Un scop, nu o obsesie, sănătatea întotdeauna a fost cea care a dus omul pe cele mai înalte culmi ale fericirii. Dacă ne-am ocupa de ceea ce contează cu adevărat (acţiunea, munca, dăruirea, consecvenţa, iubirea), sănătatea fizică şi mentală va fi izvorul unei vieţi împlinite.
Trebuie, desigur, să hotărâm că sănătatea este o prioritate, dar trebuie, de asemenea, să veghem pentru ca ea să nu depindă de alţii, să ne lase să ne mişcăm liber. Aceasta e pur şi simplu diferenţa dintre a avea un scop şi a nu suferi de o obsesie.
Cei ce muncesc pentru a obţine un lucru au şanse mai mari de reuşită decât cei care doar reflectă asupra obţinerii rezultatului. Aşadar, atunci când lucrurile nu merg bine, trebuie să acţionăm pentru a ne îngriji sănătatea. Încă o evidenţă? De mii de ori ne izbim de zidul observaţiilor. Cei mai mulţi dintre cei neîncrezători, deprimaţi sau anxioşi fac exact invers: cu cât se simt mai rău, cu atât se tratează mai prost, renunţând la metodele necesare pentru a-şi recăpăta starea de bine… Şi cu cât se poartă mai nepotrivit, cu atât lucrurile se agravează, cercul vicios strângându-se şi mai tare în jurul lor.
A face lucrurile să funcţioneze atunci când nu ne simţim bine ţine de echilibrul psihic al fiecărei persoane în parte. Or, trebuie să reamorsăm această dorinţă prin nişte eforturi iniţiale, ca atunci când repornim un motor.
Starea de bine nu mai pluteşte deasupra noastră? Durerile de spate şi picioare, insomniile, dificultăţile de respiraţie, palpitaţiile, aspectul fizic inestetic, toate sunt rezultatul kilogramelor în plus. Acestea reduc sau fac să dispară în totalitate respectul de sine.
Respectul de sine este o valoare universală pe care toţi ar trebui să-l avem în mod necondiţionat. Atunci când conştientizăm importanţa acestuia în viaţa noastră, putem spune că suntem pe drumul cel bun, suntem învingători. Atunci cred cu tărie că determinarea este rezultatul respectului de sine. „A determina înseamnă a fi cauza imediată a apariţiei, dezvoltării sau modificării unui fapt, a unui fenomen sau a unui proces”, conform dicţionarului explicativ al limbii române.
Timp de peste 10 ani am încercat să aflu răspunsuri, observând, analizând şi punând cap la cap întocmai ca un puzzle concluziile fiecărui caz în parte. Toate cazurile cu reuşită au avut un numitor comun: determinarea.
Determinarea poate avea mai multe forme. În funcţie de profunzimea acesteia, persoana în cauză reuşeşte sau nu. O întrebare pe care o pun destul de des clienţilor mei: eşti hotărât să schimbi lucrurile? Ce anume te determină? Răspunsurile se reduc de fiecare dată la două cuvinte: sănătate şi frumuseţe. Ce-are a face sănătatea cu frumuseţea?
În teorie, nimic, dar în practică intră în joc două fenomene importante. În primul rând, satisfacţia subiectivă în ceea ce priveşte propriul aspect fizic este un factor al stării de bine a cărui influenţă se exercită regulat şi care influenţează printre altele şi respectul de sine. Apoi, un corp sănătos poate aduce beneficii, avantaje nemaiîntâlnite în ceea ce priveşte aspectul fizic, adică frumuseţea. Sănătatea cu alte cuvinte înseamnă frumuseţe.
Frumuseţea nu este decât sănătatea minţii, sufletului şi corpului nostru. Frumuseţea nu rezistă fără sănătate. O viaţă echilibrată, bazată pe o alimentaţie corectă, odihnă adecvată şi mişcare fizică duce întotdeauna la obţinerea sănătăţii, implicit a frumuseţii.
Determinare- un nou început! Fiţi cât de mult puteţi hotărâţi, pentru voi înşivă, pentru sănătate! Dacă nu reuşiţi de unii singuri, apelaţi cu încredere la specialişti. Ei sunt pregătiţi în a convinge, în a face pe cineva să ia o anumită hotărâre. Eşti nefericit? Sănătatea ta suferă din cauza kilogramelor în plus? Relaţia de cuplu suferă şi ea? Toate aceste întrebări au rezolvare printr-un factor comun: determinare (să fii hotărât să schimbi lucrurile).
Un om sănătos (mulţumit de lăuntrul său) va reflecta la exterior frumuseţea interioară dincolo de înfăţişare. Corpul este practic „ambalajul” în care este cuprins sensul vieţii, iar dacă ambalajul nu este de calitate, treptat se pierde „conţinutul”, adică sănătatea fizică şi mentală. Corpul nu este separat de psihic, astfel că nu poate fi lăsat la voia întâmplării.
Astăzi, mai mult ca oricând, se vorbeşte de sănătate şi frumuseţe, iar acest lucru este corect atâta timp cât ele se împletesc permanent. Există prin urmare în toate cazurile posibilităţi de a face ceva, iar posibilităţile de acţiune sunt realmente mari atunci când vrem să reuşim: – să înţelegem că putem să ne eliberăm de „soarta nefericită”;- să fim conştienţi de faptul că sănătatea şi frumuseţea se menţin atât timp cât alimentaţia corectă, odihna, mişcarea fizică sunt principiile noastre de bază;- să ştim cum să acţionăm şi mai ales să acţionăm!
Am putea recapitula? Desigur! Sănătatea şi frumuseţea sunt mână în mână. Respectul de sine favorizează determinarea. Când eşti determinat, nu faci niciodată greşeli! Determinarea este cheia obţinerii rezultatului, adică a sănătăţii, a fericirii. Nu facem niciodată rabat de la obiectivele noastre. Dacă ne hotărâm să facem mai multe eforturi pentru a fi sănătoşi, curba va urca lin, fără ca noi să ne facem griji că nu vom reuşi. Ci dimpotrivă. Să ne amintim de ce spunea Andre Gide: „Este bine să ne urmăm calea, atâta vreme cât urcă”. Da, hotărât lucru, sănătatea şi frumuseţea noastră au nevoie de eforturi…
Din experienţa mea, ştiu bine că o curbă a reuşitei nu este întotdeauna ascendentă, ci suferă oscilaţii, care corespund tot atâtor abateri, demoralizări, reveniri ale stărilor de slăbiciune, urmate de noi începuturi. Foarte uşor poţi să-ţi dai seama de caracterul omului în funcţie de această curbă. Un om hotărât, când vine vorba de sănătate, nu va avea coborâşuri, ci doar suişuri. Clar acesta este un om de încredere, responsabil, pe care ne putem baza în orice moment!
Hei, cititorule, eu tocmai am făcut mutarea! Fii hotărât, e rândul tău să dai şah-mat!
Carmen Barcan, terapeut
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.