22 ianuarie 2025

Să fim solidari cu cei care ne-au distrus!

În marea sa inteligență, Uniunea Europeană a decis, după ce și-a tăiat aprovizionarea cu gaze ieftine din Rusia, că țările din componența sa trebuie să fie solidare și să scadă consumul pentru ca Germania să poată avea energie la iarnă. Nu, nu e nici o greșeală, solidaritatea țărilor în acest caz înseamnă că din sărăcia fiecăreia să dea Germaniei o anumită cantitate de gaz. Pentru că singura țară din UE care va fi extrem de afectată de lipsa gazelor este Germania.

După ce decenii întregi Germania s-a îmbogățit sărăcind celelalte state ale Uniunii, refuzând, de exemplu, să respecte cotele de export stabilite la nivelul celor 28 de state, după ce Germania a refuzat să fie solidară cu Grecia, după ce o lăsase fără bani prin intermediul unor contracte cel puțin discutabile, după ce Germania a impus tuturor statelor un deficit maxim de 3% pentru a le împiedica să se dezvolte și după ce Germania a stabilit de una singură politica externă prin care a determinat sancțiunile antirusesti, ei bine, acum Germania vrea solidaritate.



Politicienii germani nu ne-au întrebat dacă suntem de acord cu cele șapte rânduri de sancțiuni care au avut efect de bumerang. Nu ne-au întrebat dacă vrem să alimentăm cu arme un conflict de la granițele noastre. Nu ne-au întrebat nici dacă avem bani să-i cheltuim pe refugiații ucraineni. Dar acum vor să le dăm din gazele noastre.

Pentru că, spre ghinionul nostru, avem o acoperire de 70% a consumului din propriile resurse, fără să fim nevoiți să importăm din Rusia prin firme germane la prețuri germane.

Să ne amintim, în ultimii ani am plătit gazul la prețuri stabilite în afara țării, pentru ca unii furnizori – ce coincidență, germani – să facă profitul gros.

Tot din Germania vin fondurile pentru ONG-urile care militează pentru închiderea termocentralelor și a hidrocentralelor. Da, de la Ministerul Mediului de la Berlin. Pe de o parte, Germania ne forțează să închidem capacități de producție energetică iar, pe de altă parte, Germania ne ia și rezervele de gaz. Și… și cu banii luați, cum ar veni.

Iar, pe deasupra, marionetele din fruntea țării ne spun că trebuie să fim bucuroși că o facem, că solidaritate și bla bla bla. Acuși ne spun, ca în Germania, că cine nu e de acord cu solidaritatea asta, e agentul lui Putin.

Pe vremuri era un banc despre schimburile economice româno-sovietice: noi le dăm grâul și ei, în schimb, ne iau petrolul. Acum, în locul sovieticilor, îi avem pe nemți.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img