurile pe care le presupune o greutate în exces sunt legate în special de tulburări vasculare și de artroză. Însă după 50 de ani, trebuie luată în calcul și menopauza, care contrar a ceea ce se crede, nu duce neapărat la o creștere în greutate, dar contribuie la creșterea vulnerabilității organismului în fața bolilor. Astfel apar riscurile cardiovasculare (mai ales în caz de obezitate abdominală) și problemele respiratorii. Tulburarea cea mai frecventă este apariția apneei în timpul somnului care induce și o stare de somnolență în timpul zilei, respectiv dureri de cap și tulburări de memorie. Obezitatea poate fi responsabilă de dereglarea metabolismului glucidic (diabet tip I, diabet tip II, hiperinsulinism etc.) și lipidic (cresc trigliceridele și colesterolul). De aici și până la afecțiunile coronariene nu mai e decât un pas. Obezitatea crește mult riscul apariției cancerului. Uff! Avem o singură soluție: Să acționăm imediat! Nu mai este un secret că obezitatea mărește riscul apariției cancerului de prostată sau de colon la bărbați, iar la femei, riscul se situează la nivelul uterului, sânilor, ovarelor și vezicii biliare. E prea mult pentru ceea ce putem duce! Nu-i mai bine să facem schimbarea? Andreea așa a procedat și acum este într-un echilibru binemeritat.
Liniștea este dobândită de cei care continuă să evolueze și să înțeleagă ce funcționează…ei înșiși sunt extrem de consecvenți în abordare, nu sunt rigizi, ci dimpotrivă sunt disciplinați și creativi. Ei sunt cei care solicită ajutorul! Este metoda Andreei și poate fi metoda oricăruia dintre noi acum. Explicația este simplă: După vârsta de 50 de ani este deosebit de periculos să te aventurezi într-un proces de slăbire fără să-ți iei măsuri de precauție. Ai nevoie negreșit de îndrumare, susținere și mult, mult curaj. Andreea nu ar fi reușit de una singură. Și nu este un secret. Ea a fost susținuă permanent, iar saltul ei a fost uriaș.
Un salt în doi. Și a fost perfect!
Carmen Barcan, terapeut
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.