15 noiembrie 2024

Revelioane (pe) trecute

Revelionul 2020 -2021 este doar o trecere calendaristică între ani. Singuri sau în familie, mai mult sau mai puțin izolați de rude sau prieteni, cu speranța că vaccinul ne va readuce la normalitatea dinaintea pandemiei de coronavirus. Vaccinul poate deveni un fel de carnet de membru, cu ștampilă și fără cotizație, pentru comunitate. Nu este obligatoriu, dar este necesar. Pentru a încetini răspândirea pandemiei.

Șampania băută sub ramura de vâsc, o plantă de altfel otrăvitoare, poate că ne va face să fim și mai responsabili. Să avem grijă de cei de lângă noi. Să respectăm sfaturile specialiștilor și regulile impuse, pentru a limita răspândirea tuturor virusurilor. Inclusiv a celor false care circulă pe internet. Așa, sigur, vom mai avea parte și de alte revelioane, la fel de zvăpăiate și pline de cioburi. Că și sticlarii trebuie să aibă de treabă, când se trezesc.



 

Amintiri cu gust a ceva ce nu poate să se mai repete. Sună trist lecturat. Răgaz numai bun de făcut prostii acasă, în ghilimelele de rigoare, după pauza efortului depus de Moș Crăciun. Noroc de internet. Magazinele sunt pline, buzunarele mai goale, speranța de mai bine, precum baloanele de săpun. Starea de liniște care s-a instalat noaptea, îți dă încredere. Siguranță! A scăzut infracționalitatea. Taximetriștii fluieră a pagubă, stând cu speranță la coadă. Ce restaurante cu program de fițe, să mai fie deschise?

Ioan Avram administrează un mic local cu terasă. Pandemia afectează bugetul clienților. A pășit pragul septuagenarului cu aproape două luni. Este locul unde își regăsește resursele, energia. Nu poate sta degeaba, chiar dacă are puțini clienți. Întorcându-ne în trecut, la povești, unde a simțit și trăit cu adevărat ideea de sărbătoare, rămâne Restaurantul din Parcul Trandafirilor. Ținea de Cooperație. Anul 1973. O nostalgică frumoasă amintire. Meniul: aperitiv cu icre roșii, crochete. ,,Cașcaval. Pulpe de pui fripte. Ceafă de porc. Tort. Cafea. Cam asta era! Ultimul revelion organizat de el, aici, a fost acum patru ani. Pentru patruzeci de persoane. Bine…! Cei care și-au rezervat locurile au venit și cu copiii. Ca-n familie, cum e normal. A fost frumos! Acum…? Liniște!”

Altă zonă, altă locație

„Dacă ești bun de muncă, și nu ți se permite să muncești, din ce să trăiești? Cu ce mai ai adunat rezervă, dacă mai ai, abia mai reziști o lună-două. Cum poți să supraviețuiești? De ce să-i interzici, celui care poate, dreptul de a munci?” Dănuț Gavrilă, 45 de ani, absolvent de liceu economic, gestionează un mic bar. A scăpat de amenzi. A primit câteva avertismente, legate de ne purtarea măștii de unii clienți. ,,Cel mai frumos Revelion pe care l-am trăit, ca profesionist, a fost în 2016.

Aici, în Bacău, după linie. Trei săli, sute de invitați. Capre, urși, urători, artiști. Pentru mine, cea mai mare satisfacție este când vezi că nu mai sunt locuri la mese. Înseamnă că îți faci meseria și ești apreciat. Și apoi, de la an la an, căutat.” Dănuț s-a căsătorit în 1998. Soția, Mihaela, lucrează tot în domeniu Au doi copii, Andrei și Diana. Revelionul va fi sărbătorit acum în familie și nu la muncă. Nu a vrut să fie fotografiat.

Trecătoare peste timp, imagini amintiri.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014