8 noiembrie 2024

Salonul de Primăvară al Artei Naive şi-a deschis porţile la Centrul de Cultură „George Apostu”

Atmosferă de primăvară în grădina Centrului de Cultură „George Apostu”. Primii muguri se pregătesc să dea în floare.

Aer de primăvară, culoare, multă culoare şi pe simezele Muzeului de Artă Contemporană al aceleaşi instituţii: s-a deschis Salonul de Primăvară al Artei Naive, manifestare de prestigiu, care reuneşte an de an artişti plastici naivi din renumite centre din România, aflată la cea de-a XXVIII-a ediţie.



Organizat şi anul acesta de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bacău, Centrul de Cultură „George Apostu”, sub egida Consiliului Judeţean Bacău, Salonul reuneşte artişti din Galaţi, Iaşi, Reşiţa, Bucureşti, juriul, format din Olguţa Pâţu, artist plastic, director al Şcolii Populare de Arte şi Meserii Bacău, Vasile Crăiţă Mândră, artist plastic, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România şi Anca Niculina Mihăilă, specialist, Centrul de Cultură „George Apostu”, a selectat pentru salon peste 100 de lucrări, semnate de 60 de artişti, majoritatea din Bacău.

În deschidere, prezent la Salon, a vorbit unul dintre iniţiatorii, acum 28 de ani, a reuniunii artiştilor naivi, actualul secretar de stat în Ministerul Culturii, Gheorghe (Geo) Popa, care a apreciat parteneriatul cu Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bacău (director, Florin Zăncescu), pentru ca acest Salon din Bacău să devină un etalon la nivel naţional, o etapă premergătoare a Salonului Naţional de la Bucureşti, cât şi talentrul, neoboseala şi încăpăţânarea artiştilor naivi de a fi parte a artei plastice româneşti, a societăţii noastre, cu bune şi cu mai puţin bune.

Criticul de artă Iulian Bucur a făcut o istorie a rădăcinilor artei naive, care a ajuns acum o oglindă fidelă a frumuseţii tradiţiilor şi obiceiurilor populare, dar şi o oglindă a fiecăruia dintre noi. Anul acesta, la Salon au fost invitaţi şi „tineri” artişti de la Clubul 60+, aflaţi în „custodia artistică” a maestrului Ioan Măric.

Pentru merite deosebite în promovarea artei naive în Bacău, în ţară şi în lume, Prefectura Bacău a acordat diplome de merit şi diplome de excelenţă unor artişti naivi băcăuani.
A venit şi momentul mult aşteptat, premierea celor mai buni de la actuala ediţie a Salonului Artei Naive.

Premiile Centrului pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bacău: Ioan Măric (Bacău), pentru lucrarea „Muzicanţii”, Emilian Tancău (Bacău), pentru lucrarea „Paşte în Bucovina”, Maria Margoş (Bacău), pentru lucrarea „Pe-un picior de plai”, Gustav Hlinka (Reşiţa), pentru lucrarea „Catargul frânt), Maria Lupu (Iaşi), pentru lucrarea „Ghiocel), Ioana Gheorghiu (Galaţi), pentru lucrarea „Învierea Domnului III”. Începând cu acest an, se va acorda şi un premiu de debut, adjudecat la această ediţie de Cătălina Munteanu (Dărmăneşti), pentru lucrarea „Prostia omenească”.

Premiile Centrului de Cultură „George Apostu”: Catinca Popescu (Bacău), pentru lucrarea „Pădure” şi Viorica Farcaş (Reşiţa), pentru lucrarea „La cosit”.

Momentele muzicale au fost susţinute de Taraful HORA: Mihai Bălan – acordeon, Marco Bălău – contrabas, Constantin Răzvan – chitară, Robert Romanescu – saxofon.

Vom reveni cu detalii, în ediţia de luni a ziarului Deşteptarea.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014