Râsu-plânsu te apuca daca te gândesti la tot ce se va intâmpla in consiliile locale in care exista alesi ce si-au schimbat doctrina dupa aparitia Ordonantei 55. Daca nu stiati, senatorii se pregatesc sa aprobe legea care respinge „ordonanta traseistilor” asa incât, teoretic, ar urma ca sute de consilii locale sa revina la configuratia care a rezultat din alegeri si mii de consilieri locali si judeteni sa-si faca bagajele si sa plece.
Asadar, liberalii si democratii care, dupa o matura chibzuinta, au devenit social-democrati isi vor pierde scaunul. Vor intra, in structurile deliberative, urmatorii supleanti. Dar de pe care lista? A noului PNL sau de pe cele ale fostelor organizatii PDL si PNL? Corect ar fi, dupa morala simpla a muritorilor de rând, ca un fost consilier PDL sa fie inlocuit cu un coleg de pe lista PDL, iar liberalul exclus cu supleantul de la PNL.
Acum avem, insa, un singur PNL si, politic hotarând, ar trebui promovat cel mai valoros dintre oamenii lui. Si mai complicate sunt lucrurile atunci când vorbim despre „popularii” lui Dan Diaconescu. Spre deosebire de PNL si PDL, care au fuzionat prin comasare, PP-DD si UNPR au fuzionat prin absorbtia PP-DD. Aceasta ar fi o problema. A doua e ca fuzionarea inca nu a avut loc, Curtea de Apel Bucuresti urmând sa se pronunte abia in decembrie.
Prin urmare, depinde când apare legea in raport cu decizia instantei. Si asta nu e tot. Sa zicem ca OG 55 va fi anulata inainte ca instanta sa se pronunte. De unde iei niste consilieri PP-DD supleanti de vreme ce organizatiile nici nu mai exista in teritoriu?
E usor sa dispui incetarea mandatului unor alesi, insa e putin mai dificil sa stabilesti cine va veni in loc, din ce formatiune politica. O alta dilema e legata de soarta viceprimarilor traseisti. Ei au fost desemnati dintre consilierii locali, prin urmare isi pierd mandatul.
Unii dintre acestia sunt, acum, primari interimari, dupa ce primarii alesi de cetateni in iunie 2012 au fost arestati sau au demisionat. E posibil, prin urmare, sa ne trezim cu o noua garnitura de edili, a treia, in unele unitati administrativ teritoriale.
Juristii din primarii se vor lua cu mâinile de cap, caci vor fi obligati sa analizeze fiecare caz in parte si sa fie foarte atenti cum i se aplica acestuia legea.
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.