Cu fiecare noua editie, expozitia-concurs de arta naiva organizata de Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Bacau si Centrul International de Cultura si Arte "George Apostu" ofera publicului veritabile modele de seninatate. Prin tematica lor, cea mai mare parte a lucrarilor expuse amintesc de frumoase traditii si despre o fericire simpla, la îndemâna. Cu gândul la apropiatele sarbatori, pictorii naivi au înfatisat în lucrarile lor, cu o minunata candoare, obiceiuri stravechi tinând de Sfintele Pasti si ritualuri de înnoire, de primenire a firii, legate de primavara. Asa încât starea de sarbatoare este cea care domina aceasta a XXI-a editie a Salonului. Apropiati de natura si de ritmurile vietii simple, naivii îsi conserva optimismul, placerea de a trai, hazul sanatos, popular, transmitând bucurie curata prin operele lor. Anul acesta, la Salon (deschis în perioada 30 martie- 20 aprilie 2012) au participat artisti din Bacau, Braila, Bucuresti, Iasi, Galati, Resita, Timisoara. si este un fapt remarcabil acela ca artistilor bacauani cunoscuti, cu o reputatie consolidata, li s-au alaturat acum câtiva tineri, elevi ai scolii Populare de Arta, unul dintre acestia, Cornel Onodi, fiind si câstigatorul Marelui premiu al Salonului. Dintre consacrati îi amintim pe Catinca Popescu (detinatoarea Premiului de excelenta si al Premiului oferit de SIF Moldova), ale carei lucrari intitulate "La peisaj", "În vacanta", "Saptamâna mare" sunt parca încalzite pe dinauntru de ocrurile luminoase, Ion Maric (cu inepuizabilulul sau chef de viata, cu umorul sau tonic, trasaturi evidente în "Petrecere" si "Hora satului"), Salomia Andronic ("La cules de plante"), Constantina Voicu ("Gospodarii" "Surpriza de Paste"). Admirabile sunt delicatetea cromaticii si infuzia de lirism din lucrarile Mariei Margos "Buchet de primavara", "Pe-un picior de plai" si "Singuratatea ulitei". Calitati picturale, simtul culorii, al compozitiei sunt probate si de tinerii Alice Torkos Kibyusa, Emilian Tancau, Alexandra Portan, Ana Maria Mustea. Forte noi, talente promitatoare promovate de scoala Populara de Arta din Bacau, acolo unde ei au ucenicit, deprinzând de la profesorii lor mestesugul, dar si pasiunea pentru arta naiva. Faptul se cuvine mentionat, pentru ca este unul de lauda, evidentiind preocuparea sustinuta, grija atenta pentru transmiterea unor traditii de pret, a unei valoroase mosteniri culturale.
Un contrapunct forte al acestui vesel colorat Salon, cu imagini senine, bucolice, idilice, sunt lucrarile ieseanului Calistrat Robu, care îsi manifesta din plin verva satirica în câteva viguroase lucrari cu mesaj direct, vitriolant, de natura politica. Excelent panotate, pe fundalul salii de expozitie, captând privirea, "Regele nebun", Ciclop devorându-si poporul", "Apocalipsa", "Alungarea din rai", "Adam si Eva" sunt adevarate pamflete în imagini, reflectând spiritul critic al autorului si o neechivoca atitudine civica.
Divers tematic, bogat ca forme de manifestare, actualul Salon de Primavara al Artei Naive, care include si prezentare de tesaturi, de costume, masti populare, împletituri din fibre vegetale (apartinând mesterilor populari din zona Oituz si Sanduleni: Ion Anoca, Tereza Covaci, Ileana Balint, Elena Boaca, Marian Lungu) este unul de certa calitate, oferind vizitatorilor un ragaz senin, o binevenita iesire din cadenta cotidiana, dintr-o ambianta plina de toxine. Stenice, harul si hazul artistilor naivi sunt o adevarata terapie de care e bine sa profitam!
Carmen Mihalache