Pe 7 aprilie e Ziua Mondiala a Sanatatii. Am aflat asta de curând, cu prilejul organizarii unui cros de catre partidul aflat la putere. M-am intrebat, fireste, cât suntem noi, românii, de sanatosi. In acelasi timp, aparent fara nicio legatura, mi-am amintit ca râsul e sanatos. Din pacate, nu prea mai avem chef sa râdem. Cei mai multi dintre noi. Râd altii de noi, cei fara griji si fara constiinta.
Se afirma ca societatea româneasca actuala nu e nici mai rea, nici mai buna decât cea din vremea lui Caragiale. Diferente exista insa: nu-l mai avem pe nenea Iancu, cel care a creionat slabiciunile neamului românesc si a creat tipologii. Umorul sau ii invata pe semeni sa râda, alinându-i pe cetatenii de rând si sfichiundu-i pe oficiali, prin asta ajutând societatea, mai ales pe cea urbana, sa se vindece moral. Mai avem, astazi, oameni care sa puna diagnostice? Mai avem, astazi, chef sa râdem de moravurile unor catarati, parveniti, demagogi?
De Ziua Mondiala a Sanatatii ne amintim ca, pe lânga asigurarea de sanatate pe care o platim luna de luna, avem nevoie, daca ne imbolnavim, de inca 2000-3000 de lei pentru operatie si de alte 500 de lei pentru a le stimula pe bietele infirmiere care te ingrijesc in zilele (lunile!) in care esti prizonierul spitalului. Chiar daca ai acesti bani, nu inseamna neaparat ca esti foarte bine ingrijit.
Totul depinde de medic, de competenta si onestitatea sa. Eu am avut noroc, in atare ipostaza, dar stiu cazuri in care oamenii au intrat cu o boala si au iesit cu trei. Se pare ca, pentru unele maladii, e mai putin costisitor sa te adresezi unei clinici private decât uneia din sistemul de stat, sistem la care ai cotizat o viata intreaga.
Alegând sistemul public, trebuie sa mergi la medicul de familie, sa stai la rând jumatate de zi, apoi, daca nu ti-ai programat suferinta sa platesti, sa iei trimiterea, sa te duci la specialist, sa stai iar la rând, sa faci ecografie, RMN sau analize tot pe banii tai, caci intotdeauna s-a depasit “plafonul”.
Ti se spune, in fine, ca nu e clar ce boala ai si te duci sa consulti “un profesor”, la Bucuresti sau Iasi, cheltuind alti bani. Multi. Daca da Dumnezeu si diagnosticul e corect, iar tu ai puterea si dorinta de a te insanatosi scapi de pastile si de spitale, de mirosul lor de clor, bors si putregai si fugi acasa, unde e cald si bine. Aici, putem sa ne bucuram si sa sarbatorim impreuna Ziua Mondiala a Sanatatii!
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.