Ce ar fi un regat magnific fără un palat plin de oameni prețioși și de tineri sufletiști? Fără un palat înalt, ocrotit și iubit de toată lumea? Ei bine, acel regat ar fi precum un om fără esență. Ar fi ca deșertul fără o oază sau noaptea fără lună. Din fericire, al nostru nu este așa.
În data de 18 septembrie 2022, s-au „deschis porțile” Palatului Copiilor Bacău, cum s-au deschis aripile unei păsări, iar zeci de copii, tineri și părinți s-au adunat la eveniment, în Piața Tricolorului, pentru a asculta mesajul de bun venit al oamenilor deosebiți ce ne îndrumă an de an, pentru a descoperi cercurile și activitățile oferite de profesorii dedicați și pentru a se delecta cu momente pregătite special pentru această ocazie de către micuții elevi din diferitele cercuri artistice.
Evenimentul a debutat oficial prin cuvântarea prezentatorilor Geanina Gugleș, profesoara Cercului de Teatru al Palatului, și a unuia dintre elevii săi. ”Pentru noi, profesorii Palatului, nu e mai mare bucurie decât aceea de a ști că putem fi instructori, coordonatori, șlefuitori, antrenori și îndrumători de talente.”, sunt cuvintele care m-au marcat din discursul doamnei profesoare Geanina Gugleș, în rolul său de prezentator, pentru că lucrul acesta, subliniat atât de frumos și cu multă căldură și la această deschidere, ne este dovedit nouă, elevilor, în fiecare zi petrecută la Palat.
În continuare, directorul Palatului Copiilor, domnul Ciprian Bejeneriu, ne-a urat un an cât se poate de prosper, iar apoi, doamna inspector pentru activități extrașcolare, prof. Daniela Sturzu, a afirmat lucruri ce ne-au umplut de încredere și optimism: „Suntem astăzi, aici, pentru a deschide un nou an, dar nu un nou an școlar, ci pentru a deschide porțile unui Palat, Palatul Copiilor. Și, privindu-vă așa, cât sunteți de frumoși, e clar că intrăm într-o poveste, o nouă poveste cu Feți-frumoși și Ilene Cosânzene. Eu vă urez mult succes, să aveți inspirație, creativitate și, la final, să scrieți o poveste frumoasă, împreună cu domnii profesori și cu toți cei care vă coordonează.”
Într-adevăr, experiențele la Palat au fost adevărate pietre prețioase, ne-au transformat în prinți și prințese, cu abilități inedite și minunate, altele decât cele predate în școli. La Palat nu este teorie, ci viață. Iar cum un castel nu poate rămâne fără regi și regine, în scenă au intrat apoi profesorii cercurilor, prezentându-se în fața noilor veniți și salutând elevii cunoscuți. Printre ei a fost, desigur, și profesoara mea de jurnalism, doamna Laura Huiban, căreia îi mulțumesc din suflet, pentru că, fără ghidarea ei, nu m-aș fi aflat astăzi aici.
În continuarea evenimentului, mai multe momente de muzică, dans și teatru ne-au fost prezentate de către elevii Palatului Copiilor Bacău. Ca în fiecare an, aplaud. Ca în fiecare an, râd. Ca în fiecare an, vorbesc cu ai mei colegi de la Jurnalism, care mi-au lipsit toată vara. Și mă bucur să le fac pe toate, pentru că deschiderea Palatului Copiilor este precum deschiderea unei cărți – nu știu la ce să mă aștept, pentru că mereu apare un capitol nou. Dar știu că îmi va plăcea, pentru că inima acestui regat și-a făcut loc în a mea și acolo îmi va rămâne, ca și în memorie, asemenea unui manuscris într-o bibliotecă. Este unic și privit dintr-o perspectivă originală.
Abia aștept să văd ce mă așteaptă și ce experiențe ne oferă noul an la Palat!
Daria-Andreea Apalane, clasa a VIII-a , elevă la Școala ”Miron Costin” și la Cercul de Jurnalism al Palatului Copiilor Bacău
Foto credits: Mara – Ioana LAZĂR (clasa a VIII-a), elevă la Cercul de Jurnalism al Palatului Copiilor Bacău.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.