19 noiembrie 2024

Saloanele Moldovei – editia XXIII: Materialitatea unui vis imaterial

S-au spus vorbe frumoase la vernisajul expozitiei de arta plastica, ocazionat de cea de-a XXIII-a editie a “Saloanelor Moldovei”, o manifestare româno-româna, care a reusit, inca din 1991, ce n-au facut politicienii, unirea culturala a celor doua teritorii de pe malurile Prutului. Au fost de fata “parinti, fii si nepoti”, care au trait si traiesc intens marea aventura spirituala, consemnata, an de an, prin organizarea la Chisinau si in Bacau a unui schimb profitabil de idei, culoare si suflet pur românesc.

La Galeriile ALFA, din strada Marasesti 12, au venit artisti plastici, pictori, sculptori, graficieni, critici de arta din Chisinau, Bacau, Bucuresti, Iasi, iubitori de frumos, sponsori, elevi, studenti, dascali fauritori de talente. A fost o sarbatoare la Chisinau, acolo unde a avut loc jurizarea celor peste 300 de lucrari intrate in concurs, era 31 august, Ziua Limbii Române, cum sarbatoare a fost si pe 17 octombrie 2011, la vernisaj: Ziua Internationala a Patromoniului Imaterial, ambele implinind un vis aproape imaterial al pictorului Ilie Boca (prezent si aplaudat), al actorului si directorului Geo Popa, Constantin Donea, fost director al Directiei pentru Cultura al judetului Bacau, al regretatului pictor Mihail Grecu, Ion Ungureanu, fost ministru al Republici Moldova, criticul de arta Constantin Prut, de peste Prut, al tuturor celor care si-au depus semnatura si inima la radacina “Saloanelor…”



S-au rostit multe nume, o parte din purtatorii lor trecând in eternitate, lasându-ne mostenire creatiile lor, daruite românilor de pretutindeni, despartiti nu numai de ape, dar si de indiferenta vremelnicilor purtatori de functii administrative. Juriul din acest an a fost condus cu fermitate si discretie de Mariana Popa, manager al Complexului Muzeal “Iulian Antonescu” Bacau, din care au mai facut parte Roxana Barbulescu, critic de arta – Bucuresti, Marinela Bucur, Silvia Cibotari, Anatol Danilisin, Tudor Fabian, Ilie Leu, Madalina Mirea – critic de arta, care a trimis un emotionant mesaj pentru vernisaj, Tudor Stavila – membri.

“Misiunea juriului – a spus Roxana Barbulescu – a fost una dificila, a trebuit sa aleaga din 300 de lucrari bune, 30 foarte bune.” Intreaga zestre a editiei din acest an “Saloanelor Moldovei” este expusa la Galeriile ALFA, “Ion Frunzetti”, “Hol” de la Complexul Muzeal “Iulian Antonescu”, la Centrul de Cultura “George Apostu”.

Au fost si noutati la actuala editie, s-a reinfiintat “Marele Premiu” al Saloanelor, s-a redus numarul de lucrari de autor, cât si a celor nominalizate. Premiile au fost, si in acest an, acordate de uniuni de cretie din cele doua tari, de primarii, consilii judetene, de institutii de cultura, unele in bani, cele mai multe, altele in obiecte. Au primit aplauze si sponsorii, nume cunoscute bacauanilor, oameni cu dare de mâna dar si de suflet.

Expozitiile sunt deschise pentru public doua saptamâni, fiecare bacauan fiind invitat special al aristilor români, cu domiciliul in teritoriu românesc.




Descoperă mai multe la Desteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014