O sală de clasă a Colegiului Național Pedagogic „Ștefan cel Mare” și o sală de clasă a Colegiului Național „Ferdinand I”, ambele din Bacău, vor primi, miercuri, 22 noiembrie, numele a doi profesori emeriți, Mihail Andrei și Grigore Codrescu. Propunerea a fost făcută de președintele executiv al Societății Cultural-Științifice „Vasile Alecsandri”, conf. univ. dr. Ioan Dănilă.
La centenarul nașterii sale, profesorul și lingvistul Mihail Andrei a primit și titlul de cetățean de onoare post-mortem al orașului Buhuși. Mihail Andrei s-a născut pe 1 decembrie 1923 și a trecut în Eternitate la 3 iulie 1990. Poliglot și profesionist fără dileme lingvistice, era exigent, truditor elevat, spirit enciclopedic, obiectiv și foarte apropiat de elevi – cum a apreciat scriitorul și ziaristul Ion Fercu. O școală din Buhuși îi poartă, deja, numele, la fel ca și un concurs județean de limba română. Mihail Andrei a fost profesor și la Liceul Pedagogic din Bacău (actualul Colegiu „Ștefan cel Mare”). De asemenea, Primăria și Consiliul local din Buhuși, școlile din același oraș, Societatea Cultural-Științifică ,,Vasile Alecsandri”, Colegiul Național Pedagogic ,,Ștefan cel Mare” și Universitatea ,,Vasile Alecsandri” din Bacău, Universitatea ,,Alecu Russo” din Bălți, consătenii din comuna sa natală (Cubolta, Republica Moldova), Asociația ,,Renașterea” și Biblioteca orășenească ,,George Bacovia” din Buhuși organizează, vreme de două luni, manifestări de suflet pentru a-l omagia. De asemenea, în următoarele două luni instituții din Buhuși, din Bacău și din Republica Moldova vor organiza manifestări pentru a evoca personalitatea profesorului.
Grigore Codrescu, slujitor devotat al Colegiului Național „Ferdinand I” – spune Ioan Dănilă – s-a născut la 22 noiembrie 1938 în satul Berbinceni, comuna Secuieni. A condus această instituție și a fost membru marcant al Catedrei de limba și literatura română. A fost membru în conducerea filialei Bacău a Societății de Științe Filologice din România și a revistei de limba și literatura română „Convorbiri didactice”, dar și critic literar, eseist și publicist, membru al Uniunii Scriitorilor din România;
Una dintre sălile de clasă ale Colegiului va purta numele profesorului Grigore Codrescu, chiar din ziua în care va împlini 85 de ani.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.