La sfârșitul săptămânii abia încheiate a fost condus pe ultimul drum unul dintre puținii veterani de război pe care județul Bacău îi mai are în viață: lt. col. (rtr) Ion Petria Bondaliciu, care pe 12 iulie abia împlinise venerabila vârstă de 102 ani. Înmormântarea a avut loc în cimitirul satului său natal, Medeleni (din comuna Vultureni).
Dureros este că alături de familia îndoliată, de săteni și de prietenii și cunoscuții venerabilului veteran au fost numai militari ai Garnizoanei Bacău, care au asigurat ceremonialul prevăzut de lege, și numai președintele Filialei Județene Cultul Eroilor, Dănuț Voicu. Nimeni din partea autorităților locale și chiar din partea Filialei Bacău a Veteranilor de Război nu au venit la acest trist eveniment. Iar serviciul religios a fost asigurat de un sobor de trei preoți, în frunte cu preotul paroh Vasile Lichi.
După slujba de înhumare despre personalitatea defunctului au vorbit Dănuț Voicu și preoții Vasile Lichi și Marcu Bondalici, care au adus un ultim omagiu ultimului veteran de război din comuna Vultureni.
În comuna Vultureni – am aflat de la Dănuț Voicu – erau la un moment dat 152 de veterani de război, dintre care circa 11 purtau numele de familie Bondaliciu.
Acum doi ani, la împlinirea a 100 de ani, l-am vizitat e venerabilul veteran chiar la el acasă și am fost alături de el și la biserica din sat, unde a fost sărbătorit și omagiat inclusiv de părintele protopop de Bacău, Eugen-Ciprian Ciuche, de preoți din localitățile învecinate, de militari din Garnizoana Bacău, dar și de reprezentanți ai Filialei Bacău a Asociației Naționale a Veteranilor de Război și ai Filialei Bacău a Asociației Naționale Cultul Eroilor, dar și de primarul comunei Vultureni.
Născut pe 12 iulie 1922 în satul Medeleni, veteranul, care a luptat cu Regimentul 5 Artilerie timp de trei ani pe Fronturile de Est și de Vest ale celui de Al Doilea Război Mondial, a fost înaintat în grad acum doi ani, la aniversarea sutei de ani de viață. Pe front a fost decorat, însă, cu medalia ,,Bărbăție și Credință” cu Spade, clasa a III-a.
La aniversarea celor o sută de ani de viață a primit diplome aniversare, o icoană a Sfinților Petru și Pavel, dar și o carte de rugăciuni din partea IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului.I-au mai fost înmânate simboluri din partea Asociației Națională a Veteranilor de Război și Medalia comemorativă „Al Doilea Război Mondial 1041-1945”, o Diplomă aniversară și un drapel al patriei. De asemenea, primarul comunei i-a acordat o Diplomă aniversară și un premiu în bani, iar din Partea Garnizoanei Bacău veteranului i-au fost înmânat, de reprezentanții Unității de Artilerie a Forțelor Terestre, diplome de onoare și cadouri. La rândul său, Dănuț Voicu i-a oferit și el, atunci, o Diplomă aniversară.
Dumnezeu să-l ierte și să-i odihnească în pace sufletul chinuit, omenește, de multe ori de încercările și grijile vieții!
În imagini: aspecte de la înhumare și de la sărbătorirea la o sută de ani a veteranului.