În satul Andrieșești (comuna Hemeiuș) a fost sfințit, duminică, 6 octombrie, Monumentul închinat Eroilor Neamului, ridicat în curtea Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” prin strădania părintelui paroh Ciprian-Marian Năstac, cu ajutorul enoriașilor. La slujba de sfințire a apei și a monumentului, precum și la parastasul pentru Eroii Patriei, ținute de un sobor de preoți sub protia părintelui protopop de Bacău dr. Ciprian-Eugen Ciuche, au fost prezenți primarul Constantin Sava, consilierul județean Ilie Bîrzu, reprezentanții Filialei Județene Cultul Eroilor – Dănuț Voicu, președinte, Cristinel Aioanei, prim-vicepreședinte și Petru Done, secretar, generalul de flotilă aeriană (rtr) dr. Vasile Florea – președintele Filialei Bacău a Asociației Naționale a Veteranilor de Război, col. (rtr) Costel Ciupercă – președintele Filialei Bacău a Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere și prof. Ovidiu Cojocaru – reprezentantul Asociației „Vasile Alecsandri” din Bacău.
După slujba de sfințire și de pomenire au rostit alocuțiuni în care au evocat măreția sacrificiului suprem al Eroilor Patriei și au subliniat importanța recunoștinței pe care le-o datorăm și noi, cei de astăzi, părintele Ciprian-Eugen Ciuche, primarul Constantin Sava, Dănuț Voicu, generalul de flotilă aeriană (rtr) dr. Vasile Florea, col. (rtr) Costel Ciupercă și prof. Ovidiu Cojocaru.
Filiala Județeană Cultul Eroilor a înmânat, cu acest prilej, o plachetă de recunoștință părintelui Paroh Ciprian-Marian Năstac, iar Protopopiatul Bacău Distincții de vrednicie celor care s-au implicat la ridicarea Monumentului Eroilor de la Andrieșești.
La final, la monument au fost depuse coroane și jerbe de flori.
Pr. dr. Ciprian-Eugen Ciuche – „Încă o candelă s-a aprins pe teritoriul Protopopiatului Bacău și va îndemna generațiile prezente și viitoare la amintirea jertfei unice, supreme, dată de Eroii Patriei. Evenimentul a avut loc chiar în a douăzecea duminică după Pogorârea Duhului Sfânt, în care s-a citit Evanghelia minunii învierii fiului văduvei din Nain. Câte mame, câte familii nu ar fi vrut, oare, să audă, după ce și-au pierdut fiii în războaie, glasul lui Dumnezeu din Evanghelie care să-i îndemne și pe eroii morți să se ridice la viață? Un astfel glas este un îndemn și pentru conștiințele noastre de multe ori adormite pentru a-i omagia pe eroii care s-au dus să plătească în lupte cu prețul vieții dragostea de patrie, pentru ca Eroii să nu piară și din memoria noastră”.
Dănuț Voicu – „Proiectul «Eroi au fost, eroi sunt încă!» inițiat acum trei ani de Protoieria Bacău, în parteneriat cu Filiala Județeană Cultul Eroilor, a ajuns, la Andrieșești, la a 41-a manifestare. În județul Bacău sunt rare monumentele de orice fel nou construite sau refăcute dedicate eroilor. În toate războaiele care au avut loc și în care a fost implicată și România, armata noastră a pierdut 1,9 milioane de români. Iar în lume sunt identificate 1.871 de sălașuri de înhumare a acestor eroi, în 31 de state. În România, din 1919, s-a luat hotărârea ca amenajarea locurilor unde au căzut eroii (români sau străini) să fie amenajate corespunzător. În județul nostru, startul recondiționării de monumente ale roilor s-a dat la Rusciutea (Letea Veche) și a continuat, în acest an, la Ciuturești și la Mărăști. Iar cum, la Andrieșești, avem acest monument pe care vedem numele unor eroi din Primul și Al Doilea Război Mondial, dar și unul de la Revoluția din 1989”.