În aceste zile de aprilie dărmăneștenii s-au despărțit pentru totdeauna de profesorul Vasile Alexa, cel care a fost autorul a 16 volume monografice consacrate frumoaselor locuri străbătute de Valea Uzului.
Aplecat asupra mesei de scris acest venerabil profesor a adunat numeroase documente și mărturii și a scris despre istoria Dărmăneștiului, a școlilor și grădinițelor, a cooperației, a așezămintelor culturale de aici dar și despre fii de seamă ai acestor locuri, ale căror biografii le-a strâns în volumul ”Cartea performanțelor dărmăneștene”.
Comandorul Vasile Florea, ing. Costică Poiană, Dumitru Cojocariu și alții au semnat prefețele acestor volume ce încununează viața profesorului Vasile Alexa, căruia i-a fost acordat în anul 2017 titlul de Cetățean de onoare al orașului Dărmănești. ”S-a născut în Poiana Uzului, un sătuc modest înghițit, la începutul anilor ’70, de apele actualului lac de acumulare din care primim astăzi apă potabilă. Istoric împătimit, a lăsat în urmă 16 volume despre istoria zonei Dărmănești, lucrări elaborate printr-o muncă titanică, riguroasă și de o tenacitate greu de imaginat.
În 1970 profesorul Vasile Alexa a pus bazele învățământului românesc pe cabinete de specialitate. Faptul că am învățat istoria în cabinetul de istorie, fizica în laboratorul de fizică, chimia în laboratorul de chimie, biologia în laboratorul de biologie, etc, s-a datorat celui ce a fost prof. Vasile Alexa de la Dărmănești.
În anii de glorie, veneau aici autocarele cu dascăli la schimburi de experiență și consfătuiri ca în cele mai cunoscute locuri de pelerinaj religios. A muncit pentru învățământ și istorie cu o dăruire rar întâlnită”, a menționat pe o pagină de socializare oneșteanul Claudiu Ștefănescu, mărturisind tristețea amară că a scris aceste rânduri pentru a spune că ”a fi OM MARE nu înseamnă musai a zidi ceva măreț, nu înseamnă a face zgomot, a stârni emoție publică, a smulge ropote de aplauze, a ridica audiența media până la cer, «a purta războaie», «a te urca pe soclu de statuie»…
A fi OM MARE înseamnă a făptui lucruri… nu neapărat mari dar lucruri care pot fi semințele ce vor da roade pe ogoarele de mâine…” Amintirea profesorului Vasile Alexa, ce a făcut din învățământul dărmăneștean un etalon, va rămâne veșnică.