Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) a finalizat plăţile pentru trusourile destinate nou-născuţilor în cadrul Programului Operaţional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate. Peste 10.000 de beneficiari, cupluri mamă-copil din întreaga ţară, vor primi sumele aferente în următoarele zile. Aceste ajutoare sunt parte a unui program finanţat cu un buget total de 12 milioane de euro.
Potrivit unui comunicat emis de MIPE, programul POAD a oferit sprijin pentru aproximativ 4 milioane de persoane vulnerabile din România, prin diverse forme de asistenţă, cum ar fi carduri sociale pentru alimente, carduri de energie, pachete cu alimente şi vouchere educaţionale. În prezent, fondurile au fost direcţionate către peste 10.000 de trusouri destinate mamelor cu nou-născuţi, iar acestea vor ajunge la beneficiari în câteva zile. Scopul acestui sprijin este de a asigura produse de bază pentru îngrijirea copiilor, cum ar fi îmbrăcămintea, produsele de igienă şi laptele praf. Acestea pot fi achiziţionate din unităţile partenere ale programului.
Ministrul Marcel Boloş a declarat că sprijinul financiar acordat mamelor este esenţial în primele luni de viaţă ale copiilor, în care acestea necesită multă atenţie şi grijă. Astfel, temerile de ordin financiar ar trebui să fie ultima preocupare a acestora. Prin Programul Incluziune şi Demnitate Socială, bugetat cu 450 de milioane de euro pentru perioada 2021-2027, se oferă sprijin material direct, cum ar fi sumele pentru trusourile nou-născuţilor, dar şi alte tipuri de intervenţii menite să îmbunătăţească oportunităţile pe piaţa muncii pentru femei, să finanţeze cursuri de recalificare şi să acopere costurile de transport, rechizite, hrană, îmbrăcăminte şi încălţăminte pentru copii.
În perioada 2024-2027, bugetul total alocat cuplurilor mamă-nou născut este de 120 de milioane de euro. Valoarea nominală a unui tichet social pe suport electronic pentru nou-născuţi este de 2.000 de lei şi se acordă mamelor care au născut începând cu anul 2022, dar nu mai târziu de trei luni de la naşterea copilului. Aceste ajutoare se adresează mamelor care se încadrează în categorii precum cele care beneficiază de venit minim garantat, fac parte din familii beneficiare de alocaţie pentru susţinerea familiei, se află în situaţii de risc, sunt victime ale calamităţilor, violenţei domestice sau se află în situaţii deosebite de vulnerabilitate, precum şi mame minore sau fără acte de identitate.
Listele beneficiarilor finali pentru fiecare localitate sunt întocmite de serviciile publice de asistenţă socială şi trimise instituţiei prefectului, care le centralizează la nivelul fiecărui judeţ. Tichetele sociale pe suport electronic sunt emise de către unităţile autorizate de Ministerul Finanţelor şi pot fi utilizate numai pentru achiziţionarea produselor de îngrijire pentru nou-născuţi în termen de şase luni de la emitere.
Conform listelor transmise de autorităţile locale, judeţele cu cei mai mulţi beneficiari de tichete sociale pentru trusouri sunt Bacău, Suceava şi Iaşi.
Prin intermediul tichetelor electronice, se pot achiziţiona produse precum îmbrăcăminte, lenjerie, saci de dormit, scutece, produse pentru igienă (şampon, săpun, unguent), comprese sterile, termometre şi lapte praf de la comercianţii parteneri ai programului, în acest caz, compania Edenred, câştigătoarea procedurii de achiziţie publică pentru furnizarea cardurilor.
Sprijinul financiar de 2.000 de lei se acordă într-o singură tranşă pentru fiecare nou-născut, pe o perioadă de patru ani, în intervalul 2024-2027.
În cadrul programului POAD, se implementează şi alte forme de sprijin destinate mamelor şi copiilor din medii defavorizate în perioada 2021-2027. Acestea includ servicii de consiliere şi sprijin material adresate copiilor aflaţi în situaţii de vulnerabilitate, cu o finanţare totală de 160 de milioane de euro, care acoperă costurile de transport, rechizite, hrană, îmbrăcăminte şi încălţăminte, precum şi activităţi educative şi măsuri de prevenire şi combatere a comportamentelor negative. De asemenea, sunt alocate 41 de milioane de euro pentru măsuri menite să sprijine ocuparea în rândul mamelor, precum amenajarea de spaţii destinate îngrijirii copiilor preşcolari şi crearea de parteneriate cu entităţi specializate în îngrijirea copiilor. Totodată, se oferă consiliere vocaţională şi îndrumare în vederea inserţiei socio-profesionale. În plus, familiile monoparentale beneficiază de un sprijin în valoare totală de 80 de milioane de euro, iar mamele din comunităţile de romi sunt sprijinite cu 44 de milioane de euro.