Știți că peștii mici stau grămadă, mănâncă și fac balet, dansând la unison? Așa se și apără de prădători, de hulpavii din aer și din apă. Dar și majoritatea pescarilor se adună grămadă, în locurile așa-zis bune, novicii preferând să tragă cu ochiul, la ce fac cei cu experiență.
La începutul acestei perioade de relaxare, la Balta Albastră a fost liniște. În fața terasei închise, două lebede mari, din plastic, se legănau pe valurile stârnite de vânt. Pe lac, nici urmă de vreo pasăre care trăiește în mediul acvatic. Doar doi pescari, cu rucsacuri și lansete, pipăiau malul din partea cealaltă, de lângă dig. Vegetația crescută și apa scăzută, făceau aproape imposibilă recuperarea vreunei capturi. Să fi venit doar cu undițe de 6-8 m. Se știe că aceste locuri sunt vizitate și de cormorani. Nici nu poate visa un pescar cinstit să prindă într-o zi cât poate înghiți un cormoran! A demonstrat-o și un ministru, la televizor. Vai de bietul pește, care se lasă prins, dar și de bietul amator, care pierde ziua fără noroc, pe baltă.
Sfaturi pentru amatori
Moșul pescar, din „Bătrânul și marea”, s-a întors acasă numai cu capul și coada, din ditamai peștele. Cred că a mușcat și el o bucățică, nu numai rechinii, altfel n-ar fi rezistat în barcă atâtea zile. Acum, pe ecranul televizorului, la căldurică, vedem cu câte sacrificii se prinde pește, în Marea Nordului. S-a constatat, și la noi, că pescuitul este o treabă foarte periculoasă, când confunzi apele. Vara, când încins de căldură te arunci în apa rece și inima nu este de acord.
Iarna, prea devreme, când mergi la copcă, dar cedează gheața sub tine. Acestea sunt întâmplări previzibile, aproape banale. Ce te faci cu cele atipice? În care, câțiva dintre mulții înregimentați în rândul acestei bresle, au suferit cele mai stupide accidente. Excepția confirmă regula. Atenție la neatenție. De la primele ore ale zilei, când pleci la pescuit, contează alegerea mijlocului de transport. Perpedes? Cu bicicleta, mașina, mopedul? Primul pas? Alegerea locului. Mulți dintre pescari, mai cu limite în buzunar, preferă trenul.
Are alt farmec. Cu mașina, dacă ciupești ceva, te pricopsești cu amendă și rămâi și fără permis. Mai bine la gară! Personalul Bacău – Adjud, pleca pe la patru dimineața. Mirosea în vagoane numai a mămăligă cu arome, dar și râme proasptete. Bucuria „Nașului”. Râmele nu aveau nevoie de bilet, ca să învețe să înoate, prin bălțile de la Galbeni, Răcăciuni, Orbeni și, cele mai fericite, până a pupa botul unui cărășel, la Sascut. Pe marginea căii ferate, în jurul stațiilor, stau mărturie sumedenie de cruci.
Prea cinstiți de dimineață, cu sticlele din dotare, au fost și unii care, odată coborâți din vagon, pe partea nerecomandată, s-au confruntat cu Acceleratul, care venea din sens invers. În competiția asta n-au avut u(mor). S-au mai, știi? Râd și acum! Au scăpat de cicăleală și nu mai plătesc pensie alimentară. Dar să trecem în revistă și alte tipuri de accidente ciudate, neluate în seamă de firmele de asigurări și, implicit, neîncadrate la rubrica „Accidente de muncă”. Dar care pot fi evitate.
Întâmplări stupide
Se întâmplă când un pescar aprig își testează undița, din fibră de carbon, trecând cu ea pe umăr, sau dă cu ea la pește, chiar pe sub cablurile unui stâlp de înaltă tensiune. Rămâne cu spasme a râs (rictus e un cuvânt prea dur) și păr devenit sârmă. Normal că devine și el carbon. Nicio urmă de umor. Altă situație. Cum este să te lupți cu forțele natutrii, când vine furtuna? Știați că undița sau lanseta, care are inele din metal, chiar și purtată în rucsac, este paratrăsnetul care conduce fulgerul prin corp? Cizma udă își pierde calitatea de izolant. Nu este mai bine să previi? Când presiunea atmosferică prevede furtună, să nu rămâi în câmp deschis!
Au fost și care s-au electrocutat în apa din barcă, de la bateria cu care făceau braconaj. M-am săturat să constat, de-a lungul timpului, că la munte se urcă pe tocuri, la picnic doar cu o simplă umbrelă și tot se face insolație, iar la mare, în fiecare an, inconștiența e dusă în larg, de valuri. Știați că 70%, dintre creatorii de bancuri sunt la origine pescari? Umorul apare când faci haz de necaz.
Adică din starea de neputință, când nu mai poți face altceva, dar constați, cu discernământ, ridicolul situației. Știați că: „Dacă râzi, când se întâmplă o tragedie, înseamnă că ai o gravă problemă mintală. Dacă nu plângi? Iar ai!” Sec bancul?! Bine că avem liber, să ne mișcăm liberi! Dar cu atenție!