19 ianuarie 2025

Persoane fizice autorizate și întreprinderi individuale, șterse din Registrul Comerțului

S-au trezit în ilegalitate

Zilele acestea numeroase persoane fizice autorizate (PFA) și intreprinderi individuale (II) i s-au adresat Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Bacău, îngrijorate că ele au fost radiate din Registrul Comerțului fără să știe și că, ulterior, și-au continuat activitatea, ceea ce contravine legii.

Despre cele sesizate, Dan Buftea, purtătorul de cuvânt al ITM Bacău, ne-a declarat: ”Ele susțin că au aflat întâmplător despre faptul că au fost radiate și că, normal, ar fi trebuit să fie anunțate despre ce urmează să li se întâmple, pentru a intra în legalitate. Dacă ele au fost radiate, ulterior, legal, nu mai puteau desfășura activitate. Deci contractele de muncă ale angajaților sunt ilegale din acel moment”.



Au avut cel puțin doi ani pentru a intra în legalitate

Pentru a înțelege fenomenul, precizăm că, potrivit Legii 182/2016 (în vigoare din 17 ianuarie 2019), începând cu 19 martie 2019, PFA-urile și II-urile, care nu și-au redus clasele de activitate la 5, respectiv 10, sunt radiate de către Oficiul Național al Registrului Comerțului.

O PFA poate desfășura activitatea, pentru care este autorizată, singură sau împreună cu cel mult 3 persoane angajate cu contract individual de muncă, încheiat și înregistrat în Registrul general de evidență a salariaților (REVISAL). O întreprindere individuală autorizată are voie să angajeze, în aceleași condiții legale, cel mult 8 salariați.

Așadar, pentru a-i menține în activitate pe salariați, PFA-urile și II-urile ar fi trebuit să-și reducă numărul de activități din obiectul de profil la 5, respectiv 10, dacă aveau mai multe. Ele au avut la dispoziție doi ani de la publicarea legii și apoi o perioadă de grație de 60 zile, pentru a se conforma noii legislații. Dar multe nu au solicitat în termenul legal, adică până în 19 martie 2019, modificarea numărului de activități.

Nimeni nu poate invoca necunoașterea legii

În consecință, din 19 martie 2019, Oficiul Registrului Comerțului (ORC) de pe lângă Tribunalul Bacău a procedat la radierea, din oficiu, a persoanelor fizice autorizate și a întreprinderilor individuale al căror număr de activități incluse în obiectul de activitate este mai mare decât cel impus de legislația în vigoare.

În județ erau active, la începutul acestui an, aproape 10.200 de PFA și II. Din acestea, la data de 17 decembrie 2018, 1.466 întreprinderi individuale aveau peste 10 clase de activități, iar 947 PFA-uri, mai mult de 5 clase. Din toate acestea, circa 1.500 au fost radiate deja din Registrul Comerțului pentru că nu s-au conformat prevederii legale de a solicita înregistrarea modificării, în mod corespunzător, a mențiunilor referitoare la obiectul de activitate, până în data de cel târziu 19 martie 2019, termenul legal.

Referitor la această situație, Ghiorghiță Patrichi, directorul ORC Bacău, ne-a declarat: „Am procedat conform prevederilor legale. Între principiile dreptului există și acela conform căruia «nimeni nu se poate scuza invocând necunoașterea legii» (nemo censetur ignorare legem). Îmi pare nespus de rău că pentru mulți întreprinzători s-a ajuns la această situație.

Dar, repet, legea trebuie cunoscută. Mulți au venit la noi și au solicitat înregistrarea mențiunilor referitoare la obiectul de activitate pentru că li s-a atras atenția în alte instituții în care au intrat la un moment dat, precum Direcția Agricolă”.

Modificarea mențiunilor referitoare la obiectul de activitate și emiterea noilor certificate de înregistrare se putea face gratuit, atâta doar în baza cererii adresate ORC. Așadar, demersurile nu le-ar fi costat nimic pe PFA-urile și II-urile în cauză, dar nu se știe ce consecințe va avea radierea asupra salariaților lor.

Elena Țintaru
Petru Done



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img