Costurile cu întreținerea rezidenților din centrele de îngrijire și recuperare ale Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Bacău sunt suportate din bugetul județului și din bugetele localităților din care provin beneficiarii.
Așa cum arată un raport al instituției, în unele centre cheltuieile pot crește în 2019, iar în altele vor scădea. De exemplu, pentru Centrul „Morcoveață” destinat copiilor străzii s-a estimat un cost de 3.959 de lei/beneficiar/lună, față de 2.441 lei, cât se stabilea în aprilie 2018, în timp ce la Complexul de servicii sociale (CSS) din Filipești, de la 11.421 de lei/persoană, s-a ajuns la un cost de 7.731 de lei/persoană. Și pentru Centrul Maternal – Modulul „Artemis”, destinat mamelor agresate, s-a calculat un cost mai mic cu 2.300 de lei.
Pentru copiii cu dizabilități ocrotiți în Rețeaua de case „Ghiocelul” din Bacău, costul va fi de 6.943 lei/lună/beneficiar, iar pentru cei din casele Complexului „Alexandra” Onești, de 5.665 lei/lună/beneficiar. „Aceasta e suma maximă prognozată și stabilită pe baza cheltuielilor efectuate în 2018 și a formulei de calcul prevăzute de lege, dar nu este obligatoriu să atingem plafonul maxim”, a declarat Daniela Țîțaru, director general DGASPC.
„Noi încercăm să facem economii”
Ocrotirea copiilor și tinerilor aflați în dificultate, preluați de stat după ce au fost abandonați sau abuzați de familie, va costa circa 4.700 de lei/lună la „Pro Familia” și Rețeaua de apartamente „Casa mea”, dar urcă la 8.665 lei în cazul celor din Centrul Multifuncțional „Henri Coandă”. Cele mai mici cheltuieli sunt prevăzute pentru copiii cu handicap îngrijiți de asistenții maternali, 24 de ore din 24, la domiciliul acestora: 1.982 de lei/lună/beneficiar.
În funcție de nevoi, întreținerea și recuperarea unui adult cu handicap va costa între 5.000 și 7.700 de lei/lună, dar există și extreme: peste 10.000 de lei/lună/persoană la Centrul de Reabilitare Neuropsihiatrică „Pietrica” și sub 4.000 de lei/lună/persoană la Centrul de Recuperare și Reabilitare Comănești (3.855 de lei) și Centrul de Îngrijire a vârstnicilor cu handicap din Răchitoasa (3.984 de lei).
„Noi încercăm să facem economii la orice tip de cheltuieli fără să aducem atingere calității serviciilor, afirmă Daniela Țîțaru. Cu banii economisiți, dezvoltăm servicii noi pe baza nevoilor comunității, nevoi indentificate împreună cu ONG-urile și autoritățile locale din județ.”
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.