Astăzi, la Calapodești, a avut loc un eveniment de o importanță deosebită pentru comunitatea locală și pentru credincioșii din județul Bacău: slujba de sfințire a Bisericii celei mari, oficiată de ÎPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, și PS Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei. La acest eveniment măreț, a participat și președintele Consiliului Județean Bacău, Valentin Ivancea, care a subliniat semnificația deosebită a acestei zile, amintind de figura Sfântului Cuvios Antipa de la Calapodești, singurul călugăr athonit român canonizat, originar din județul Bacău.
„Pentru noi, băcăuanii, este o binecuvântare faptul că singurul călugăr athonit român, trecut în rândul sfinților, este din județul nostru”, a declarat Valentin Ivancea, subliniind astfel mândria și recunoștința pe care comunitatea locală o poartă față de acest sfânt, venerat nu doar în România, ci și în Rusia și Finlanda.
Valentin Ivancea a subliniat importanța investițiilor realizate pentru facilitarea accesului la Mănăstirea Calapodești. „Mă bucur că s-a reușit, într-un termen scurt, finalizarea unei investiții în asociere cu UAT Dealu Morii, prin care s-a reabilitat și modernizat drumul către mănăstire (de la intersecția DJ 241 A cu DC 965), astfel încât pelerinii să circule în condiții de siguranță, pe o cale de acces optimă”, a adăugat președintele Consiliului Județean Bacău.
„Lucrul care m-a impresionat profund e că, fără să fie una din marile mănăstiri din Moldova, Calapodeşti este o ancoră pentru foarte mulți credincioşi, care vin aici din mai toate părțile (nu doar din județul Bacău) să-şi găsească alinarea şi să-l afle pe Dumnezeu. O veritabilă ancoră către cer!”, a declarat europarlamentarul Dragoș Benea.
Cuviosul Antipa de la Calapodești s-a născut în anul 1816 în satul Calapodești, județul Bacău, și a trăit o viață monahală marcată de post și rugăciune, care a fost tipărită de două ori la Sankt Petersburg, răspândindu-se în întreaga Rusie, Finlanda și la Muntele Athos. Canonizarea sa a avut loc în 1906, la Muntele Athos, la 24 de ani după trecerea sa la cele veșnice.
Prin evenimentele desfășurate astăzi și prin finalizarea lucrărilor de modernizare a drumului de acces, autoritățile locale și Biserica au adus un omagiu Sfântului Cuvios Antipa, un simbol al credinței și spiritualității ortodoxe românești, dar și un liant spiritual între trei popoare dreptcredincioase. Acesta rămâne o sursă de inspirație și o călăuză pentru toți cei care îi urmează exemplul de credință și dăruire.